Internationaal onderzoek laat zien dat Nederlanders optimistisch zijn over hun financiële toekomst

Amsterdam, 19 april – De pandemie beïnvloedt inmiddels al meer dan een jaar het dagelijkse leven van mensen over de hele wereld. Ook de wereldwijde economie wordt sterk geraakt door alle lockdowns en restricties. Dat betekent echter niet dat mensen somber zijn over hun financiële situatie. Een internationaal onderzoek van Klarna, marktleider in achteraf betalen, laat zien dat veel Nederlanders juist optimistisch zijn over hun financiële toekomst. Het onderzoek maakt onderdeel uit van een nieuw Klarna rapport –Klarna’s Money Management Pulse – en geeft inzicht in hoe mensen hun geld beheren.
Klarna bedient wereldwijd inmiddels meer dan 90 miljoen shoppers en 200.000 merchants. Om een zo goed mogelijk inzicht te hebben in wat hen drijft, is Klarna’s Money Management Pulse opgezet om zo een vinger aan de pols te houden hoe consumenten kijken naar onderwerpen als (digitale) betalingen. Het terugkerende onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 9.000 consumenten in negen kernmarkten van Klarna verspreid over drie continenten: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Finland en Zweden. In het onderzoek laten de 1.010 Nederlandse respondenten veel uitschieters zien:
Highlights uit het rapport
- Nederland valt in het internationale onderzoek op als het land waar de meeste mensen het liefste met hun mobiele telefoon betalen in fysieke winkels.
- Betalen met cash is een stuk minder populair en gebeurt in Nederland vele malen minder vaak dan in Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten.
- Nederland is het land uit het onderzoek dat het meest spaart via de bank: bijna 8 op de 10 Nederlanders doet dit (78%).
- Veel minder mensen kiezen ervoor om hun spaargeld te stoppen in beleggingen (28%). Alleen in het Verenigd Koninkrijk en Australië is dit percentage lager dan in Nederland.
- Nederland valt op als het land met (veruit) het laagste aandeel creditcardhouders: 48%. In Engeland is het aandeel het hoogste: 64%.
- Slechts 44% van de Nederlanders heeft vertrouwen in de traditionele banken. Alleen mensen in Zweden (35%) vertrouwen traditionele banken nog minder.
- Nederlanders zijn optimistisch over hun eigen financiële toekomst. Meer mensen geloven er over een jaar financieel beter voor te staan (27%) dan slechter (15%).
- 18-25 jarigen zijn het meest positief: een grote meerderheid (62%) gelooft volgend jaar financieel beter af te zijn. Van de 26-35 jarigen geldt dit voor 45%.
“Nu het vaccin tegen Covid-19 steeds meer mensen heeft bereikt, is er een groeiend optimisme over de economie. De maatschappij kan binnenkort langzaam gaan terugkeren naar ‘normaal’. Nederlanders kijken gemiddeld genomen positief naar hun persoonlijke financiën. Vooral de jongere generaties denken er in de nabije toekomst beter voor te staan dan nu. Dit is goed nieuws na een jaar pandemie waarin veel sectoren geleden hebben onder de consequenties van de lockdown en social distancing”, zegt Viveka Söderbäck, Klarna’s expert in consumentengedrag.
Grote acceptatie digitaal bankieren en -betalen
Nederland valt in het onderzoek op als het land waar mensen de grootste voorkeur hebben voor digitale betalingen in fysieke winkels. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon voor een betaling is populair. Nederlanders gebruiken minder plastic kaarten dan in andere landen in het onderzoek en heeft het laagste aantal creditcard bezitters (43%). Echt futuristische betaalmiddelen, zoals biometrische technologie, doen het minder goed. Nederlanders blijken nog niet enthousiast over de mogelijkheid om te betalen via een oogscan of vingerafdruk.
Mobiele apps worden in Nederland in vergelijking met andere landen veel gebruikt. Het aantal mensen dat mobiele betalingen verricht is een stuk hoger dan in de meeste andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de VS en vele malen hoger dan in Duitsland. Alleen in Zweden is mobiel bankieren populairder.
Laagste vertrouwen in banken
Minder dan de helft van de Nederlanders, slecht 44%, heeft vertrouwen in de gevestigde banken. Daarmee is het vertrouwen in banken bij ons na Zweden, waar slechts 35% banken vertrouwt, het allerlaagste. In Finland zien we juist een ander beeld: 64% heeft juist wel vertrouwen in de banken.
Veel sparen, maar weinigen beleggen hun geld
We maken als Nederland onze ‘zuinige naam’ waar en zijn het land met het grootste aantal spaarders. Veel minder mensen kiezen ervoor om hun geld te beleggen: slechts 28% durft hier op in te zetten. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (26%) en Australië (25%) is dit percentage lager dan in Nederland. In Zweden belegt juist meer dan de helft van de mensen (54%) hun geld. Meer Nederlandse mannen (38%) dan vrouwen (19%) kiezen voor beleggen.
Wil je nog meer weten over het onderzoek? Het volledige rapport en onderzoek “Klarna’s money management pulse: the Netherlands” kan hier gelezen worden.
Over Klarna
Klarna is wereldwijd leider op het gebied van smoooth shopping en betalingen. Met Klarna kunnen consumenten nu kopen en later betalen, zodat ze kunnen shoppen waar ze van houden. Het aanbod van Klarna aan consumenten en retailers omvat betalingen, social shopping en persoonlijke financiën. Meer dan 200.000 (web)shops, waaronder H&M, Adidas, ASOS, Omoda, Travelbags, Nike, Mediamarkt en Rituals bieden Klarna’s innovatieve winkelervaring online en in de winkel aan. Klarna is de hoogst gewaardeerde private fintech in Europa met een waardering van $ 5,5 miljard en één van de grootste private fintechs wereldwijd. Klarna werd opgericht in 2005, heeft meer dan 3.000 werknemers en is actief in 17 landen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.