Hackatrain gaat volledig digitaal

Door de recent afgekondigde overheidsmaatregelen is de organisatie van de 3-daagse hackathon genoodzaakt alle activiteiten op het Landal Waterparc aan het Veluwemeer geheel digitaal te laten gaan. En zullen alle teamleden vanuit hun eigen huis de komende dagen online samenwerken omtrent oplossingen voor peakshaving op stations als knooppunt van al het OV.
“Gelukkig hadden we al een scenario klaarliggen voor het geval we te maken zouden krijgen met nieuwe beperkingen vanwege een heropleving van het coronavirus”, vertelt Amal Whyte, initiator en organisator van Hackatrain, dat dit jaar voor de 5e keer wordt gehouden. “Desondanks is het natuurlijk erg jammer, omdat we er met z’n allen juist in waren geslaagd om in deze tijd alsnog een mini-festival neer te zetten, met inachtneming van de eerder geldende coronaregels.”
Positieve impact
Alle 19 huisjes op het Landal Waterparc aan het Veluwemeer zijn gisteravond per direct ontmanteld en zullen niet meer worden ingezet voor Hackatrain 2020. Ook alle teamactiviteiten waaronder techworkshops, uitdagende outdooractiviteiten tot pitch-trainingen zullen zoveel mogelijk online plaatsvinden. Het eten en drinken dat voor de hackathon was ingeslagen zal tevens ter beschikking worden gesteld aan lokale voedselbanken. Whyte: “Op deze manier zorgen we ervoor dat we ondanks de ontstane situatie zoveel mogelijk positieve impact realiseren.”
Europe’s Fastest Mobility Hack zal vanavond overigens gewoon van start gaan vanuit de eigen tv-studio op het Railcenter te Amersfoort, waar alle teamactiviteiten, statusupdates tot live pitches tot een heuse live feed wordt gebundeld. Op de finaleavond komende donderdag 1 oktober zal elk team hun op data en techniek gebaseerde oplossingen via een livestream aan een vakjury presenteren. De officiële start van Hackatrain 2020 is vanaf vanavond 20.00 uur live te volgen via deze videostream.
Vakjury
De vakjury van de 3-daagse hackathon, die ook dit jaar in het teken staat van smart mobility, bestaat uit een viertal leden, te weten: Karel van Gils (Directeur Innovatie & Technologische Vernieuwing ProRail), Arjen Boersma (Directeur ICT ProRail), Karin Hoekstra (Policy Officer Innovation bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Paul Bosselaar (Technical Manager Spotler).
“Het is fijn te constateren dat onze partners er momenteel ook alles aan doen om Hackatrain 2020 wederom tot een succes te maken. Daarvoor ben ik ze erg dankbaar.” Partners zijn onder meer ProRail, Shell, InTraffic, DuraVermeer, IBM, Arriva, Royal HaskoningDHV, Picnic, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, TNO, Tweakers en Ziggo.
Het Hackatrain-concept en de productie is in handen van By Whyte, opgericht door Amal Whyte. Het Amsterdamse bedrijf organiseert sinds 2014 tal van uiteenlopende creatieve, innovatieve evenementen, hetzij op eigen initiatief dan wel op verzoek van bedrijven en partners.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.