Belgische eID wint prijs voor beste regionale identiteitsbewijs op het HSP EMEA event in Lissabon

Brussel, Lissabon, 11 maart 2020 – De nieuwe versie van het Belgische eID-document, die in januari 2020 is geïntroduceerd, heeft gisteravond op de High Security Printing-conferentie in Lissabon de prijs voor ‘beste regionale identiteitsbewijs’ gewonnen. Deze prijs is een erkenning voor het best beveiligde drukwerk, de beste systeeminfrastructuur en de beste implementatie van een officieel paspoort, identiteitsbewijs of ander type beveiligingspas.
Al 17 jaar een pionier in innovatie en beveiliging
In 2003 was België een pionier op het gebied van elektronische identiteitsbewijzen door als eerste land ter wereld een dergelijk document op nationaal niveau te introduceren. Sindsdien is de eID ook ingevoerd voor buitenlandse inwoners van België en voor kinderen onder 12 jaar, en uitgebreid met een hele reeks publieke en private toepassingen.
Eerder dit jaar heeft België een nieuwe versie van het nationale identiteitsbewijs uitgebracht. De nieuwe kaart heeft een vernieuwd ontwerp met nieuwe veiligheidskenmerken om vervalsing nog verder te bemoeilijken, zoals weergave van de pasfoto op vijf plaatsen (aan de voor- en achterzijde in een combinatie van ponstechniek en laserprinting (ImagePerf/REV). Bovendien is de nieuwe Belgische eID een dual smartcard die informatie vantwee vingerafdrukken bevat en ook te gebruiken is als reisdocument volgens de specificaties van de ICAO (International Civil Aviation Organization).
Een onmisbaar hulpmiddel voor burgers die online contact hebben met de overheid
Bart Vrancken, diensthoofd Identiteitsdocumenten bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken: “We zijn heel blij met deze prijs. De Belgische eID is een weerslag van de meest geavanceerde technieken en technologieën, waarmee we voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van document- en gegevensbeveiliging. Dit is een onmisbaar hulpmiddel waarmee elke Belgische burger zichzelf online op de best beveiligde manier kan authenticeren, met overheden kan communiceren en een groot aantal transacties kan uitvoeren, inclusief transacties waarvoor een gekwalificeerde e-handtekening vereist is.”
Alain Wirtz, CEO van Zetes: “De Belgische eID is een vlaggenschipproduct in de portfolio van Zetes. Deze identiteitskaart was de eerste overheidsreferentie voor ons bedrijf en heeft een cruciale rol gespeeld bij het vestigen van onze naam over de hele wereld. Het is dan ook een eer voor ons dat we onze samenwerking met de Belgische autoriteiten kunnen voortzetten voor de vernieuwing van dit project. En we zijn trots op de erkenning die we vandaag vanuit de sector hebben gekregen.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.