Hoe beschermen we technologie en data tijdens blackouts?

Spanje en Portugal herstellen van grootschalige stroomstoringen, die hebben laten zien hoe afhankelijk onze moderne maatschappij is van een stabiele energievoorziening. De omvang en ernst van de stroomuitval deze week waren uitzonderlijk. Het verlies van 15 GW aan vermogen in slechts enkele seconden leidde tot grootschalige uitval van infrastructuur en technologie.
De schade is niet te overzien. Niet alleen zijn veel bederfelijke waren verpest door uitval van koeling, maar er is ook grote kans dat gevoelige hardware is beschadigd en dat er een hoop data verloren is gegaan. Als we dus een les kunnen trekken uit deze stroomstoring, dan is het het belang van het beschermen van onze infrastructuur en technologie tegen plotselinge stroomstoringen.
Weersomstandigheden en stroomstoringen
Er wordt naarstig gezocht naar de oorzaak van de recente storing. De Portugese netbeheerder dacht in eerste instantie dat de storing was veroorzaakt door extreme temperatuurwisselingen in het Spaanse binnenland. Deze theorie is inmiddels ontkracht, en dit fenomeen zullen we hier in Nederland überhaupt niet zo snel meemaken. Maar waar we wél (en in toenemende mate) mee worden geconfronteerd, zijn krachtige stormen.
Stormen zoals Isha in januari en Darragh in december 2024. Tijdens Isha zorgden rukwinden ervoor dat minstens 68.000 huishoudens in Amsterdam zonder stroom kwamen te zitten. Ook steden zoals Castricum, Ede en Hoorn werden getroffen. En hoewel Darragh ons minder hard raakte, was de schade in Ierland en het VK een stuk groter. Daar kampten zo’n 2,3 miljoen huishoudens en bedrijven met meerdaagse stroomonderbrekingen. Daarnaast werden in Frankrijk zo’n 50.000 huishoudens getroffen.
Stroomuitval door stormen is een toenemend probleem in heel Europa. In oktober 2024 zorgde de orkaan Kirk ervoor dat 300.000 woningen in Portugal in het donker zaten, naast wijdverbreide storingen in Spanje, Frankrijk en Duitsland. In september 2024 zaten onder meer tienduizenden mensen in Oostenrijk, 17.000 woningen in Polen en ruim 260.000 huishoudens in Tsjechië zonder stroom. In augustus 2024 – slechts enkele maanden voor Darragh – raasde Lilian over Engeland en Wales, met stroomuitval voor ruim 35.000 mensen als gevolg. En tot slot viel in januari 2024 de stroom uit voor tienduizenden Noren dankzij de storm Ingunn, die bovendien forse schade berokkende aan de infrastructuur.
Een flink aantal stroomstoringen dankzij stormen in slechts één jaar tijd!
Bescherming tegen stroomuitval
Of het nu door meteorologische factoren wordt veroorzaakt of niet, is het een goed moment om te kijken wat je als huiseigenaar of bedrijf kunt doen om gevoelige elektronische apparaten en data te beschermen wanneer de stroomvoorziening plotseling wegvalt.
Een voor de hand liggende oplossing is het gebruik van een ononderbroken noodstroomvoorziening (Uninterruptible Power Supply, of UPS). Bij stroomuitval zorgt de UPS vrijwel direct voor een vervangende stroomvoorziening zodat apparaten blijven functioneren.
“Stroomuitval kan leiden tot significante schade aan apparaten en verstoring van de bedrijfscontinuïteit”, zegt Danny Wessels van intelligent powermanagementbedrijf Eaton. “Een noodstroomvoorziening is dan ook steeds vaker een belangrijke investering, zeker in deze tijd waarin we niet altijd meer volledig kunnen vertrouwen op de stabiliteit van het net.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.