‘Er zijn genoeg ICT’ers, ze moeten alleen worden omgeschoold’

Als er een sector hard groeit is het de ICT wel. Maar er is wel een probleem: het reguliere onderwijs levert te weinig programmeurs af waardoor er een mismatch is ontstaan tussen onderwijs en bedrijfsleven met als resultaat een poel van onvervulde vacatures. Zeker ook als het gaat om het stormachtige groeiende mobiele internet. App developers, voor iPhone, iPad en Android smartphones en tablets, worden veel gevraagd, maar zijn bijna niet te vinden. The App Academy is in dat gat gesprongen en werkt tegenwoordig samen met StartupAmsterdam, het Amsterdamse stimuleringsplan van StartupDelta van Neelie Kroes.
Martijn Wuite richtte programmeerschool The App Academy op in 2013. Eerst om in-house trainingen voor app development bij bedrijven te geven, maar sinds 2014 biedt zijn bedrijf bootcamp trainingen om startende ICT’ers op te leiden en professionele ICT’ers om te scholen. Daarnaast worden er workshops gegeven aan app developers, die meer verdieping in specialistische onderwerpen zoeken zoals security rondom apps en Swift, de snelstgroeiende, nieuwe programmeertaal van Apple.
Deze bootcamp trainingen laten resultaat zien. The App Academy leidde in 2014 een groep Amsterdamse jongeren zonder programmeerervaring op in krap zes maanden en liet ze voor bedrijven als AT5, RTVNH en Nine Connections mobiele apps bouwen. Na de opleiding vond 85 procent van de afgestudeerde jongeren een baan.
The App Academy werkt met ervaren trainers, die zelf al jaren als app developer werken. In groepen van twintig worden jongeren en professionele ICT’ers opgeleid en gaan ze voor innovatie behoefende bedrijven apps bouwen. Zodoende krijgen zij werkervaring door meteen met klanten te werken en kunnen partnerbedrijven in aanraking komen met de app economie, waarvoor veel bedrijven nog op zoek zijn naar een passende strategie.
Uit nood geboren
Oprichter Martijn Wuite heeft zelf een lange carrière in nieuwe media en de ICT. Hij merkte dat binnen de ICT veel gepitcht werd op klussen in de mobiele app bouw, maar dat er eigenlijk weinig senior developers in Nederland rondliepen. Meestal werd de knowhow ingevlogen vanuit het buitenland. “Ik vind dat vreemd,” zegt Wuite, “we hebben hier duizenden werkloze ICT’ers op de bank zitten die misschien een oude programmeertaal kennen, maar met enige omscholing zijn ze prima inzetbaar als app developer. En naar dat soort mensen is erg veel vraag.” Daarnaast zegt hij: “Ik denk dat we bewezen hebben dat wij in staat zijn om in een half jaar tijd app developers af te leveren die aan het werk kunnen bij een bedrijf. 85 procent van de opgeleide jongeren heeft een baan gevonden en een groot deel van de apps, die ze bij ons gebouwd hebben, zijn ook daadwerkelijk in gebruik genomen door de partnerbedrijven. We zijn ook blij dat de toenmalig Amsterdamse wethouder van Werk, Inkomen en Participatie, Andrée van Es, zeer te spreken was over onze aanpak. Zelfs Neelie Kroes, tot voor kort Vice-President van de EU en portefeuillehouder Digitale Agenda, mailde met The App Academy dat ze het een mooi project vond.”
UWV en ING slaan alarm over ICT-branche
Recentelijk trok het UWV aan de bel omdat ondanks het hoge werkloosheidscijfer er wel een krapte is in de ICT-branche met moeilijk vervulbare vacatures. “Ook is er mogelijk onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar op het moment dat de economie blijvend aantrekt,” waarschuwt het UWV in een persbericht op haar website.
Ook ING sloeg alarm. In haar jaarlijkse visie over de ontwikkeling van de economie in Groot-Amsterdam spreekt ING van een groeiende ‘mismatch’: de banen die ontstaan voor ICT-specialisten kunnen niet worden ingevuld door Amsterdammers die werkloos zijn. ‘Die zijn daar niet voor opgeleid’, zegt ING-regio-econoom Rico Luman in Het Parool van 26 november. ‘Het leidt tot de paradoxale situatie dat ICT-bedrijven buitenlandse werknemers naar Amsterdam halen, terwijl de werkloosheid hoog blijft.’
Deze uitspraak sluit naadloos aan op de ervaringen van Martijn Wuite. The App Academy zou daarom een rol kunnen spelen voor het opleiden van gekwalificeerd personeel voor de app economie.
Mobiel gebruik blijft maar groeien
Intussen hebben zich diverse instanties aan de poort gemeld om samen te werken met The App Academy. Zo willen de provincie Zeeland en enkele gemeenten praten over een werkgelegenheidsproject, maar zijn er ook diverse onderwijsinstellingen geïnteresseerd in de aanpak van The App Academy. Martijn Wuite: “Onze studenten gaan een duurzame toekomst tegemoet, de wereld van mobile tech blijft maar groeien, dat zal niet snel gaan veranderen. De EU zet ook hoog in op de app economie en ziet het als een oplossing voor onder meer de jeugdwerkloosheid.”
Op zaterdag 11 en 18 april houdt The App Academy van 12.00- 17.00 uur Open Dagen met proeflessen, keynotes en workshops.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.