Industry Wire

Geplaatst door Rabo

Rabo Frontier Ventures neemt aandeel in open blockchain platform komgo

Rabo Frontier Ventures (RFV), het strategisch investeringsfonds van Rabobank, investeert in komgo SA. komgo is een op blockchain gebaseerd handelsplatform dat de handel in grondstoffen en het bijbehorende financieringsproces wil digitaliseren. Rabobank is een van de vijftien ‘s werelds grootste bedrijven dat komgo heeft opgericht.

Het beveiligde platform maakt deel uit van een opkomend mondiaal ecosysteem. Komgo heeft als doel de stroom van fysieke commodities-operaties te optimaliseren. “Het initiatief komgo markeert een nieuw tijdperk in de blockchain-technologie. Niet een op zichzelf staand experiment of op technologie georiënteerde onderneming/ pilot, maar een onderneming waarbij marktleiders de voordelen van de technologie omarmen en toepassen op hun kernprocessen. Dat maakt het verschil”, aldus Harrie Vollaard, hoofd van Rabo Frontier Ventures.

Michiel Teunissen, Hoofd Innovatie Trade & Commodity Finance bij Rabobank: “Binnen de processen in de trade en commodities business hebben we vandaag de dag te maken met een aanzienlijke hoeveelheid papierwerk en fysieke handelingen. Dit kan leiden tot lange afwikkeltijden en brengt bepaalde operationele risico’s met zich mee. Met Komgo kunnen we een substantieel deel van dit fysieke werk digitaal afwikkelen. Hierdoor worden de processen sneller en makkelijker voor onze klanten.”

Partners van Rabobank in het zelfstandig opererende komgo zijn BNP Paribas, Citi, ABN AMRO, CréditAgricole Groupe, Gunvor, ING, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Shell, SGS en Societe Generale.

Negende investering RFV
De investering in komgo is de negende investering van Rabo Frontier Ventures. Dit fonds van 70 miljoen euro is in maart 2017 door Rabobank opgericht en ondersteunt FinTech en Food & Agri bedrijven met een hoog potentieel die aansluiten bij de strategische richting van de bank. RFV biedt naast kapitaal, ook kennis, expertise en toegang tot netwerken van Rabobank aan.

Over komgo
komgo gaat van start met twee producten, die naar verwachting vóór het einde van dit jaar worden gelanceerd. De eerste zal het know-your-customer proces standaardiseren en faciliteren zonder gebruik van een centrale database: de uitwisseling van documenten zal op een gecodeerde manier via blockchain-technologie worden uitgevoerd. Het tweede product is het digitaliseren van letters of credit, waarmee commodity-huizen of andere platforms digitale handelsgegevens en documenten kunnen indienen aan de bij komgo aangesloten banken naar keuze. komgo wordt ontwikkeld in samenwerking met ConsenSys en opereert vanuit Genève.

Lees meer over Rabo Frontier Ventures en komgo

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht