Industry Wire

Geplaatst door Flexport

Flexport deelt vooruitzichten voor lucht- en zeevracht in 2023

In zijn meest recente webinar deelde Flexport de vooruitzichten voor lucht- en zeevracht in 2023 en werden de gevolgen van de huidige economische uitdagingen voor de supply chain besproken. Het centrale thema tijdens de sessie was: bereid je voor op het onverwachte.

Ondanks dat de vooruitzichten voor lucht- en zeevracht sinds de pandemie stabieler zijn geworden, is het nog steeds moeilijk te voorspellen wat de toekomst brengt. Er zijn verschillende economische factoren die de voorspellingen voor lucht- en zeevracht in 2023 kunnen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn het conflict tussen Rusland en Oekraïne, overheidsmaatregelen op de energiemarkt en algemene belastingverlagingen, stakingen in havens en andere belangrijke logistieke centra, de komst van nieuwe schepen en de invoering van nieuwe emissieregels.

Met dit in gedachten voorspelde het Flexport-team enkele scenario’s voor wat we in 2023 kunnen verwachten. Douglas Brown, Head of Europe, Flexport:

“Zelfs als we rekening houden met alles wat de afgelopen twee jaar de supply chain heeft beïnvloed, is het nog steeds lastig om precies te voorspellen hoe de lucht- en zeevracht er in 2023 uit zal zien. We leven nog steeds in onzekere tijden. Daarom is het belangrijk dat bedrijven inzicht hebben in verschillende scenario’s en alle opties openhouden. Op dit moment is de kans vrij groot dat kleine verstoringen, zoals een tekort aan personeel, van invloed zijn op de capaciteit van het zeevervoer of dat de kosten terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie. Anderzijds zouden de economische omstandigheden kunnen leiden tot een stagnerende vraag naar consumptiegoederen en een toename van de totale capaciteit. In dit geval zou de supply chain zelfs nog meer lijken op de situatie van vóór de pandemie.”

Vooruitzichten voor luchttransport
– De verhouding tussen vraag en aanbod kan het niveau van vóór de pandemie bereiken.
– Er wordt overcapaciteit verwacht op de trans-Atlantische route van Europa naar de VS.
– De capaciteit van Azië naar Europa zal nog steeds onder druk staan door de situatie in. Rusland, ondanks de extra capaciteit via het Midden-Oosten.

Lokale verstoringen zullen waarschijnlijk bestaan uit:
– Personeelstekort.
– Materiaaltekort.
– COVID-19 (vooral in het binnenland van China).
– Politieke verstoringen.

Verwachting tarieven
– H1 ’23: verschuiving van lucht- naar zeevervoer als gevolg van hoge voorraden en zwakke economie die leidt tot meer beschikbare capaciteit, waardoor de tarieven dalen.
– H2 ’23: Hogere consumentenvraag en lagere voorraden leiden tot grotere vraag naar capaciteit.
– Verwacht wordt dat de tarieven hoger zullen zijn dan vóór de coronacrisis, als gevolg van de hoge brandstofkosten en de focus van luchtvaartmaatschappijen op winst maken.

Vooruitzichten voor zeetransport
– Langere doorlooptijden door lagere snelheid van schepen om de uitstoot te beperken.
– Extra capaciteit nodig om te voldoen aan de IMO ’23-normen.
– Extra scheepscapaciteit in 2023 met een flinke groei van de vloot als gevolg (ongeveer 10%).

Lokale verstoringen zullen waarschijnlijk bestaan uit:
– Personeelstekort.
– Materiaaltekort.
– Maatschappelijke onrust.
– COVID-19 (vooral in het binnenland van China).

Verwachting tarieven:
– H1 ’23: Vraag nog steeds laag als gevolg van zwakke economieën, dus minder behoefte aan capaciteit en lagere tarieven.
– Sterke concurrentie tussen vervoerders.
– Toename van blanco afvaarten om de afnemende tarieven af te remmen.
– H2 ’23: Sterkere economieën plus lagere voorraadniveaus zullen de vraag naar capaciteit doen stijgen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht