SURF en OCW werken gezamenlijk criteria uit voor financiering open en online onderwijs initiatieven

Utrecht, 16 januari 2014 – Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, werkt in overleg met SURF de criteria nader uit voor de toekenning van de stimuleringsgelden in de eerste helft van 2014. Woensdag 8 januari 2014 zette minister Bussemaker het licht op groen voor open en online onderwijs in het hoger onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer noemt ze de ontwikkeling naar meer open en online onderwijs veelbelovend en kansrijk, en schrijft zij deze ontwikkeling te willen stimuleren en faciliteren. De minister stelt hiervoor jaarlijks één miljoen euro beschikbaar. De inzet hiervan moet leiden tot samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen, versterking van het internationale profiel en evaluatie van de ervaringen met open en online onderwijs in Nederland.
Rol SURF
SURF zet zich samen met de hoger onderwijsinstellingen al een aantal jaar actief in om open en online onderwijs in Nederland te bevorderen. Zij richt zich daarbij op innovaties en maakt het mogelijk om nieuwe ideeën uit te proberen. De bevindingen worden uitgewisseld via kennisnetwerken, zoals de special interest group Open Education. In december publiceerde SURF een analyse over de mogelijke impact van open en online onderwijs. Eén van de uitkomsten is dat universiteiten en hogescholen op korte termijn strategische keuzes zouden moeten maken over open en online onderwijs. De snelle, wereldwijde ontwikkelingen, met mogelijk disruptieve effecten op het verdienmodel van het hoger onderwijs, vragen daar om. Ook ondersteunt SURF vanaf het eerste uur de Universiteit van Nederland, een initiatief van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn.
Stormachtige ontwikkeling
De minister stelt in haar brief dat “de recente ontwikkelingen rond open en online onderwijs stormachtig zijn, en veel kansen bieden. Het benutten van de potentie van open en online onderwijs bevordert het succes op talrijke beleidsthema’s, van een leven lang leren tot internationalisering en van studiekeuze tot studierendement”. SURF zal samen met de minister, de VSNU en de Vereniging Hogescholen een conferentie rond dit thema organiseren. Deze conferentie zal plaatsvinden tijdens de internationale Open Education Week in maart 2014. Centraal staat de impact van open online education op de kwaliteit en verscheidenheid van het hoger onderwijs.
Persbericht van het ministerie van OCW
—
Over SURF
SURF is een krachtig samenwerkingsverband van het hoger onderwijs en onderzoek waarin de Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen gezamenlijk investeren in ICT-innovatie. SURF brengt ICT-professionals samen binnen netwerken en samenwerkingsprojecten voor kennisdeling rond ICT-innovatie. Door innovaties tegen aantrekkelijke voorwaarden beschikbaar te maken en verbinding tussen technologie en mensen mogelijk te maken, zorgt SURF dat de mogelijkheden die ICT biedt optimaal kunnen worden benut. Meer informatie over SURF.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.