Industry Wire

Geplaatst door Innofest

Getest op DGTL ADE: drie innovaties die de festivalsector duurzamer en inclusiever maken

Een vuilnisbak die automatisch afval sorteert, een app die festivals veiliger en toegankelijker maakt en herbruikbare maaltijdverpakkingen: op het Amsterdamse dancefestival DGTL (19 t/m 21 oktober) worden de komende dagen drie veelbelovende innovaties getest. De testcases zijn onderdeel van een tweejarig project van DGTLRevolution FoundationInnofest en Oerol om de festivalsector duurzamer en inclusiever te maken. Door hun innovaties vroegtijdig in een festivalsetting te testen, kunnen de deelnemende startups hun producten sneller verbeteren en de uiteindelijke impact vergroten.
De festivalsector kent, net als de rest van de maatschappij, belangrijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en inclusie. Festivalorganisaties in het hele land staan voor de taak om hun evenementen duurzamer te maken, met aandacht voor zaken als logistiek, energiegebruik, watermanagement en afvalmanagement. Ook is er een grote wens om bredere en meer diverse doelgroepen aan te spreken, zowel wat bezoekers als medewerkers en betreft, en de sector zo toegankelijker en inclusiever maken.
Met hun samenwerking willen DGTL, Revolution Foundation, Innofest en Oerol het goede voorbeeld geven en niet alleen de festivalsector, maar ook de rest van de maatschappij inspireren en laten zien welke stappen op het gebied van duurzaamheid en inclusie mogelijk zijn. Linda Vermaat, directeur van Innofest: “Wij geloven dat innovatie een cruciale rol kan spelen in het duurzamer en inclusiever maken van de festivalsector. Helaas falen negen van de tien innovaties, vaak omdat het prototype onvoldoende is getest. We zijn heel blij dat we samen met DGTL, Revolution Foundation en Oerol de komende jaren zeven veelbelovende bedrijven, sociale projecten en studenten de kans kunnen bieden hun oplossingen in de praktijk te testen.”
Tijdens DGTL ADE ligt de focus daarbij op duurzaamheid, bij de voorjaarseditie (29 t/m 31 maart) is er meer aandacht voor inclusie en diversiteit. De ondernemers krijgen vervolgens de mogelijkheid om hun innovaties op basis van de opgehaalde data verder te verbeteren en deze op Oerol (7 t/m 16 juni) opnieuw in de praktijk te testen.
Voor DGTL ADE zijn de volgende innovaties geselecteerd:
PLAEX
Wanneer afval niet optimaal wordt gesorteerd, komt het terecht in stortplaatsen, verbrandingsovens of waterlichamen. Dit is kwalijk en onnodig. PLAEX ontwikkelde daarom de Garby, een automatische afvalsorteerbak die het ingezamelde afval direct sorteert. Garby kan restafval met wel 70% verminderen en de kosten voor het ophalen van afval met 68% verlagen. Op het terrein van DGTL staan twee prototype Garby’s om de werking van de bakken te testen, waarbij bezoekers worden gestimuleerd ze zoveel mogelijk te gebruiken.
Skik
Startup Skik wil festivals en evenementen veiliger en toegankelijker maken dankzij slim gebruik van data. Zo moet hun app het bijvoorbeeld mogelijk maken om tijdens een evenement gepersonaliseerde routes te adviseren voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn of het ontstaan van lange wachtrijen te voorkomen. Op DGTL testen ze de app door bezoekers te vragen of ze hun locatiegegevens geanonimiseerd mogen volgen terwijl ze zich over het festivalterrein bewegen. Met deze waardevolle data kan de app een volgende ontwikkelstap maken.
Ozarka
Ozarka verhuurt herbruikbare voedselcontainers aan horecaklanten. Op DGTL gebruiken de foodtrucks de producten van Ozarka om maaltijden in te serveren. Hoe vaker de voedselcontainers gebruikt worden, hoe duurzamer ze zijn. Op zoek naar manieren om de duurzaamheid van hun product verder te vergroten, test de startup momenteel een off-grid-systeem waarbij ze gebruikmaken van de bidirectionele batterij van een Nissan LEAF. Zo leggen de voedselcontainers slechts een zeer korte afstand af en kan een kleine hoeveelheid herbruikbare spullen tijdens het evenement meerdere keren worden herverdeeld. Ozarka meet op DGTL hoe lang een commerciële vaatwasser op één acculading kan draaien.
De tests op DGTL worden begeleid door Innofest en mede mogelijk gemaakt door DGTL, Revolution Foundation, Oerol, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL.
***EINDE BERICHT***
Over Innofest – Festival Driven Innovation
In een tijd van uitdagingen die grenzen en generaties overstijgen, zijn bedrijven nodig die zowel voor profit als voor purpose gaan. Als stimuleringsprogramma is Innofest een welkome springplank voor innovatieve ondernemers die impact willen maken. Door in een zo realistisch mogelijke setting te testen, halen ondernemers cruciale feedback op om hun producten verder te ontwikkelen. Daarom geeft Innofest startups de kans hun prototypes te testen: zowel op festivals en living labs als online. Zo helpen we ondernemers om succesvol de stap naar de markt te zetten. innofest.co
Over DGTL
DGTL is een internationaal elektronisch muziekfestival dat bekendstaat om zijn focus op duurzaamheid en innovatie, naast het bieden van hoogwaardige elektronische muziekacts. DGTL streeft ernaar om een positieve impact te hebben op het milieu en heeft verschillende duurzaamheidsinitiatieven geïmplementeerd, zoals het verminderen van afval, het gebruik van groene energie en het stimuleren van bewustzijn bij de festivalbezoekers. dgtl.nl
Over Oerol
Oerol is een jaarlijks terugkerend kunst- en theaterfestival dat plaatsvindt op Terschelling. Het festival is een unieke combinatie van natuur, cultuur en artistieke creativiteit. De natuurlijke omgeving van het eiland wordt als podium gebruikt voor bijzondere locatievoorstellingen. Oerol heeft de ambitie om in 2024 een 90% fossielvrije productie van het festival neer te zetten. Samen met de makers, wetenschappers, publiek en het eiland werkt de organisatie aan het realiseren van een zo klein mogelijke impact. oerol.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht