Industry Wire

Geplaatst door Jet-Net

Jet-Net bedrijven brengen kennis in leerlabs Onderwijs2032

Maandag 8 februari jl. hebben staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker en negen CEO’s van Jet-Net bedrijven elkaar ontmoet. De Jet-Net bedrijven verzorgen al ruim dertien jaar activiteiten om meer havo/vwo-leerlingen te motiveren voor een studie en carrière in de bèta en technologie. In het gesprek hebben zij met elkaar afgesproken dat de Jet-Net bedrijven hun kennis in leerlabs inbrengen, zodat scholen en leraren daarmee aan de slag kunnen. In het kader van Onderwijs2032 worden leerlabs ingericht waarbij wordt geëxperimenteerd hoe bepaalde adviezen voor het toekomstgericht curriculum kunnen worden ingevoerd.

De staatssecretaris en CEO’s spraken afgelopen maandag met elkaar over het verduurzamen van de aanwezige infrastructuur van Jet-Net. Naast de participatie in de leerlabs hebben de aanwezige Jet-Net bedrijven met de staatssecretaris afgesproken dat elk bedrijf dit jaar zorgt voor twee nieuwe Jet-Net bedrijven. Staatssecretaris Dekker heeft de bedrijven tevens uitgedaagd om hem te helpen om bij de betere beeldvorming voor technische beroepen bij jongeren en hun ouders. De bedrijven hebben toegezegd hun krachten te bundelen om de vmbo, havo en vwo jongeren in Nederland te bereiken. Met de inzet van hun marketingkracht gaan zij in beeld brengen hoe technologisch vakmanschap en denken een rol speelt bij het oplossen van (toekomstige) maatschappelijke vraagstukken.

Belang voor kenniseconomie
Nederland wil de komende jaren haar plaats in de wereldeconomie verstevigen én internationaal een bijdrage leveren aan het oplossen van grote vraagstukken zoals voedselzekerheid, duurzaamheid en het betaalbaar houden van de zorg. Hiervoor zijn voldoende goed opgeleide kenniswerkers nodig. De jongeren van nu moeten nu al de benodigde vaardigheden hiervoor aanleren. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven binnen Jet-Net levert hier een belangrijke bijdrage aan. Met het oog op de veranderende arbeidsmarkt en de uitdagingen om te zorgen voor een toekomstgericht curriculum hebben de staatssecretaris en CEO’s afspraken gemaakt om de continuïteit van Jet-Net te waarborgen en nauwer samen te werken.

Over Jet-Net
Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is een initiatief van het bedrijfsleven en in november 2002 opgericht door AkzoNobel, DSM, Philips, Shell en Unilever. Jet-Net opereert al ruim dertien jaar succesvol op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven om meer havo/vwo-leerlingen te motiveren voor een studie en carrière in de bèta en technologie. Jet-Net inspireert en enthousiasmeert havo en vwo leerlingen door hen zelf te laten ervaren hoe uitdagend, interessant en relevant technologie is; voor de maatschappij én in hun eigen leven en toekomst. De focus van Jet-Net ligt op 1-op-1 samenwerking tussen een bedrijf en een (havo/vwo) school. Hiertoe verzorgen de Jet-Net bedrijven, onder andere, gastlessen, workshops en bedrijfsbezoeken voor de scholen waarmee zij samenwerken. Sinds 2013 richt Jet-Net zich, onder het label Jet-Net Junior, ook op het basisonderwijs en het verrijken van Wetenschap & Technologie onderwijs met context uit het bedrijfsleven.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht