EVS38 programma voor 2025 verkent de uitdagingen van de transitie naar elektrische mobiliteit in Europa en wereldwijd

Binnenkort vindt in Göteborg de 38e editie plaats van het Electric Vehicle Symposium (EVS), hét toonaangevende internationale evenement op het gebied van elektrificatie van transport. Het symposium en de bijbehorende expositie worden georganiseerd door de Europese vereniging voor elektrische mobiliteit (AVERE), de stad Göteborg en de in Lyon gevestigde evenementenorganisator GL Events Exhibitions & Operations, met steun van Business Region Göteborg en Göteborg & Co. Dit gerenommeerde evenement zet de schijnwerpers op baanbrekende oplossingen die de toekomst van elektrische mobiliteit vormgeven.
Van 15 tot en met 18 juni 2025 komen fabrikanten, beleidsmakers en onderzoekers van over de hele wereld samen om de nieuwste onderzoeken, technologieën en innovaties op het gebied van elektrische voertuigen te delen. Dit gebeurt via interactieve en technologische demonstraties.
Het EVS is een cruciaal evenement dankzij het drieledige concept: een wetenschappelijk symposium om innovaties te promoten, een expositie van baanbrekende technologieën en conferenties die de dialoog en discussie stimuleren. Het succes is te danken aan de bijdrage van 300 exposanten uit meer dan 70 landen, 10.000 verwachte bezoekers, en ca. 350 deskundigen die wetenschappelijke artikelen hebben ingediend in het kader van de call for abstracts voor het congres. De 38e editie van het EVS belooft in juni 2025 opnieuw een rijk en boeiend programma te bieden.
Het EVS vindt elk jaar plaats op wisselende locaties in Azië, Europa en Noord-Amerika. Na de edities in Sacramento (Californië, VS) in 2023 en Seoul (Zuid-Korea) in 2024, keert het evenement nu terug in Europa, in de Zweedse hoofdstad van de auto-industrie.
Het evenement vindt plaats op een zeer relevant moment. De transitie naar koolstofvrij wegvervoer wordt momenteel besproken door de lidstaten van de Europese Unie, wat veel onzekerheid creëert voor zowel de industrie als investeerders. Evenementen zoals het EVS38 zijn hierdoor nog crucialer. Ze tonen niet alleen de immense mogelijkheden van e-mobiliteit, maar vergroten ook de bekendheid ervan bij besluitvormers. Het congresprogramma richt zich op diverse uitdagingen, waaronder actieradiusangst, financiering van de transitie, accuproductie, infrastructuurontwikkeling en wereldwijde concurrentie. De algemene doelen van het congresprogramma zijn het bevorderen van de dialoog, het uitdragen van best practices, het bieden van impulsen en het presenteren van praktische oplossingen.
Transitie naar elektrische mobiliteit: conferenties gericht op Europese en mondiale uitdagingen
Het evenement vindt plaats in Göteborg, maar het EVS38 behoudt zijn internationale karakter dankzij een conferentieprogramma dat uitgebreid aandacht besteedt aan wereldwijde mobiliteitsuitdagingen.
Het hoofdthema, de transitie naar koolstofvrij transport, wordt vanuit diverse invalshoeken belicht:
• Technologieën: Recente ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, infrastructuur en de integratie van slimme netwerken.
• Regelgeving: Overheidsbeleid en regelgeving die nu en in de toekomst het kader vormen voor duurzame mobiliteit.
• Steden als koplopers: Hoe steden innovatieve mobiliteitsoplossingen kunnen implementeren om zo milieuvriendelijk mogelijk te worden.
Elke dag belicht een andere geografische regio. Op de eerste dag nodigen we je uit om je te laten inspireren door Scandinavië en zijn baanbrekende inspanningen op het gebied van e-mobiliteit. Op de tweede dag ligt de focus op Europa en de evolutie van zijn veranderende e-mobiliteitslandschap. De laatste dag is gewijd aan de wereld, waarbij mondiale samenwerking centraal staat.
Een selectie van niet te missen presentaties::
• Zweden: vooroplopen in automobiel Innovatie en duurzaamheid – 16 juni 2025;
• Een duurzaam e-mobiliteit ecosysteem bouwen dat banen creëert – 16 juni 2025;
• De automobiel cyclus rond maken – Is Scandinavië koploper in circulariteit? – 16 juni 2025;
• Van off-grid naar vehicle-to-grid: voertuigen integreren in het energielandschap – 16 juni 2025;
• Elektrische vrachtwagens integreren – van Scandinavië naar de wereld – 16 juni 2025;
• Digitalisering omarmen: de stroom van data en informatie in het e-mobiliteit ecosysteem bevorderen – 17 juni 2025;
• Van actieradius-angst naar actieradius-enthousiasme – de laadkaart van Europa transformeren – 17 juni 2025;
• Wie zit er achter het stuur? Autonome EV’s van testfase naar massaproductie – 17 juni 2025;
• De transitie van Europa financieren – het concurrentievoordeel van Europa overbruggen – 17 juni 2025;
• De toekomst van batterij productie, toelevering en investeringen – 18 juni 2025;
• Een concurrerende industriële strategie ontwikkelen in een mondiale massamarkt – 18 juni 2025;
• De toekomst van transport vormgeven: de rol van steden als leiders in e-mobiliteit – 18 juni 2025.
Het congresprogramma omvat gerenommeerde sprekers, bedrijfsbezoeken en netwerkmogelijkheden. Tijdens de openingsceremonie spreken onder anderen de Zweedse viceminister-president Ebba Busch, de evenementpartners Lars Stenqvist (CEO van Volvo Group) en Anders Bell (CEO van Volvo Cars), de technisch directeuren Martin Lundstedt (Volvo Group) en Jim Rowan (Volvo Cars), en Malin Frenning, CEO van RI.SE. Daarnaast zal de minister van Transport van Baden-Württemberg, Winfried Hermann, op dinsdagochtend deelnemen aan een informele discussie tijdens de plenaire sessie.
De drie dagen van het congres bieden ook netwerkmogelijkheden en lunches en diners om van gedachten te wisselen met vakgenoten:
• Zondagavond: welkomstreceptie in de expositiehal;
• Maandagavond: Exhibition Booth Pub Crawl – entertainment en cocktails bij de stands en VIP-diner in het stadhuis van Göteborg (alleen op uitnodiging);
• Dinsdagavond: netwerkdiner in het attractiepark Liseberg met een Zweeds midzomer thema en feestelijk entertainment.
Naast de conferenties omvat het programma ook andere niet te missen evenementen:
• Expositiehal: ontdek de nieuwste technologische innovaties;
• Ride & Drive: test ter plaatse elektrische voertuigen;
• Agora-sessies: open presentaties van 15 minuten over best practices, commerciële innovaties en uitdagingen voor de sector;
• Workshops: workshops gereserveerd voor sponsors, inclusief een ontbijt georganiseerd door RI.SE op dinsdagochtend (op uitnodiging);
• Wetenschappelijke sessies: zes zalen voor de presentaties van baanbrekende onderzoeken en ontwikkelingen in het kader van de call for abstracts.
Het evenement omvat ook bezoeken aan bedrijven, waaronder de Volvo-groep om kennis te maken met het Volvo-aanbod, zoals bussen, graafmachines, vrachtwagens en oplossingen voor boten. Hiervoor zijn twee sessies gepland: op 16 juni van 13.00 tot 16.30 uur en op 17 juni van 8.00 tot 12.00 uur.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.