Industry Wire

Europees consortium ontwikkelt draagbare technologie voor blinden

Een consortium bestaande uit Europese technologiebedrijven en onderzoeksorganisaties zal een nieuw draagbaar hulpmiddel ontwikkelen dat blinden en slechtzienden helpt met autonome navigatie.

Het consortium, bestaande uit Dräger & Lienert en TU Dresden uit Duitsland, Elitac en TNO in Nederland en de Universiteit Gent en SoftKinetic® uit België, heeft het FP7 project “Range-IT” genoemd.

Obstakeldetectie wordt flink uitgebreid

De nieuwe toepassing zal gebruikers in staat stellen om beter te kunnen navigeren in onbekende gebouwen zoals bv. treinstations. Bovendien zal het ook de radius van obstakeldetectie van 1,5 meter (traditionele afstand voor een witte stok) verhogen naar 7-8 meter. Range-IT-gebruikers zullen het systeem, dat goedkoper is dan een assistentiehond, overal mee kunnen nemen.

“Wij zijn trots om deel uit te maken van deze gerenommeerde groep van innovatieve organisaties, die zich inzetten voor de ontwikkeling van waardevolle technologieën voor mensen met een beperking” zei Marc Grootjen, projectleider van Range-IT. “Onze gemeenschappelijke inzet voor de creatie van een draagbare systeem voor blinden, zal grotere mobiliteit en onafhankelijkheid verzekeren en kan op termijn leiden tot een transformatie van de omgeving en dagelijkse taken voor de gebruikers, ”

Het consortium brengt de industriële kennis en de nieuwste technologieën samen met academisch onderzoek.
SoftKinetic en de TU Dresden werken samen om de nieuwste 3D- beeldherkenningstechnieken voor real-time omgevingsanalyse, met behulp van een Time-of-Flight (ToF) DepthSense® camera. TNO en Elitac zullen een tactiele display ontwikkelen waarmee de gebruiker feedback krijgt over obstakels door middel van vibraties rond het lichaam. De UGent zal de leiding nemen in het User Centered Design proces en zorgen voor de draagbaarheid van het hulpmiddel. Dräger & Lienert, gespecialiseerd in de verkoop van op maat gemaakte hulpinstrumenten voor blinden, zullen een belangrijke rol spelen in de vertegenwoordiging van de eindgebruiker.

Het project waarbinnen Range-IT ontwikkeld zal worden loopt twee jaar en ging van start in november 2013. Meer informatie op de website.

Over de Range-IT Partners

TU Dresden (TUD) is een van elf Duitse universiteiten die geïdentificeerd zijn als ‘excellente universiteit’. TUD heeft ongeveer 37.000 studenten, en 4.400 personeelsleden gefinancierd door publieke middelen – waarvan 500 professors, en ongeveer 3.500 personeelsleden gefinancierd met externe middelen. TUD is hiermee de grootste universiteit in Saksen. Vanuit de TUD zal twee onderzoeksgroepen meewerken. De Chair van Human-Computer Interaction zal het hoofd 3D algoritme en multimodale interface ontwikkelen. De Vodafone Chair Mobile Communications Systems zal leiding hebben in het integreren van het draagbare systeem.

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die op basis van haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in.

De Universiteit Gent (UGent) is vanuit de onderzoeksgroepen IDC en ELIT betrokken in dit consortium. Het Industrial Design Center (IDC) neemt de leiding in het User Experience Design proces en vertaalt mee de gebruikseisen naar technische specificaties aan de hand van verschillende prototypes. De onderzoeksgroep Electronics and Information Technology (ELIT) zal haar expertise inzetten om samen met TUD de beeldanalyse van de 3D-camera te ontwikkelen.

SoftKinetic is de toonaangevende leverancier van end-to-end, 3D-visie voor pc’s en draagbare elektronica. 3D-visie wordt gebruikt in alles van gesture-control tot context awareness. Hierdoor kunnen persoonlijke apparaten de mogelijkheid gegeven worden om steeds meer over de gebruiker, hun context en hun omgeving te weten. Meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling is gedaan naar de ontwikkeling van deze unieke mix van 3D vision, gesture recognition, en context awareness technologie.

Dräger & Lienert (D&L) is een ingenieursbedrijf dat werd opgericht in 1989. Het arbeidsveld van D&L is hulptechnologie met als focus beroepstoepassingen voor blinden. Het doel van DL is functiebeperkingen als gevolg van blindheid te compenseren met innovatieve technologie en om blinden in staat te stellen om concurrerend te kunnen werken. D&L heeft 10 mensen vast in dienst, en 8 personen op freelance basis.

Elitac BV, in Amsterdam, richt zich op de ontwikkeling van innovatieve tactiele (voelbare) displays. Elitac werkt op de grensgebied tussen het ontwikkelen van kennis en het aanbieden van concrete toepassingen. Doelstelling van het recent gestarte bedrijf is om een diversiteit aan tactiele producten in de markt te introduceren. Elitac treedt tevens op als coördinator van het project.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht