Industry Wire

Geplaatst door FC Urban

FC Urban: van startup naar grootste voetbalclub ter wereld

Voetballen in de stad, onder begeleiding en alleen wanneer het jou uitkomt. Twee jonge ondernemers introduceren met FC Urban een nieuwe manier om een potje te gaan voetballen. In Amsterdam telt de startup al bijna 400 leden.

Waar in de stad wordt er vanavond gevoetbald? Leden van FC Urban surfen naar de web-app en kunnen zich daar heel eenvoudig aanmelden om mee te doen. Alleen of met een maatje. “Wij regelen de ballen, de hesjes, twee stevige goals, cornervlaggen en een Urban Master. Dat is de scheidsrechter die zorgt dat iedereen welkom is en zich aan de regels houdt”, vertelt Joep Lamme. Samen met Kees Lohman is hij initiatiefnemer van de nieuwe voetbalclub.

Poldervogels uit

Voetbal is met afstand de populairste sport van ons land. Toch haken veel spelers na verloop van tijd af, omdat ze de tijd niet meer hebben om elk weekend aan te haken bij hun elftal. “Zondagmiddag om twee uur Poldervogels uit, waarmee je zo ongeveer je hele vrije dag kwijt bent. Daar heb je op een gegeven moment gewoon geen zin meer in. Voetballen wordt dan een verplichting en het gevolg is dat spelers zich daardoor uitschrijven bij hun club.” Datzelfde deden eerder ook Lamme en Lohman. Toch wilden ze graag nog af en toe een balletje blijven trappen, maar dan zonder de verplichtingen die daar normaal gesproken bij horen. Zo bedachten zij FC Urban: individueel teamsporten dankzij de inzet van slimme technologie. Zo kun je altijd voetballen wanneer het jou uitkomt.

Fun staat voorop

De wedstrijden duren twee keer 25 minuten en worden georganiseerd op goed te bereiken plaatsen in de stad. In Amsterdam zijn dat nu onder meer het Vondelpark, het Oosterpark en het Museumplein. De regels die FC Urban hanteert wijken iets af. “We spelen we 5 tegen 5, waarbij de laatste man de bal met zijn handen kan aanraken, maar niet mag klemmen. Slidings zijn niet toegestaan. Dit doen we om blessures te voorkomen. Zo verhogen we bovendien de fun en daar is het ons vooral om te doen”, aldus Lamme.

FC Urban Dreamteam

Voor het zo gelijkwaardig mogelijk maken van de teams maakt FC Urban gebruik van slimme technologie. Zo krijgen spelers voor het maken van een doelpunt en het winnen van een wedstrijd vijf punten. “Bij het samenstellen van de teams vertelt de software ons welke spelers er bij elkaar zouden moeten. Zo voorkomen we dat het ene team veel sterker is dan het andere”, aldus Lamme. “Met deze data wordt elke maand een FC Urban Dreamteam bekend gemaakt. Voor spelers met hoge scores liggen er leuke prijzen klaar, zoals een wedstrijd van het Nederlands elftal bijvoorbeeld.”

Uitbreiding

In Amsterdam zijn er nu bijna 400 leden die elk een vast laag bedrag per maand betalen. Dat abonnement is overigens per maand opzegbaar. Het gaat om mensen met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. Momenteel worden in de hoofdstad elke week zo’n vijf voetbalpotjes georganiseerd, voornamelijk in bekende parken. Straks in de winter wil FC Urban uitwijken naar gymzalen en er is al contact gelegd met andere voetbalverenigingen om tijdens de zomerstop voetbalvelden te gaan gebruiken. Na Amsterdam volgen bovendien snel nieuwe steden. Zo worden na de zomer ook in Rotterdam de eerste FC Urban-wedstrijden gespeeld. Met hulp van een investeerder werken Lohman en Lamme nu fulltime aan de groei van hun bedrijf. Aan ambitie dan ook geen gebrek. “We willen de grootste voetbalclub ter wereld worden.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht