Industry Wire

Geplaatst door itsme

itsme® wil veiligste en gebruiksvriendelijkste digitale identiteit voor Nederlanders worden

De identiteitsapp itsme® is nu volledig te gebruiken in Nederland. itsme® heeft de hoogste veiligheidsstatus volgens het Europese eIDAS, waardoor gemeenten, bedrijven en organisaties voorbereid zijn op toekomstige wet- en regelgeving en meteen voldoen aan de Europese richtlijnen. Met de onlangs verkregen kapitaalinjectie van 24,7 miljoen voor Europese groei wil itsme® in Nederland een veilige, gebruiksvriendelijke, Nederlandse digitale identiteit bieden die, anders dan DigiD en iDIN, in zowel het publieke als private domein toepasbaar is.

itsme® combineert vier functies in één app. Met itsme® kunnen gebruikers zich identificeren, inloggen, transacties bevestigen en kunnen Nederlanders nu ook documenten digitaal ondertekenen. Het gaat hier over een gekwalificeerde digitale handtekening, die dezelfde legale waarde heeft als de handgeschreven handtekening. Een digitale identiteit met een dergelijke breed scala aan diensten bestaat in Nederland nog niet.

itsme® onderscheidt zich van DigID en iDIN, niet alleen door zijn gebruiksgemak en diensten (identificatie én digitaal gekwalificeerde handtekening), maar ook door zijn interoperabiliteit: één digitale identiteit en dus één app, die overal op exact dezelfde manier gebruikt wordt en erkend wordt door partners in zowel de publieke als in de private sector. Het van oorsprong Belgische itsme® telt in de Benelux al ruim 6 miljoen gebruikers. De identificatiemethode wordt bijvoorbeeld ook voor de CovidSafe.be-app gebruikt, de Belgische variant van de CoronaCheck-app.

Samenwerkingen

Nederlandse bedrijven kunnen vanaf nu dus itsme® integreren in hun digitale platformen, zodat klanten zich op een veilige en gebruiksvriendelijke manier kunnen identificeren en kunnen inloggen. Ook gekwalificeerd digitaal ondertekenen met itsme® is mogelijk dankzij de samenwerking met bekende partijen zoals Adobe Sign, DocuSign, Evidos en Signicat.

Binnen het private domein worden de eerste Nederlandse samenwerkingen opgezet. Oyens & Van Eeghen, waarvan recent werd aangekondigd dat het de naam van haar moederbedrijf Delen Private Bank overneemt, zal als eerste itsme® aanbieden voor haar Nederlandse klanten. “Dankzij itsme® versterken we ons digitaal leiderschap in Nederland,” aldus Alexandre Delen, directielid verantwoordelijk voor IT. “We delen heel graag het comfort en het gemak van deze tool met onze Nederlandse klanten.”

Ook overheidsorganen kunnen itsme® al integreren in hun beveiligde omgeving. Gemeente Rotterdam is de eerste Nederlandse gemeente die itsme® heeft omarmd. De integratie beperkt zich voorlopig tot de identificatie van medewerkers en burgers. De gekwalificeerde handtekening met itsme® zal nog niet tot de mogelijkheden behoren.

“Rotterdam zal de identificatiemethode integreren in het kader van haar Identity & Access Management (IAM) programma. In deze volgen wij de lijn van de Europese Commissie op het gebied van privacy, digitale identiteit, cyber security en data soevereiniteit,” aldus Ingrid Ronodikromo, Projectleider IAM van gemeente Rotterdam.

Stephanie De Bruyne, CEO van itsme®, stelt: “De samenwerking met gemeente Rotterdam is een van de eerste belangrijke stappen die we in Nederland zetten. Gemeente Rotterdam en itsme® hebben een gedeelde visie rond veilige en makkelijke authenticatie, waarbij de burger de absolute controle behoudt en respect van privacy gegarandeerd wordt. We zijn dan ook zeer verheugd mee te kunnen bouwen aan de toekomstplannen van Rotterdam. Bovendien sluit deze samenwerking naadloos aan bij de evoluties op Europees vlak, waar het concept van een Europese Digitale Identiteit stilaan vorm krijgt, en waarin itsme® vanzelfsprekend een belangrijke rol wil spelen”.

Privacy by design

itsme® voldoet aan de allerhoogste veiligheidsvereisten. Een itsme® actie bevestigen kan enkel met de unieke combinatie van de smartphone, de app en de geheime itsme®-code van de gebruiker (of biometrie). De app biedt de gebruiker bovendien een transparant inzicht in deze acties: er staat helder aangegeven welke actie wordt uitgevoerd (identificeren, inloggen, bevestigen of tekenen), welke gegevens worden gedeeld, en met wie deze gegevens worden uitgewisseld. Een actie wordt alleen uitgevoerd na expliciete goedkeuring van de gebruiker, waardoor de gebruiker altijd de controle behoudt over zijn data. In de app is ook altijd een overzicht van alle uitgevoerde acties terug te vinden. Het aanmaken van een itsme®-account duurt slechts twee minuten en verloopt 100% digitaal en veilig via het uitlezen van je NFC ID of paspoort.

eIDAS en EU richtlijnen

itsme® wordt sinds december 2019 erkend als elektronische identificatie op het hoogste garantieniveau van eIDAS.

De eIDAS-verordening telt twee delen: naast de elektronische identificatie, zijn er ook de vertrouwensdiensten. itsme® is sinds september 2018 ook erkend als ‘Qualified Trust Service Provider’. De door itsme® gevalideerde handtekening valt daardoor onder het gekwalificeerde type en wordt dus gelijkgesteld aan een handgeschreven of ‘natte’ handtekening, waardoor onder andere overheden, banken, notarissen, verzekeraars en hypotheekverstrekkers documenten volledig digitaal kunnen afdoen met dezelfde juridische waarde als de ‘natte’ handtekening.

De itsme® handtekening wordt dan ook erkend in elke lidstaat van de Europese Unie. Op Europees niveau werkt itsme® al samen met bekende aanbieders zoals Adobe Sign, Connective, DocuSign, Evidos, OneSpan, Scrive en Signicat, die het dankzij itsme® mogelijk maken om gekwalificeerde elektronische handtekeningen onder documenten en overeenkomsten te plaatsen.

Het delen van data met itsme® gebeurt in lijn met de AVG-richtlijnen. Bij elke connectie met een partner wordt nauwkeurig gecheckt welke gegevens er gedeeld mogen worden. itsme® is opgezet om data te kunnen delen op basis van specifieke doelbinding: een telecomprovider heeft misschien enkel een telefoonnummer nodig, een bank de volledige identiteit. Daarnaast voldoet itsme® aan de richtlijnen van de bancaire sector; de PSD2 en AML.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht