Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky

Kaspersky: Bijna een kwart van Nederlandse respondenten ontving intieme beelden van een derde; slechts 6 procent meldde dit bij de politie

Utrecht, 30 oktober 2024 – Uit grootschalig onderzoek van Kaspersky over het ongewenst delen van intieme beelden blijkt dat er te makkelijk wordt gedacht over het delen van deze beelden. Ook blijkt dat er onvoldoende maatregelen worden genomen tegen het delen en wordt er in slechts een paar gevallen melding gemaakt bij de politie.

  • Bijna een vijfde (18%) van de respondenten is van mening dat het ontvangen van een intieme afbeelding hen het eigendomsrecht geeft om ermee te doen wat ze willen.
  • Bijna een kwart van de respondenten heeft expliciete beelden van een derde ontvangen; slechts 6 procent meldde dit bij de politie.
  • 86 procent van de Nederlanders vindt dat het delen van intieme beelden zonder toestemming even streng bestraft moet worden als andere ernstige privacyschendingen. 12 procent is van mening dat zo’n straf gepast is, maar alleen als de intentie schadelijk is.

Uit onderzoek onder 9033 mensen wereldwijd, waaronder 504 Nederlandse respondenten komt een zorgwekkende houding naar voren ten opzichte van het delen van intieme beelden en de verantwoordelijkheid rondom dit onderwerp. Bijna een vijfde van de respondenten (18%) gelooft dat het ontvangen van een intieme foto hen het recht geeft om ermee te doen wat ze willen, een mening die wordt gedeeld door 23 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen.

Daarnaast heeft bijna een kwart van de respondenten ooit expliciete beelden van een derde ontvangen of gezien. De respondenten gaven aan die beelden veelal via een vriend (33%) en via een vreemde (27%) te hebben ontvangen. Van hen heeft 37 procent het materiaal van hun apparaat verwijderd zonder de andere persoon te laten weten dat het delen ervan niet oké is. Nog eens 37 procent verwijderde het materiaal en liet de ander wel weten dat het delen ervan niet oké is. Slechts 6 procent meldde het incident bij de politie, terwijl 19 procent er helemaal niets mee deed.

Consequenties

86 procent van de Nederlanders vindt dat het delen van intieme beelden zonder toestemming dezelfde straffen zou moeten krijgen als andere ernstige privacyschendingen. 12 procent vindt zo’n straf alleen gepast als de intentie schadelijk is. Opvallend is dat 9 procent het geen goed idee vindt om dezelfde straffen toe te passen voor het delen van intieme beelden als voor andere ernstige overtredingen.

Kwade bedoelingen

De respondenten die aangaven zonder kwade bedoelingen wel eens intieme beelden te hebben ontvangen en gedeeld, deden dit vooral omdat ze de ander aantrekkelijk vonden (40%). Zorgwekkend is dat bijna een derde (30%) van de respondenten het zonder toestemming delen van seksueel beeldmateriaal voor de grap deed en zelfs een vijfde (19%) van de respondenten het niet bijzonder vond. Alhoewel deze redenen onschuldig lijken is het zorgwekkend dat de ernst van de situatie onder een grote groep mensen niet wordt erkend. Een kwart (26%) van de respondenten gebruikt de beelden voor minder onschuldige redenen, zoals om wraak nemen (13%) of om de ander bang te maken (13%).

“Ons onderzoek laat een verontrustende trend zien in het toenemende aantal personen dat te maken krijgt met misbruik van intieme beelden en de desensitisatie die deze vorm van misbruik veroorzaakt, met name onder jongeren”, legt Jornt van der Wiel uit, Senior Security Researcher bij Kaspersky’s Global Research and Analysis Team., uit. “Het gemak waarmee beelden in het digitale tijdperk kunnen worden opgeslagen en gedeeld, betekent dat mensen dit vaak zonder nadenken doen en vergeten dat deze beelden voor onbepaalde tijd online kunnen blijven staan. Het blijft cruciaal dat individuen zich ook meer bewust worden van de toename van wraakporno. Een verhoogd bewustzijn van dit probleem zal hopelijk bijdragen aan het verminderen van het ongevraagd delen van intieme beelden en het bevorderen van een veiligere online omgeving voor alle generaties.”

Platform 

Uit het onderzoek blijkt dat WhatsApp (52%) en Snapchat (41%) de meest gebruikte platforms zijn voor het delen van intiem beeldmateriaal. Bij de 35-44-jarigen is WhatsApp zelfs goed voor 82 procent, terwijl jongeren tussen 16 en 24 jaar vaker Snapchat gebruiken (69%).

Tips om ongewenst gebruik van intieme beelden tegen te gaan:  

  • Wees bewust van welke inhoud je online deelt en met wie je dit deelt.
  • Weet welke messengers veilig zijn en welke end-to-end encryptie hebben.
  • Als je denkt dat je slachtoffer bent van het misbruik van seksueel beeldmateriaal, bewaar dan bewijsmateriaal en meld dit bij de politie en de platforms waar je denkt dat je gegevens beschikbaar zijn.
  • Controleer altijd de toestemmingsinstellingen van de apps die je gebruikt, om de kans te minimaliseren dat je gegevens worden gedeeld of opgeslagen door derden – en daarbuiten – zonder dat je het weet.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing zoals Kaspersky Password Manager om unieke wachtwoorden te genereren en te beveiligen voor elke account; weersta de verleiding om hetzelfde wachtwoord opnieuw te gebruiken.
  • Maak gebruik van online bronnen als StopNCII.org, een wereldwijd online hulpmiddel om te voorkomen dat intieme beelden online worden gedeeld op een aantal van de meest gebruikte platforms ter wereld.

Aanvullende informatie

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Censuswide onder een steekproef van 9033 respondenten (16+) in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Colombia, Frankrijk, Griekenland, Italië, Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Spanje en Brazilië. De gegevens werden verzameld tussen 17 tot en met 24 mei 2024.

###

Over Kaspersky
Kaspersky, opgericht in 1997, is wereldwijd actief op het gebied van cybersecurity en digital privacy. Kaspersky’s threat intelligence en security-expertise worden voortdurend omgezet in innovatieve security-oplossingen en -diensten om bedrijven, kritieke infrastructuren, overheden en consumenten van over de hele wereld te beschermen. Het uitgebreide securityportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpoint security en een aantal gespecialiseerde security-oplossingen en -diensten om geavanceerde digitale bedreigingen te bestrijden. Meer dan 400 miljoen gebruikers en 240.000 zakelijke gebruikers worden beschermd door technologieën van Kaspersky. Kijk voor meer informatie op www.kaspersky.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht