Industry Wire

Geplaatst door Rotterdam School of Management

Indiegogo project van alumni Rotterdam School of Management succesvol gelanceerd

In 2015 haalde AYO, een slimme wearable lichttherapie, bijna $200,000 op tijdens een succesvolle Indiegogo crowdfunding campagne. Het idee achter AYO is bedacht door twee alumni van de Rotterdam School of Management. Zij werden tijdens de ontwikkeling van het product begeleid door Bert van der Horst (hoogleraar chronobiologie en gezondheid aan het Erasmus MC). Deze maand is het zo ver, de eerste units worden momenteel naar de Indiegogo backers verstuurd en AYO is nu officieel verkrijgbaar in Nederland.

Het doel achter het project was om de eerste echte slimme wearable lichttherapie te ontwikkelen. Op basis van intelligente algoritmes en het meest recente onderzoek stelt AYO de gebruiker in staat om zijn of haar interne biologische klok te synchroniseren met de gewenste levensstijl.

“AYO is de eerste stap om persoonlijk je interne biologische klok aan te passen. Het zal ons helpen om onze levensstijl te verbeteren en ons gezonder te maken” — Hoogleraar Bert van der Horst.

De biologische klok volgt een 24-uurs ritme en wordt voornamelijk gereguleerd door blootstelling aan (blauw) licht. ’s Ochtends onderdrukt blauw licht de melatonineproductie, terwijl ’s avonds, wanneer we minder worden blootgesteld aan blauw licht, de melatonineproductie weer op gang komt, waardoor we slaperig worden.

Onze biologische klok kan door verscheidene redenen ontregeld raken. Bijvoorbeeld door het vliegen naar een andere tijdzone (jetlag), verkorte periodes van licht in de winter (winterdip), het overschakelen van zomer- naar wintertijd of andersom en het draaien van ploegendiensten. Maar ook overmatige blootstelling aan (blauw) licht ’s avonds door bijvoorbeeld tv-schermen, computers, smartphones, en te weinig blootstelling aan licht overdag door binnen te zitten, kan de biologische klok ontregelen.

AYO stelt door middel van de intelligente algoritmes een gepersonaliseerd behandelprogramma samen om de biologische klok van de gebruiker te optimaliseren. AYO schijnt blauw licht in het perifere gedeelte van de ogen, waardoor tijdens het gebruik geen hinder wordt ondervonden en de gebruiker tijdens een sessie andere dingen kan doen. AYO heeft drie verschillende hoofdprogramma’s gericht op het verbeteren van slaap, het boosten van energie en het voorkomen van jetlag.

Momenteel is het team achter AYO bezig met het opzetten van klinische studies in het Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam voor de effectiviteit van AYO bij het behandelen van seizoensgebonden winterdepressie en het verbeteren van de slaappatronen van verpleegsters in ploegendienst.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht