-

Hoe gewoon wordt zakelijk krediet via alternatieve financiering?

Niet-bancaire kredietverlening wint snel aan terrein, maar komt bij lange na nog niet in de buurt van de volume in traditionele bankkredieten. Toch leidt de impact van alternatieve financiering tot grote veranderingen.

De markt voor alternatieve leningen is flink gegroeid. Ontwikkeling en het gebruik van nieuwe technologie veranderen de manier waarop middelgrote bedrijven financiering aan kunnen vragen. 

Welke invloed heeft bijvoorbeeld regelgeving op deze ontwikkeling? Kunnen nieuwe partnerschappen de groei van alternatieve financiering stimuleren, en kan de sector genoeg geld blijven aantrekken om uit te lenen? Zal het uit zijn ‘alternatieve jas’ groeien, of is alternatieve financiering eigenlijk niet al mainstream?

Meer IPO’s

Er zijn enkele belangrijke ontwikkelingen die naar mijn mening komend jaar werkelijkheid zullen worden, waaronder consolidatie en shake-out. Goede kredietverstrekkers die zich onderscheiden met sterk risicomanagement zullen sneller groeien, en we zullen zien dat bedrijven die tekort schieten op dit gebied achterblijven. Tegelijkertijd zullen we meer partnerschappen zien in verschillende configuraties: alternatieve financiers en banken, alternatieve kredietverstrekkers met andere alternatieve geldverstrekkers. En last but not least meer IPO’s – wie volgt na Funding Circle?

Maar misschien is de belangrijkste ontwikkeling de voortdurende druk op transparantie. Regelgevers, inclusief de AFM, versterken de bescherming van beleggers en verbeteren de standaarden voor openbaarmaking. Een shake-out zal uiteindelijk de industrie ten goede komen door zo het vertrouwen te winnen bij zowel klanten als investeerders.

Welke trends drijven verandering aan?

De trends die deze ontwikkelingen aansturen, zijn sterk gedreven door regelgeving – met PSD2 en nieuwe technologie op de voorgrond. Het jaar begon met belangrijke aankondigingen omtrent PSD2 en AVG. In samenwerking met organen als de AFM en AP blijft regelgeving van invloed op de ontwikkeling van kredietverlening, zowel in 2018 als komend jaar. Natuurlijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat deze initiatieven weliswaar gericht zijn op het aanpakken van technische aspecten zoals privacy, veiligheid en transparantie, maar in werkelijkheid gaat het om een nieuwe kijk op klantrelaties te stimuleren. Bied jij als kredietverstrekker een persoonlijke, betrouwbare en veilige financiële dienst aan?

2019 is kantelmoment

Als alternatieve kredietverstrekkers het bewustzijn vergroten en het vertrouwen versterken, zowel bij het grote publiek als bij strategische partners, kunnen ze het momentum van gebruiksvriendelijke, door technologie aangestuurde financiële diensten versterken, waardoor alternatieve financiering mainstream wordt. Het jaar 2019 zou een kantelmoment kunnen zijn. Voor nu doen wij er als online kredietverstrekker alles aan om zover te komen. De vooruitzichten zijn veelbelovend, wat erop duidt dat de tijd van het ‘alternatieve’ voorbij is en we naar mainstream gaan. Dit ten goede voor alle mkb’ers die stappen willen maken in het ondernemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond