Industry Wire

Geplaatst door Today's Specials

Fruit beter vervoerd door Nederlandse innovatie

Containers 30% koeler tijdens overzees transport met OTFLOW

Met de nieuwe bodembedekking van OTFLOW blijft de luchtverdeling in fruitcontainers 30% stabieler tijdens overzees transport. Dankzij de innovatie van Nederlandse bodem blijft de kwaliteit van fruit beter en gaan er minder partijen verloren. OTFLOW is een revolutie in de scheepvaart en transportindustrie. “Recent onderzoek van de universiteit van Wageningen wijst uit dat OTFLOW bijdraagt aan een stabiele temperatuur in de containers, wat productverlies en claims doet afnemen”, vertelt Otto de Groot, oprichter van OTFLOW.

Logistieke uitdaging
Een groot deel van het fruit dat we dagelijks eten, wordt aan de andere kant van de wereld verbouwd. Eén van de logistieke uitdagingen waar exporteurs mee kampen is het koel houden van de containers op zee. Vooral op het gebied rond de evenaar is het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur groot. Hier wordt de binnendringende warmte in de container vaak een probleem. Doordat de luchtcirculatie in containers niet optimaal is, wordt de lucht achterin de container vaak te warm waardoor het fruit ongewenst rijpt. Om dit bekende probleem tegen te gaan plaatsen exporteurs vaak op amateuristische wijze stukken karton om de luchtstroom te manipuleren. De Groot voegt toe: “In de expertise die ik de afgelopen 35 jaar heb opgedaan bij HDG, heb ik veel methodes gezien om de luchtstroom te beïnvloeden. De strekking van het verhaal? Iedereen doet maar wat. Daarom vond ik het tijd worden voor een goed én simpel product met een bewezen werking.”

Betere luchtcirculatie met OTFLOW
Recent onderzoek van Dr. ir. Leo Lukasse van het Wageningse instituut Food & Biobased Research wijst uit dat OTFLOW het temperatuurverschil in de containers met wel 30% stabiliseert. Hij verrichtte het onderzoek met een druiven transport uit Zuid-Afrika naar Nederland waarbij over de warme evenaar werd gevaren: “De bodembedekking van OTFLOW vermindert de temperatuurverschillen tussen de warmste en de koudste plekken tijdens het schiptransport van voorgekoelde druiven met ongeveer 30%” aldus Lukasse. De ademhalingssnelheid van het fruit daalt door de betere temperatuur, waardoor het verser op de plaats van bestemming aankomt. “Als gevolg hiervan krijgen de betrokken partijen minder claims en neemt het financieel verlies af”, voegt Otto de Groot toe.

Over OTFLOW
OTFLOW is een nieuwe Nederlandse start-up dat innovatieve oplossingen creëert voor de transportsector. OTFLOW is opgericht door Otto de Groot en ontwerper Ronald Hagenstein. Na de jarenlange ervaring van De Groot in de transportsector, besloot hij zich te richten op innovaties om logistieke processen te verbeteren en zodoende het risico op claims te reduceren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht