83% van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan wet- en regelgeving over digitale inclusiviteit en webtoegankelijkheid

De Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark toont aan dat miljoenen Nederlanders met een beperking digitaal in de kou staan
In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen met een visuele, cognitieve of auditieve beperking die gebruik maken van het internet. Deze groep internetgebruikers wordt – mede door de vergrijzing – alleen maar groter. De vraag die hierbij rijst is of Nederlandse bedrijven voor mensen met een beperking hun digitale inclusiviteit en toegankelijkheid op orde hebben. Nomensa, een award winning experience design agency gespecialiseerd in UX en digitale inclusiviteit, onderzocht dit in de Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark. Hieruit blijkt onder andere dat 83% van de bedrijven en (semi-) overheidsinstanties zijn digitale toegankelijkheid voor deze kwetsbare groep nog niet op orde heeft. Terwijl volgens de wet gelijke behandeling het verplicht is het digitale aanbod van goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.
“Er is nog een hoop werk aan de winkel om de digitale toegankelijkheid te verbeteren. Zo werkt onder andere Alastair Campbell, een van de drie founders van Nomensa, mee aan de internationale Web Content Accessiblility Guidelines (WCAG) dat bedrijven hierin richtlijnen geeft. Technologie moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn en daar speelt inclusiviteit dus een grote rol in”, zegt Zoë van Weenen, Business Development Manager bij Nomensa. “Het betekent voor mensen met een beperking dat zij dezelfde digitale ervaringen hebben als mensen zonder een beperking. Het draagt bovendien in positieve zin bij aan de commerciële mogelijkheden van bedrijven, het geeft invulling aan een goed en toekomstbestendig mvo-beleid, het bespaart op ontwikkelingstijd en -kosten, en helpt wettelijke risico’s te beperken. Ons onderzoek laat echter zien dat op dit moment miljoenen Nederlanders met een beperking digitaal in de kou staan.”
“Commerciële mogelijkheden digitale toegankelijkheid zijn blinde vlek”
Veel organisaties zijn niet bewust van de voordelen van digitale toegankelijkheid. Zo zegt 21% van de respondenten geen idee te hebben waarom organisaties zich zorgen moeten maken over digitale inclusiviteit en toegankelijkheid. Slechts een klein deel, 17%, zegt te voldoen aan de verplichtingen die de wet voorschrijft en 82% zegt geen budget te hebben vrijgemaakt voor digitale toegankelijkheid. Zoë van Nomensa: “Deze uitkomsten verrassen ons toch enigszins. Uit dit onderzoek blijkt dat een management als belangrijkste prioriteiten het vergroten van het bereik en het klantenbestand heeft. En dat zij de klanttevredenheid willen verbeteren. De commerciële mogelijkheden die digitale toegankelijkheid bieden, lijken dus wel een blinde vlek voor veel bedrijven. Dat is een gemiste kans.”
Management mist bezieling
Een gebrek aan duidelijke doelstellingen en KPI’s staat bovenaan de lijst van barrières voor digitale toegankelijkheid. Andere genoemde barrières zijn onduidelijk belegde verantwoordelijkheden, een gebrek aan de juiste vaardigheden, bovendien ontbreekt het aan commitment en prioriteit van het hogere management. “Het is duidelijk dat het behalen van grote successen met digitale toegankelijkheid begint bij een bezieling op managementniveau”, concludeert Zoë van Nomensa.
Over De Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark
De Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark heeft in kaart gebracht hoe de digitale toegankelijkheid is georganiseerd binnen 72 organisaties.
Het laat zien waar Nederlandse organisaties staan als het gaat om een inclusieve en toegankelijke digitale experience, aan welke zaken wordt nu veel aandacht besteed. En waarin schieten bedrijven te kort en laten zij kansen liggen.
De Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark geeft antwoord op vragen als:
· Hoe bewust zijn bedrijven van digitale toegankelijkheid?
· Zien organisaties de commerciële voordelen van goede digitale toegankelijkheid, of willen zij slechts voldoen aan de wettelijke eisen?
· Hoeveel moeite doen organisaties voor hun digitale toegankelijkheid?
· Is de moeite die organisaties doen op het gebied van digitale toegankelijkheid en de resultaten daarvan beter of slechter dan bij hun concurrenten?
· Komt de aanpak van digitale toegankelijkheid binnen de organisatie vanuit een strategie voor User Experience (UX)?
· Waar zitten de kansen voor commercieel succes met de inzet van uitmuntende digitale toegankelijkheid?
Twee miljoen meer potentiële klanten, minder wettelijke risico’s, een imago van ethisch leiderschap, verminderde kosten, en de wereld leefbaarder maken: al met al is het verbeteren van de digitale toegankelijkheid voor iedere organisatie een slimme, strategische zet naar een succesvolle onderneming.
Over Nomensa
Nomensa, een award winning en onafhankelijk experience design bureau, is opgericht in 2001 en gespecialiseerd in het toegankelijk maken van digitale platformen. Met haar kennis van psychologie en technologie maakt zij de digitale ervaringen van haar opdrachtgevers nog menselijker. Ruim 100 getalenteerde denkers werken samen vanuit haar drie vestigingen in Bristol (hoofdkantoor), Londen en Amsterdam om wereldwijd de beste UX te leveren, van strategie en onderzoek tot design en development.
Nomensa wordt internationaal erkend voor haar excellente dienstverlening in User Experience design en nam al meerdere awards in ontvangst, waaronder B2B Web Site of the Year (WireHove, 2017), Digital Innovation Awards (WireHive, 2017) en de Investors In People Gold Award 2016-2019. Voor meer informatie: www.nomensa.com.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.