Joris Merks-Benjaminsen over veranderen: ‘het is niet waar dat mensen niet mee willen’

Gasten: Joris Merks-Benjaminsen Host: Joris Merks-Benjaminsen
Joris Merks-Benjaminsen over veranderen: ‘het is niet waar dat mensen niet mee willen’

Hoe krijg je mensen nog mee nu (digitale) transformatie een niet ophoudend proces is geworden? Managen zonder macht gaat om ruimte creëren voor mensen en niet leunen op macht.

Joris Merks-Benjaminsen zag, na zijn ervaringen bij onder andere Google, al snel in dat ‘mensen meekrijgen’ eigenlijk niet de goede houdig is: “de praktijk is dat je niet een transformatie moet doen, maar dat je een organisatie moet hebben die zichzelf steeds opnieuw kan uitvinden. En die mensen die willen eigenlijk wel mee: het is helemaal niet waar dat ze niet mee willen”.

Ruimte voor verandering creëren in een organisatie is lastig, geeft hij toe: “Mensen lopen tegen muren aan, want waar ze voor beloond worden is niet hetzelfde als wat je eigenlijk zou moeten doen voor de transformatie”. Dat betekent dat managers – die per definitie macht hebben – niet onbewust op hun macht moeten leunen. Hoe je daarmee begint? Merks-Benjaminsen: “het allereerste wat ik zou aanbevelen is managerfeedback geven”.

227


Gast
Joris Merks-Benjaminsen
Founder, Managen zonder macht

Joris Merks-Benjaminsen had een leidende rol bij Googles initiatieven op het gebied van Diversity, Equity & Inclusion en was een van de hoogst scorende managers in de historie van het bedrijf. Als auteur viel hij reeds tweemaal in de prijzen met zijn boeken over organisatievernieuwing. Hij geeft nu als zelfstandig ondernemer opleidingen en trainingen waarin hij managers en leiders begeleidt in het vinden van de juiste balans tussen menselijkheid en prestatiedruk.


Host
Hans Voorn
Host, Emerce

Strategie, marketing en sales op het internet, dat is waar Hans’ kracht zit. Dingen echt laten werken. Het glas is half vol. Recht door zee. Wedstrijdzeilen, design, fotografie en wijn zijn passies van Hans. Zijn motto: “Think Different.” Hij zit sinds 1995 in online commercie, 1998 Spin Award, 2008 eCommerce man van het Jaar. Hans werkte voor bedrijven zoals: HP, Apple, Olympus, InterimIC, Sunweb, Wehkamp, OMD, Jaap.nl, BuyYourWine.nl, TMG, NDC, Rituals, DELA. Hij is Jurylid bij de Dutch Interactive Awards.Gerelateerde artikelen