Industry Wire

Geplaatst door ESET

5 ESET-tips voor ouders, om Halloween cyberveilig te vieren

Kinderen verkleden zich en gaan in hun buurt van deur tot deur om zoveel mogelijk snoep te krijgen. Maar als de spoken en heksen op straat denkbeeldig zijn, zijn die in cyberspace helaas heel echt. Hier zijn enkele tips om ouders te helpen kinderen veilig op en buiten het internet te houden.

Brussel, 28 oktober 2021 – Kinderen verkleden zich en gaan in hun buurt van deur tot deur om zoveel mogelijk snoep te krijgen. Maar als de spoken en heksen op straat denkbeeldig zijn, zijn die in cyberspace helaas heel echt. Hier zijn enkele tips om ouders te helpen kinderen veilig op en buiten het internet te houden.
Geef je toestel de heebie-jeebies!
Voor Halloween zetten we alles in het werk – kostuums, versierde huizen, snoep. Kinderen kunnen op hun smartphones enge beltonen, enge thema’s of apps installeren met enge geluiden of enge spelletjes. Ze zullen waarschijnlijk niet bereid zijn hun zakgeld uit te geven aan leuke apps en zullen op zoek gaan naar manieren om dingen te vinden die gratis zijn. Dit kunnen producten zijn in niet-officiële app-winkels, het klikken op potentieel schadelijke advertenties of het downloaden van apps van dubieuze ontwikkelaars. Dit alles kan ertoe leiden dat hun apparaten met malware worden gecompromitteerd.
Naast het gebruik van een gereputeerde beveiligingsoplossing om hun apparaten te beschermen, is het noodzakelijk om met de kinderen te praten over de goede gewoonten in cyberbeveiliging, zoals het respecteren van de officiële bronnen, bij het downloaden van gelijk welke type media – zij het beltonen, thema’s of apps.
Kinderen aanleren om spoken te vermijden die in cyberspace ronddolen
Kinderen hebben liever dat monsters toch beperkt blijven tot ‘doen alsof’ precies zoals volwassenen in Halloween-kostuums. Volwassenen weten dat monsters echt kunnen zijn en meer bepaald in de digitale wereld. Deze doen zich soms voor als een vriendelijke vreemdeling, of verschuilen zich achter het masker van een leeftijdsgenoot, maar altijd met criminele bedoelingen. De monsters achter deze identiteiten houden zich bezig met grooming en azen op de onschuld van hun slachtoffers door te proberen hun vertrouwen te winnen en hun remmingen te verminderen. Ze doen dit door middel van verschillende technieken, waaronder psychologische manipulatie en overreding, met als uiteindelijk doel hun slachtoffers op verschillende manieren te misbruiken.
Hoe kunnen we kinderen de gevaren van internet aanleren? Met eerst een eerlijk en open gesprek, zodat ze zich veilig voelen en begrijpen dat ze je kunnen vertrouwen en over gelijk welk probleem kunnen praten. Het tweede advies is al vaak gehoord: “Praat niet met vreemden”. Vooral niet online! Ten slotte, hoewel de houdingen ten opzichte van ouderlijk toezicht verschillen, moeten deze gebruikt worden om de internetactiviteiten van kinderen en wat ze op sociale media plaatsen te volgen. Maar het moet samen met de kinderen gebeuren en ze moeten eveneens het belang van privacy aanleren.
De openhartige identiteit van een kind stelen
Tijdens de feestdagen proberen criminelen hun doelwitten te misleiden met thematische phishing-campagnes en zo hun inloggegevens te ontfutselen. Terwijl volwassenen valse e-mails van echte kunnen onderscheiden, kunnen minder zelfverzekerde kinderen gemakkelijker worden opgelicht.
Oplichters personaliseren phishing zodat het als een e-mailwaarschuwing voor ongeautoriseerde toegang tot een sociale media-account uitziet of grote kortingen met Halloween-thema aanbieden. Kinderen kunnen een bericht ontvangen dat zogezegd verband houdt met een felbegeerd paar afgeprijsde sneakers, maar door op de link te klikken infecteren ze hun apparaten met malware of worden ze doorgestuurd naar een phishingsite. Op die site worden ze gevraagd om in te loggen met hun sociale media-inloggegevens om de aanvraagprocedure te starten en aan het einde ervan zullen ze waarschijnlijk hun betaalkaartgegevens moeten vermelden. Zo worden hun identiteiten en betalingsgegevens door cybercriminelen gestolen.
Hoewel de meeste phishing-e-mails door spamfilters worden onderschept, slagen sommige erin om toch door het net te sluipen. Het is dus belangrijk om kinderen te leren zichzelf te beschermen tegen phishing en de tekenen van oplichting te herkennen. Dit omvat spelfouten, een gevoel van urgentie, een vraag naar te veel persoonlijke informatie of een e-mail afkomstig van een twijfelachtig domein. Het gebruik van tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe.
Schrikken door IT
Het is avond, de kinderen hebben snoep verzameld en maken zich op voor een spookachtige en griezelige filmavond met hun vrienden. Meestal is dat eerst brainstormen gevolgd door het selecteren van enge klassieke films tot moderne remakes.
Misschien kozen ze voor “IT” van Stephen King. Ze zullen het dan graag gratis online proberen te vinden. Maar piratenstreamingsites zijn zoals de doos van Pandora. Vaak zijn gratis streaming-sites op de rand van de legaliteit. Meestal bombarderen deze sites gebruikers met pop-upadvertenties of adware die inkomsten proberen te genereren, maar die ook met malware besmet kunnen zijn. Sommigen gebruiken zelfs alarmistische tactieken om mensen ervan te overtuigen dat hun apparaten geïnfecteerd zijn. Kinderen die gemakkelijk door deze advertenties kunnen worden misleid, kunnen erop klikken en de malware naar hun apparaten downloaden, zodat ze echt in gevaar komen
De meeste adware kan worden opgevangen door vertrouwde extensies voor het blokkeren van advertenties die men aan zijn browser kan toevoegen. Maar het beste is om de kinderen aan te leren geen dubieuze websites te bezoeken die vergelijkbare tactieken gebruiken. Je kunt de meeste films online huren of officiële streamingdiensten gebruiken.
Je weg kwijtraken
Kinderen zijn nieuwsgierig en houden ervan dingen te ontdekken. Maar een ontdekkingsreis op internet is niet altijd helemaal veilig. Zonder enige vorm van toezicht, kunnen ze dingen zien die ongepast zijn voor hun leeftijd of zich in een wereld van problemen bevinden.
Zijn ze op zoek naar inhoud met een Halloween-thema, van stedelijke legendes tot spookachtige games en afbeeldingen, dan riskeren ze bloederige of onveilige inhoud te vinden, die eerder geschikt is voor een volwassen publiek. Dit ondanks de beste bedoelingen, aangezien niet alle websites streng zijn in het modereren van hun inhoud of leeftijdsbeperkingen hebben. Precies waar ouderlijk toezicht van pas komt.
Ouderlijk toezicht geeft kinderen veel vrijheid om op internet te surfen en hun apparaten te gebruiken en het stelt ouders in staat gezonde limieten in te stellen en hun activiteiten te controleren. Dit omvat het configureren van filters voor potentieel kwaadaardige en leeftijdsongeschikte inhoud en het beperken van zoekmachines tot veilige en beveiligde resultaten.
Het is ook verstandig om met kinderen te praten over ouderlijk toezicht, zodat ze er niet door overdonderd worden.
Om af te sluiten
De beste manier om kinderen te beschermen tijdens Halloween is een praktische aanpak door ze in te lichten over de risico’s en bedreigingen die op internet kunnen worden aangetroffen. En nu we toch bezig zijn, moeten we ook op onze hoede zijn; terwijl volwassenen mogelijk beter in staat zijn om oplichting te herkennen en te vermijden, zullen cybercriminelen zich ook op hen richten. Houd de ogen wijd open en het hoofd koel.
Voor meer informatie over de gevaren waarmee kinderen online worden geconfronteerd en hoe niet alleen technologie kan helpen, ga naar Safer Kids Online https://saferkidsonline.eset.com/uk
Ga, voor meer informatie over ouderlijk toezicht, naar https://www.eset.com/be-nl/

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht