Bedrijven en overheidsinstanties duiken door COVID-19 massaal de online escaperoom in

Amersfoort, 21 juli 2020 – In hun zoektocht naar een manier om het contact met medewerkers vast te houden maar ook om medewerkers meer ervaring te laten opdoen met videobelplatformen, zijn in de afgelopen vier maanden honderden bedrijven en overheidsinstanties de online escaperoom ingedoken. Waar met name grotere bedrijven als UWV en ABN AMRO het digitale spel inzetten voor werving, selectie en training, zet het mkb de online escaperoom vooral in voor teambuilding. Experts spreken al over de grootste hr-trend van 2020.
Online de uitdaging aangaan
De fysieke escaperoom is sinds 2013 in Nederland een van de populairste bedrijfsuitjes. Meedoen aan een online escaperoom was daarentegen nog niet zo bekend. Het waren vooral de multinationals die met dergelijke online games de verbinding tussen de verschillende landen levendig probeerden te houden. Nu door COVID-19 Nederland al vier maanden vanuit huis werkt, is de populariteit van online escaperooms enorm gegroeid. Door online met elkaar de uitdaging aan te gaan hopen hr- en teammanagers het gevoel van saamhorigheid vast te houden. Tegelijkertijd willen ze met behulp van de online escaperoom de kennis over hun videobelplatform vergroten. En met succes. Zo laat een van de deelnemers in een reactie weten: “Ik had nog niet heel veel ervaring met Zoom, maar door het spel ontdekte ik wat er binnen het programma allemaal mogelijk was. Ideaal.”
Verschillen tussen mkb en multinationals
Opvallend is dat met name het mkb ervoor kiest om de escaperoom aan het einde van de dag in te plannen om na afloop samen te kunnen borrelen. Daan Vaneker, directeur van stichting WebwinkelKeur: “De combinatie van borrel en spel zorgde ervoor dat dit keer de gesprekken niet alleen over corona en de kinderen gingen.” Het UWV zet het spel daarentegen in om 400 kandidaten te selecteren voor een traineeship, en bij ABN AMRO zetten teams het in om juist nu het teamgevoel te bewaken. Peter van Bergen, Competence Manager bij de bank: “De fysieke afstand die gepaard gaat met thuiswerken, maakt het lastig om verbinding te voelen. Het spel haalt het gevoel van afstand weg. Mooi om te zien is dat collega’s ook automatisch meer begrip kregen voor elkaars thuissituatie. De jonge collega zonder kinderen zag opeens dat samenwerken met een kind van twee jaar op schoot toch redelijk uitdagend kan zijn.”
Op afstand met elkaar lachen, leren én verbinden
Duiken we straks alleen nog maar de digitale escaperoom in? Gijs van Bilsen, bedenker van de online escaperoom van Pentascope, hoopt van niet: “Het gevoel van verbinding en samenwerken met collega’s ervaar je natuurlijk het beste in real life. Ik betwijfel alleen of dat op korte termijn weer mogelijk is. Op dit moment lijkt het erop dat het ‘nieuwe normaal’ is omarmd en dat ook straks als de hevigste COVID-19-storm is gaan liggen, er beduidend meer mensen vaker thuis zullen werken en ook het aantal ‘fysieke’ bedrijfsuitjes zal afnemen. Het is fijn dat deze online variant van de escaperoom voorlopig uitkomst kan bieden voor het gevoel van saamhorigheid.”
Over Pentascope
Pentascope brengt mensen in organisaties in beweging. Door te bewegen komen we langs knelpunten en knooppunten. We maken de route zichtbaar en ontdekken nieuwe wegen. Zo helpen we de ontwikkeling naar nieuwe manieren van denken en doen. Onze innovatieve werkmethoden en nieuwe organisatievormen zijn ook leidend in onze eigen ontwikkeling. Samenwerkende professionals, coöperatief georganiseerd op basis van onze intenties en visie. Wij gaan voor wereldvrede: gelukkige mensen, een positieve organisatie en mensgerichte ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op https://www.pentascope.nl/.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.