Industry Wire

Geplaatst door ESRI

Esri GIS Conferentie: “Location intelligence is essentieel voor de digitale transformatie”

De Esri GIS Conferentie 2017 had ruim 1600 deelnemers, een nieuw record. De 24e Esri GIS Conferentie stond garant voor een afwisselend programma van presentaties over toepassingen van GIS in de praktijk en het netwerken zelf door de deelnemers op de beursvloer.

Directeur Ed van Ingen opende de conferentie: “Miljoenen mensen over de hele wereld zien de data gepresenteerd in hun eigen taal én in de universele taal van de visualisatie van kaarten. Niet alleen investeren en het bouwen van het mooie platform is belangrijk, maar ook een community creëren. Dat doen we vandaag tijdens de Esri GIS Conferentie.”

De eerste key-note was voor de provincie Zuid-Holland: Adri Bom-Lemstra (55 jaar) is sinds 2015 gedeputeerde voor ruimtelijke ordening en economische zaken. De uitdaging waar de provincie voor staat door de klimaatveranderingen en door de lage delta die Zuid-Holland heeft, brengt vraagstukken met zich mee, legt ze uit. Matthijs van Niel vertelt hoe de ondersteuning daarin is: “We stellen de vraag hoe wij het als geo-team mogelijk kunnen maken om goede informatieproducten te maken voor onze collega’s? De stip die we op de horizon hebben gezet zijn de ambities die het college heeft.” Dit betekent dat de provincie Zuid Holland een selectie van kant-en-klare kaarten maakt die door heel de organisatie te gebruiken is. Provincie Zuid-Holland laat in een demo in Insights for ArcGIS zien hoe zij analyses kunnen doen met de verschillende data die ze hebben. Beleid bestaat vaak uit tekst. Goede datavisualisatie zorgt voor een goed beleid. De afsluitende tip van Van Niel: “Begin met het maken van de stip op de horizon, begin met maken van kaarten!”

Jurgen ten Siethof van Esri Nederland vertelde over de Levende Atlas. De levende Atlas heeft 6 miljoen map views per dag. Elk jaar groeit deze 50%. De beschikbare services kunnen in het hele ArcGIS-platform gebruikt worden. Zo kun je puntenwolken in ArcGIS Pro bewerken en combineren met eigen content of analyses. “GIS-technologie brengt de atlas tot leven en maakt haar dynamisch. Door geografische content als services met elkaar te delen, creëren we met zijn allen de rijkste verzameling geografische intelligentie ter wereld.” In een demo liet Niels van der Vaart ook zien dat er met Sentinel-data gekeken wordt naar gebieden, om beter inzicht te krijgen waar veel water in de grond zit of om doorr de tijd heen te kijken hoe een gebied is veranderd.

“Met alle content die is er is kun je een grote groep mensen bewegen om iets te gaan doen.” Ruben Smit – een gepassioneerd ecoloog, fotograaf en filmmaker – gaat in op waar het mee begint: het vertellen van verhalen. De deelnemers van de Esri GIS Conferentie krijgen nieuwe beelden te zien van de nieuwste productie. Om de verhalen uit de natuur te vertellen zijn veel trucs nodig, om dicht bij de dieren te komen. Een verhaal heeft altijd te maken met kennis. Je moet goed weten wat je zoekt om kennis te kunnen gebruiken. Dit geldt ook bij het werken met een GIS.

Na het plenaire ochtendprogramma van dag 2 was er lunch. Het middagprogramma bestaat uit een afwisselend aantal sessies. Er is, verspreid over twee dagen, keuze uit bijna 40 verhalen uit de praktijk, 6 technische sessies en 5 Expert Round Tables. Er waren meer dan 15 standhouders in de verschillende paviljoens en op de beursvloer te vinden. Onder meer Ordina Geo-ICT presenteert hun toepassing met de HoloLens. Leon Boschman vertelt erover: “Een infrastructuurproject in een Fries dorp liep vertraging op en er was weerstand. Bewoners konden met de HoloLens zien hoe het eruit zou komen te zien, om zo draagvlak te creëren. Het is een mooie manier gebleken om geo-informatie inzichtelijk te maken.”

Frits van der Schaaf, Global Business Development Manager, ging in op het onderwerp digitale transformatie: een nieuwe aanpak van werken, door wat data te bieden heeft. De vier pilaren van de digitale transformatie zijn cloud, mobiel, sociaal en big data. Veel bedrijven zijn op zoek naar loyaliteit. Daarom gebruiken bedrijven data om voorspellingen te kunnen doen. Denk aan een farmaceut die aan de hand van hoestdrankverkoop kijkt waar een griepepidemie vandaan komt, Of een bandenleverancier die kijkt naar gaten in de weg om te achterhalen waar veel banden kapot gaan. Databronnen die Van der Schaaf tegen komt in zijn werk zijn bijvoorbeeld menselijke bewegingen. Die kunnen worden doorgegeven via je telefoon. Deze informatie is handig  voor retailers: wie loopt waar, en wanneer. Voorbeelden van dit soort analyses laat Niels van der Vaart in een demo zien. Frits van der Schaaf: “Location intelligence is essentieel voor de digitale transformatie!” Dit staat ook in het nieuwste e-book van Esri Nederland over de digitale transformatie.

Vitens vertelt over ‘water maken met GIS’. Vitens heeft een eigen portaal met verschillende kaarten die de medewerkers van Vitens kunnen inzien. Een van de kaarten is de leidingviewer die in een demo getoond wordt. In alle projecten van Vitens geldt: aan de onderkant een stabiele basis en aan de bovenkant een flexibele voorkant. Dit uit zich bijvoorbeeld in flexible apps. Daarbij is het belangrijk te integreren zonder maatwerk. Met een agile aanpak maakt Vitens snel meters. Doelstelling van het project is een GIS-portaal voor iedereen!

Yousef El-Dardiry is allround software developer en ondernemer. Hij vertelt hoe een idee dat hij kreeg op vakantie in Italië uitmondde in Relive, een start-up met binnen een jaar 1.276.452 gebruikers. Met Relive kan iedereen fiets-, hardloop- en wandel- avonturen visualiseren op de kaart en delen via een video. “Elk mooi avontuur begint met een kaart.” Zijn kaart ziet er wel iets anders uit dan de meeste aanwezigen gewend zijn, denkt El-Dardiry. Hij laat een plaatje zien van programmeercode. “Als programmeur kun je elk idee waar je enthousiast over bent tot leven roepen.”

Bekijk (en download) de foto’s

Bekijk de StoryMap

Bekijk de aftermovie

Alliander krijgt tijdens de Esri GIS Conferentie 2017 de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’ uit handen van Ed van Ingen, directeur van Esri Nederland. De award is een erkenning voor de continue ontwikkeling die het bedrijf doormaakt bij de inzet van geo-informatie.

Lees meer over de uitreiking op esri.nl

Aannemer Krinkels tekent tijdens de Esri GIS Conferentie 2017 een overeenkomst met Esri Nederland voor het ontwerpen, inrichten en beheren van een Geografisch Informatie Systeem (GIS).

Lees meer over de ondertekening op esri.nl

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht