Industry Wire

Geplaatst door TU/e

KU Leuven en TU Eindhoven versterken samenwerking rond microchip engineering

KU Leuven en TU Eindhoven (TU/e) hebben een belangrijke samenwerking aangekondigd om hun gezamenlijke inspanningen in microchip engineering te versterken. Deze overeenkomst zal de positie van de Brainport (Eindhoven) en Mindgate (Leuven) regio’s versterken en zal lokale industriële halfgeleiderpioniers ASML en IMEC nauw betrekken. Deze samenwerking is ook een cruciale stap in het licht van de European Chips Act, die talent- en kennisontwikkeling in halfgeleideronderzoek en – onderwijs bevordert.

De samenwerking tussen KU Leuven en TU/e zal worden uitgebouwd rond vijf strategische actiegebieden, die zowel onderzoeks- als onderwijsinitiatieven omvatten.

Een van de belangrijkste elementen is een gezamenlijk gefinancierd fondsenprogramma voor doctoraatskandidaten. Vanaf 2024 zullen die doctoraatskandidaten onderzoeksprojecten opstarten in het domein van halfgeleiders rond thema’s als AI, mechatronica, softwareontwikkeling, materiaalkunde, plasmafysica, heterogene integratie en optica. Het doel van dit programma is om de volgende generatie experten op te leiden die voor belangrijke doorbraken in deze gebieden kunnen zorgen.

Naast het ondersteunen van doctoraatskandidaten, zal de samenwerking ook zorgen voor een gezamenlijk zaaifonds, gezamenlijke onderzoeksthema’s definiëren en subsidievoorstellen voorbereiden. Een gezamenlijke beurscoördinator (grant facilitator) zal aangesteld worden om bijkomende fondsenverwervingskansen op te sporen voor bestaande en nieuwe onderzoeksthema’s. Deze rol zal van cruciaal belang zijn bij het zorgen voor de nodige middelen om lopende en toekomstige projecten te ondersteunen, en zo de impact van de samenwerking te vergroten.

De onderwijsinitiatieven in het kader van dit partnerschap zijn al even ambitieus. Er worden samenwerkingsinitiatieven onderzocht om gezamenlijke mastertrajecten op te zetten op gebieden zoals optica, fotonica, kwantumtechnologie, halfgeleidertechniek en hightechsysteemtechniek. Dit omvat ook uitwisselingsmogelijkheden tussen de twee instellingen voor zowel studenten als personeel.

Rector Luc Sels van KU Leuven is enthousiast over de samenwerking: “In zo veel opzichten spreken wij dezelfde taal. Ik ben heel blij dat we verder kunnen bouwen op onze vertrouwensband, onze geografische nabijheid en op lopende samenwerkingen met TU/e om onze regio verder te positioneren als de ruggengraat van het Europese halfgeleiderslandschap.”

​“We hebben hoge verwachtingen van deze samenwerking”, zegt ook TU/e-rector Silvia Lenaerts. “Als topinstellingen op gebied van semicon, beide ingebed in een eigen regionaal kennis- en innovatie-ecosysteem, vullen we elkaar perfect aan. Europa staat voor een flinke uitdaging om een betere positie te krijgen in de wereldwijde halfgeleidersector. Dat is cruciaal voor onze strategische autonomie, voor ons verdienvermogen en voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Deze samenwerking is daarin een zeer belangrijke stap.”

Voor KU Leuven is deze samenwerking deel van een bredere strategie om haar kennis- en innovatie-ecosystemen verder te ontwikkelen over regionale en nationale grenzen heen. In 2023 tekenden KU Leuven, TU/e en RWTH Aachen ook een gemeenschappelijke intentieverklaring om AI-onderzoek en onderwijs in het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland verder te stimuleren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht