Industry Wire

Geplaatst door Caple

BakkerMagnetics start project grootste offshore windmolenpark ter wereld na financiering van 3,9 miljoen euro

Amsterdam, 19 april 2021 – Bakker Magnetics gaat van start met de productie en assemblage van magneetmodules voor het grootste offshore windmolenpark ter wereld van multinational GE Renewable Energy. MKB-kredietverstrekker Caple faciliteert de benodigde financiering van 3,9 miljoen euro in het Sonse bedrijf vanuit BNP Paribas Asset Management (BNPP AM) waardoor het project waarmee miljoenen huishoudens van stroom worden voorzien van start kan gaan.

De magneetmodules van de Haliade X-windturbines, de grootste in hun soort, komen in drie windparken te staan in Doggersbank voor de kust van Noordoost-Engeland. Gecombineerd leveren de windparken een vermogen van maar liefst 3,6 gigawatt. Hiermee kunnen 4,8 miljoen Engelse huishoudens van stroom worden voorzien. Naar verwachting zullen de parken vanaf 2023 de eerste stroom leveren.

”Doordat de aanvraag niet in de standaard kaders paste van de grootbanken, konden we samen met onze business partner De Beemt Corporate Finance een toegesneden financieringsoplossing bieden. Hierdoor waren we in staat gezamenlijk veel waarde toe te voegen”, vertelt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple. ”We zijn dan ook trots dat we een fraaie bijdrage hebben kunnen leveren aan de totstandkoming van deze belangrijke groene energie transactie.”

Magneetmodules
Voor Bakker Magnetics betekent deze grote opdracht een forse uitbreiding van de activiteiten. GE Renewable Energy, die de Haliade X-windmolens in Frankrijk produceert, kwam uit bij Bakker Magnetics vanwege diens specifieke magneet- en montagekennis. Het bedrijf is gespecialiseerd in het assembleren van de magneetmodules die in de generatoren van de windturbines worden geplaatst.

De magneetmodules van de windturbines zitten als een kraag tussen de wieken en de behuizing en creëren een magneetveld waarmee in de generator stroom wordt opgewekt. Zoals dat bijvoorbeeld ook het geval is in een dynamo van en fiets, maar dan op hele grote schaal. Het monteren van industriële magneten is gevaarlijk, omdat grote magneten voor een enorme kracht zorgen.

“Voor Bakker Magnetics zit de uitdaging vooral in het assembleren van de modules; in elke module worden maar liefst 147 magneten geplaatst, verschillend van vorm en met positieve en negatieve polen”, vertelt Geert-Jan Bakker, CEO van Bakker Magnetics. ”Al met al wordt het een gigantische klus, maar het is een belangrijke internationale erkenning dat we mee mogen helpen aan de realisering van het grootste offshore windmolenpark ter wereld.”

Haliade X-project
De Haliade X is een direct driven windmolen en behoort met zijn 12 MW tot de grootste ter wereld. De bladen van de Haliade zijn 107 meter lang en het 600 ton zware turbinehuis staat op ongeveer 135 meter hoogte. Eén van de twee pilots van de Haliade X werd in 2019 op de Maasvlakte opgebouwd. Het Haliade X-project voorziet in de toenemende vraag naar direct aangedreven windenergie. Het voordeel van directe aandrijving is dat de transmissie van energie stil verloopt en er in vergelijking met windturbines zonder directe aandrijving weinig onderhoud nodig is. Iets wat erg belangrijk is voor offshore windmolenprojecten.

Over Bakker Magnetics
Bakker Magnetics, dat dit jaar 50 jaar bestaat en is gevestigdin Sciencepark Eindhoven, begon ooit met het verlijmen van kleine potmagneten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een toonaangevende en wereldwijd opererende hightech onderneming voor complexe magneetvraagstukken. Met eigen engineers, en altijd in co-creatie met de opdrachtgever, ontwikkelt en produceert Bakker Magnetics magneetassemblies voor uiteenlopende toepassingen in onder andere e-mobility, product processing, renewable energy en metal seperation. Daarnaast produceert Bakker Magnetics magneten in elke vorm en gradatie via een joint venture met een van ‘s werelds grootste magneetfabrieken in Ningbo, China.

Over Caple
Caple maakt directe financiering van ’s werelds grootste institutionele beleggers aan het Europese MKB mogelijk. Een eigen technologieplatform ondersteunt een efficiënt end-to-end kredietproces, waarbij organisaties worden gecombineerd met lokale partnernetwerken van accountants- en advieskantoren die zijn beoordeeld door ervaren kredietteams. De technologie van Caple zorgt ook voor transparantie en standaardisatie, waardoor instellingen portfolio’s voor MKB-kredieten kunnen creëren en erin kunnen beleggen. Kijk voor meer informatie op www.caple.eu.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht