Jarig Blendle bezorgt uitgevers meer omzet dan Apple

Digitale krantenkiosk Blendle bestaat morgen precies één jaar. De site van oprichters Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping heeft inmiddels 260.000 geregistreerde gebruikers in Nederland en verdient nu al meer voor uitgeverijen dan technologiereus Apple.
“Het eerste jaar heeft al onze verwachtingen overtroffen”, aldus Alexander Klöpping. “Veel uitgevers en journalisten dachten rond de lancering dat we na een jaar 20.000 gebruikers zouden hebben. En dat zouden ze al een succes vinden, zeiden ze. Iedereen is verbaasd door onze snelle groei – nog steeds komen er elke week duizenden nieuwe gebruikers bij.” De angst die sommige uitgevers hadden voor kannibalisatie op bestaande inkomstenbronnen, zoals losse verkoop en abonnementen, bleek ongegrond.
Van de 260.000 geregistreerde gebruikers is 22% echt actief. Die mensen hebben minimaal één keer hun Blendle-portemonnee opgewaardeerd en komen minimaal eens per maand langs. Dat conversiepercentage van 20% is ongeveer gelijk aan dat van Spotify. “Een heel mooi cijfer dus”, zegt Klöpping.
“Als het over kranten en tijdschriften gaat lees je alleen maar over dalende oplages, belabberde advertentie-inkomsten en steeds ouder wordende krantenlezers,” aldus Klöpping “We zijn blij dat wij daar af en toe een vrolijke noot aan kunnen toevoegen. We horen van veel uitgevers dat ze inmiddels meer verdienen via Blendle dan aan losse verkoop via Apple. Dat is ongelofelijk mooi na slechts één jaar. Daarnaast zijn onze gebruikers veel jonger dan de traditionele klanten van uitgevers: tweederde is jonger dan 35 jaar. We vinden het tof dat we zoveel mensen in contact kunnen brengen met de fantastische journalistiek uit Nederlandse kranten en tijdschriften.”
Christian van Thillo, CEO van De Persgroep, de grootste uitgeverij in Nederland, zegt: “Alexander en Marten hebben hun liefde voor de journalistiek gecombineerd met een feilloos gevoel voor hoe je een hypergebruiksvriendelijk digitaal product ontwikkelt. Het resultaat is Blendle, een platform dat tienduizenden mensen gebruiken om tegen betaling te genieten van journalistiek die hen intrigeert, inspireert of raakt. Als je dat na een jaar klaar krijgt is de kans groot dat dit het begin is van een heel mooi avontuur.”
Blendle heeft inmiddels 40 man personeel in vaste dienst. De eerstvolgende stap is internationale uitbreiding. Klöpping: “Nu komt natuurlijk de echte test: werkt Blendle alleen in Nederland, of zullen we ook succesvol zijn in andere landen?” Blendle maakte vorige maand bekend dat The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post wereldwijde licenties hebben verstrekt aan de Nederlandse startup. The Economist is al te vinden op de site.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.