Industry Wire

Geplaatst door FBEG

Energiedelen: een evenwichtig economisch model is noodzakelijk

Het delen van energie is een hefboom voor de energietransitie. In de praktijk zijn er voor- en nadelen voor consumenten én ook kosten en risico’s voor leveranciers zowel in hun rol als leverancier als in hun rol als evenwichtsverantwoordelijke. FEBEG staat open voor een diepgaande discussie om tot een evenwichtig en duurzaam marktmodel te komen waarbij de kosten en de baten van energiedelen eerlijk verdeeld zijn.

Onevenwichtige verdeling van kosten en baten

Als de zon niet schijnt willen klanten vanzelfsprekend nog steeds elektriciteit kunnen gebruiken. Het restprofiel wordt daardoor grilliger en onvoorspelbaarder. De leverancier wordt hiervoor beschouwd als een ‘restleverancier’ van het grilligere en duurdere restprofiel. Bovendien moet hij alle netwerkkosten betalen en ook quotum op het bruto verbruik van deze klanten, dus ook voor de niet door hem geleverde stroom. Dit is duidelijk een onevenwichtig model.
De consument geniet de voordelen van het systeem, de meerkosten zijn voor de leverancier.

Belangrijke werklast

In de huidige ontwikkelingsfase is er geen volledig geautomatiseerd marktproces om de facturering voor de betrokken klanten te automatiseren. Verbruiksgegevens worden ontvangen in spreadsheets die de basis vormen voor een manuele facturatie. Dit brengt hoge administratieve kosten voor de leverancier met zich mee.

Naar meer structurele oplossingen

FEBEG en haar leden zullen de conclusies van de studie die de regulator (VREG) voorbereidt over energiedelen aandachtig bekijken. FEBEG staat open voor een diepgaande discussie om tot een evenwichtig en duurzaam marktmodel te komen waarbij de kosten en de baten fair verdeeld zijn.

Marc Van den Bosch, general manager FEBEG: “FEBEG en haar leden staan volledig achter energiedelen en steunen de ontwikkeling ervan. Er moet echter een model komen dat de kosten en baten evenwichtig verdeelt. Ook op het vlak van markt- en administratieve processen moet het systeem nog groeien. Totdat er meer structurele oplossingen zijn, is het terecht dat leveranciers de kosten aanrekenen die binnen hun activiteiten worden gegenereerd. Deze kosten zijn openbaar en zijn een element waarmee afnemers rekening kunnen houden bij het kiezen van een leverancier in een vrije en concurrerende markt”.

Over FEBEG
FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits -en gasleveranciers, vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria in de elektriciteits- en gassector. FEBEG heeft 35 effectieve leden, die rechtstreeks circa 7.400 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 16,5 miljard EUR vertegenwoordigen (2021).

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht