Industry Wire

Geplaatst door Compas-Y

Compas-Y app geeft pas gediagnosticeerde kankerpatiënten een steuntje in de rug

Amsterdam, 24 mei 2022 – Jaarlijks krijgen ongeveer 115.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Een diagnose die veel onzekerheden en emoties met zich meebrengt. Universiteit Twente heeft in samenwerking met digital agency DTT de Compas-Y app ontwikkeld. Deze app geeft pas gediagnosticeerde kankerpatiënten een steuntje in de rug. Het is een laagdrempelig hulpmiddel dat vooral in de eerste fase na de diagnose houvast kan bieden.

Emotionele steun
“Juist in de drukke periode vlak na de diagnose is het van essentieel belang dat patiënten geholpen worden met het omgaan met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose met zich meebrengt” aldus Judith Austin, promovendus aan de Universiteit Twente. “We merkten dat er wel al hulp was voor mensen die al langer ziek waren, maar voor vlak na de diagnose ontbrak dit volgens ons nog.”

Een vriend voor jezelf
De Compas-Y app heeft een streven: zelfcompassie. Zelfcompassie gaat over een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. En de tijd nemen om stil te staan bij pijn of verdriet, in plaats van het weg te stoppen. Dit helpt bij het verbeteren van welzijn en kan klachten zoals angst, somberheid en schuldgevoelens verminderen. “Eigenlijk is zelfcompassie precies het tegenovergestelde van zelfkritiek, het doel is om een vriend voor jezelf te zijn” aldus Austin. De app leert de gebruikers vaardigheden aan die helpen bij het omgaan met de (emotionele) gevolgen van een kankerdiagnose. Dit gebeurt middels video’s, teksten, illustraties en oefeningen.

Gebruikers kunnen de app anoniem gebruiken in hun eigen tijd, op hun eigen manier. Elke week komen er nieuwe onderwerpen aan bod waarvan de gebruikers zelf kunnen bepalen waar ze tijd aan besteden. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn voor je lichaam zorgen, grenzen stellen, om hulp vragen, angst, positiviteit, eenzaamheid en seksualiteit.

Het stukje verwerking
De app is tot stand gekomen in samenwerking met kankerpatiënten en zorgverleners. Momenteel wordt de Compas-Y app getest onder 40 patiënten die nu in behandeling zijn. De reviews zijn tot dusver veelbelovend: “Ik ben heel hard voor mijzelf geweest na de diagnose. Ik moest door en had geen tijd voor het stukje verwerking. Dankzij deze app heb ik daar meer aandacht aan kunnen besteden.”

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht