Industry Wire

Geplaatst door Nextdoor

Helft alle Nederlandse buurten actief op buurtapp Nextdoor

In meer dan 5.000 buurten houden Nederlandse buren contact met elkaar via buurtapp Nextdoor. Hiermee is ruim de helft van alle buurten in Nederland actief op de buurtapp. Een mooie oplossing voor de 25% Nederlanders die zijn of haar buren nauwelijks kent (bron: CBS*) en voor de 34% die aangeeft zich niet betrokken te voelen bij de buurt*.

Dat er in Nederland behoefte is aan een platform waar buren samen aan een betere buurt bouwen, bleek al snel. Toen Nextdoor in 2016 als eerste na de Verenigde Staten lanceerde in Nederland, groeide de buurtapp in het eerste jaar 4x sneller dan verwacht.

Tamar van de Paal, countrymanager van Nextdoor, licht toe: “We leven in een wereld die steeds meer verdeeld raakt, onder andere door technologie. Met Nextdoor gebruiken we die technologie juist om de drempel weg te nemen om nieuwe mensen te leren kennen. Niet alleen online, maar ook door weer bij elkaar aan te bellen en gedag te zeggen op straat. Dat is nodig want uit onderzoek* blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders graag nieuwe buren wil leren kennen, maar 35% dat niet durft en 28% niet weet waar ze buren kunnen ontmoeten”.

In 386 van de in totaal 388 gemeenten die Nederland telt, weten buren elkaar al te vinden via Nextdoor. De grootste buurt op Nextdoor ligt in Nijmegen: in Nijmegen-Noord Oosterhout maken al meer dan 1.800 bewoners, jong en oud, gebruik van de app.

Erik Jan Koedijk uit Middelburg is de 5000ste buurtoprichter in Nederland. In zijn buurt Mortiere zijn in de afgelopen vier dagen al bijna 100 buren lid geworden van Nextdoor. “Ik hoop dat Nextdoor eraan bij kan dragen de mensen bij elkaar te brengen. Er is dit weekend meteen een oproep voor een rommelmarkt geplaatst, dus dat is een goede stap. Wat ik mooi vind is dat je met 1 klik direct de gezichten bij de huizen kunt zien, dat maakt het meteen heel laagdrempelig en persoonlijk”.

Nextdoor werd in 2010 opgericht in San Francisco en is naast Nederland ook beschikbaar in Groot-Brittannië en in Duitsland. Gesprekken op Nextdoor gaan over nuttige zaken als tips voor een goede oppas of het lenen van ladder, tot gezellige initiatieven als evenementen en buurtborrels, tot belangrijke onderwerpen als veiligheid en burenhulp. Ook overheidsorgansaties zoals politie, gemeente en brandweer kunnen via een apart platform van Nextdoor contact leggen met bewoners. In Amerika maken al meer dan 2.500 lokale overheidsorganisaties hier gebruik van. In Nederland zijn de eerste pilots met dit organisatieplatform succesvol verlopen.

*CBS ‘De sociale staat van Nederland’, 2015
*Onderzoek uitgevoerd in maart 2017 door Research Now onder een steekproef van ruim 1.000 Nederlanders
*Onderzoek uitgevoerd in maart 2017 door Research Now onder een steekproef van ruim 1.000 Nederlanders

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht