Minister Timmermans presenteert StoryMaker app in Tunis

Zondag 16 juni presenteerde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken een nieuw project van Free Press Unlimited tijdens de Freedom Online conferentie in Tunesië: The StoryMaker app. Met StoryMaker kunnen journalisten en activisten nu discreet nieuws verzamelen, betere verhalen maken en deze op een veilige manier delen via hun mobiele telefoon. Tijdens de presentatie van de app sprak de minister over het belang van StoryMaker in het Midden Oosten en Noord Afrika:Mobiele journalistiek zorgt er voor dat regeringen – hoe repressief ook – belangrijke informatie niet langer kunnen tegenhouden.”

Veiligheid nieuws delen

De beelden uit het buitenland die wij dagelijks in het nieuws zien, zijn steeds vaker afkomstig van mobiele telefoons. We weten wat er speelt in Syrië doordat Syriërs met gevaar voor eigen leven beelden maken en verspreiden met hun telefoon. De StoryMaker app is ontwikkeld door Free Press Unlimited in samenwerking met The Guardian Project and Small World News om (burger)journalisten in conflictgebieden in staat te stellen hun werk te doen zonder hun privacy en veiligheid in gevaar te brengen. Sociale netwerken, internet en mobiele telefoons worden veel ingezet om dissidenten en onafhankelijke journalisten op te sporen. Met StoryMaker kan de gebruiker zijn of haar producties veilig en anoniem online delen.

Betere verhalen, meer impact
StoryMaker combineert veiligheid met montage software en een lesprogramma journalistiek om de verhalen die met mobiele telefonie gebracht worden te verbeteren . “Veel content die nu wordt geproduceerd op mobiele telefoons is van slechte kwaliteit, maar dat ligt vaak niet aan de telefoons.” zegt Niels ten Oever van Free Press Unlimited. De app leert de gebruiker om niet alleen losse beelden te maken van een gebeurtenis, maar ook om het bijbehorende verhaal te vertellen vanuit meerdere perspectieven. Door de hoge kwaliteit van de camera’s en microfoons van betaalbare telefoons, is het voor steeds meer mensen mogelijk om hoogwaardige items te maken. Een echte revolutie volgens Ten Oever: “Deze app maakt het mogelijk om mensen die anders niet aan het woord komen, hun verhaal te laten doen aan de rest van de wereld. Journalistiek is niet langer een beroep met deze app, maar een methode.”

StoryMaker, een samenwerking
StoryMaker is ontwikkeld door Free Press Unlimited, The Guardian Project and Small World News. Deze samenwerking heeft de app goed gedaan volgens Ten Oever: “Door de uitwisseling van expertise over journalistiek in repressieve gebieden, open source toepassingen en kennis over trainingen hebben we een app kunnen maken waarvan we denken dat het een revolutie teweeg zal brengen in mobile reporting.” De app is nu beschikbaar in het Engels en het Arabisch. Iedereen kan meehelpen met vertalen, zodat zoveel mogelijk mensen wereldwijd de StoryMaker kunnen gebruiken. De Beta versie van StoryMaker is nu gratis te downloaden in de Google Play op Android tablets en telefoons.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug