BT verpakt multi-cloud in een nieuwe Global Fabric

BT heeft vandaag een gloednieuw internationaal netwerk aangekondigd, waarmee zakelijke klanten razendsnel kunnen innoveren. Het nieuwe netwerk verbindt meerdere clouds die bedrijven gebruiken voor hun applicaties en data met gebruikers, zoals klanten en werknemers, en maakt het op die manier mogelijk om te profiteren van de nieuwe golf van digitale automatisering en AI.
Onder de naam Global Fabric is het nieuwe netwerk het toonbeeld van vooruitgang in technologie, gebaseerd op een technisch en commercieel model van network-as-a-service (NaaS). Dit betekent dat Global Fabric, net zoals de cloud zelf, flexibel, schaalbaar en veerkrachtig is in zowel kwaliteit van verbinding als het gemak van pay-as-you-use consumptie. Door de kracht van cloud en netwerken te combineren, kunnen klanten het gebruik van applicaties, de gebruikerservaring en de bijbehorende kosten optimaliseren.
Klanten kunnen de juiste type verbinding kiezen voor hun applicaties en workloads en de routes die deze door het netwerk nemen proactief beheren. Met deze controle kunnen klanten de beste applicatieprestaties behalen, kosten beheren en voldoen aan de toenemende wettelijke vereisten met betrekking tot data in de cloud.
Het nieuwe, volledig programmeerbare netwerk met hoge capaciteit is gebouwd met de meest moderne apparatuur die verbeteringen biedt op het gebied van efficiëntie, duurzaamheid en veerkracht. Zo schat BT dat, wanneer volledig in gebruik, Global Fabric 79 procent minder energie zal gebruiken vergeleken het huidige globale netwerk. Dit betekent dat klanten op het nieuwe netwerk hun Scope 3 CO2-uitstoot kunnen verminderen.
Met het aangeboden digitale en e-commerceachtige interface van het nieuwe netwerk zullen klanten met gemak kunnen “shoppen” voor verbinding. Zo zal Global Fabric meteen 630 digital service aanbieders en meer dan 700 datacenters aanbieden op de interface. Dit aanbod omvat het grootste aantal publieke cloud aanbieders, private clouds, netwerken, software-as-a-service (SaaS), en secure access service edge (SASE) oplossingen ter wereld – allemaal te bereiken met één druk op de knop.
Jan Hein Bakkers, Senior Research Director, IDC: “Organisaties realiseren dat het netwerk cruciaal is voor hun digital-first en cloud-centrische strategieën. Met de lancering van Global Fabric spelen we in op de behoefte om hun netwerken te transformeren. Onderzoek van IDC toont aan dat organisaties moeten kiezen voor een veilig en duurzaam platform dat de flexibiliteit, beheerbaarheid, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit biedt die de juiste gebruikerservaring voor elke toepassing kan ondersteunen. Aanbieders van communicatiediensten die krachtige verbindingsoplossingen met deze kenmerken kunnen leveren, zullen een goede kans van slagen hebben.”
Chris Sharp, Chief Technology Officer, Digital Realty: “Global Fabric is een goed voorbeeld van hoe serviceproviders zouden moeten innoveren en biedt ondernemingen nieuwe opties om verbinding te maken met Digital Realty, ’s werelds grootste datacenterplatform. Door een cloud-centrisch netwerk te bouwen en PoP’s in onze carrier-neutrale faciliteiten (CNF’s) te plaatsen, kan BT zijn klanten snelheid met lage latency bieden en tegelijkertijd klanten helpen hun impact op het milieu te minimaliseren.”
Brenden Rawle, Senior Director Business Development EMEA at Equinix: “We zijn blij met de lancering van Global Fabric, dat voortbouwt op Connected Cloud Edge oplossing, die vorig jaar uit kwam met Equinix. We werken met plezier samen met BT en kijken ernaar uit om samen te werken om klanten te verbinden aan de cloud met een uitgebreide en gevarieerde keuze aan potentiële partners en andere SaaS-aanbieders, op de Equinix-locatie van hun keuze.”
Bas Burger, CEO, Business, BT: “Global Fabric brengt klanten de verbinding van de toekomst door flexibiliteit te bieden zodat ze altijd verbonden zijn en dus altijd productief kunnen zijn. Deze klanten staan aan het voorfront van een digitale revolutie met AI, IoT en automatisering waardoor de vraag naar eenvoud en betere multi-cloud verbinding stijgt. Met Global Fabric kunnen ze kostenvriendelijker aan het werk, app-prestaties en gebruikerservaring verbeteren en tegelijkertijd voldoen aan regelgeving en cyberbedreigingen beperken. Global Fabric betekent dat multi-cloud beter werkt met BT.”
Note voor de redactie
Architectuur van de multi-cloud
Locatie is essentieel als het gaat om een cloud netwerk. De infrastructuur die Global Fabric biedt zal de juiste locaties inzetten om elke hyperscale cloud aanbieder in de wereld een connectie te kunnen bieden. Zo brengt het bijna 50 procent meer dichtheid dan de dichtstbijzijnde concurrent, gebaseerd op informatie gepubliceerd op de hyperscale websites. Tot de hyperscale clouds behoren die van AWS, Google Cloud en Microsoft Azure.
Global Fabric zal werken op de nieuwe, door AI aangedreven, digitale laag “underlay”. Klanten kunnen erop vertrouwen dat BT de verwachtte applicatie-ervaring levert door de optimale end-to-end paden te selecteren voor hun applicaties en workloads terwijl ze tussen en naar meerdere clouds en eindgebruikers bewegen.
Verbindingsopties
Opties zijn onder andere een nieuw, BT-verbeterd, Internet service, point-to-point Ethernet, multi-point Ethernet en MPLS. Deze zullen worden aangeboden in bandbreedtestappen van 1 Mbps tot 100 Gbps. Verbinding zal uitwisselbaar zijn op dezelfde poort, wat flexibiliteit biedt die op de huidige netwerken niet mogelijk is.
Global Fabric en duurzaamheid – belangrijkste punten
Door de Greenhouse Gas Protocol ICT sector Guidance van Gesi te gebruiken, heeft BT de volgende voorspellingen gedaan:
– In gebruik zal Global Fabric 8,326 MWh per jaar gebruiken, versus de huidige internationale netwerken die 39,890 MWh per jaar gebruiken – een vermindering van 79 procent.
– De CO2 uitstoot, met PUE, zal 2,964 ton CO2 uitstoot per jaar bedragen voor Global Fabric vergeleken de 13,596 ton CO2 per jaar dat het huidige internationale BT netwerk uitstoot – een vermindering van 78 procent.
– De geïntegreerde uitstoot van Global Fabric zal 363 ton CO2 uitstoot per jaar bedragen in vergelijking met de 2.185 ton CO2 uitstoot per jaar van de bestaande internationale netwerken – een vermindering van 83 procent.
– Dit geeft een totaal CO2 verbruik plus opgenomen CO2 van 3.327 voor Global Fabric ten opzichte van de bestaande internationale netwerken van 15.781 ton CO2 per jaar – een vermindering van 78 procent.
BT verwacht dat het gemiddelde energieverbruik van Global Fabric 787 Watt per apparaat zal bedragen, ten opzichte van de 2,201 Watt per apparaat met het huidige internationale netwerk.
– Verder zal Global Fabric bestaan uit 1,326 apparaten versus 1,571 apparaten – een vermindering van 16 procent.
Over BT
BT Group is de toonaangevende leverancier van vaste en mobiele telecommunicatie in het VK en gerelateerde veilige digitale producten, oplossingen en diensten. We bieden ook beheerde telecommunicatie-, beveiligings- en netwerk- en IT-infrastructuurdiensten aan klanten in 180 landen.
BT Group bestaat uit drie klantgerichte eenheden: Consumer levert aan particulieren en gezinnen in het Verenigd Koninkrijk; Business is ons Britse en internationale bedrijfsgerichte eenheid; Openreach is een onafhankelijk bestuurde dochteronderneming in volledige eigendom, die vaste toegangsinfrastructuurdiensten op wholesaleniveau levert aan haar klanten – meer dan 650 communicatieproviders in het Verenigd Koninkrijk.
British Telecommunications plc is een volledige dochteronderneming van BT Group plc en omvat vrijwel alle activiteiten en activa van de BT Group. BT Group plc is genoteerd aan de London Stock Exchange.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.