Industry Wire

Nederlanders hebben gemiddeld 112 euro aan impulsaankopen in kledingkast hangen

Met het nieuwe modeseizoen in aantocht, zijn het niet alleen trendsetters die geld uitgeven aan nieuwe kleding. Onderzoek van RetailMeNot*, moederbedrijf van ActiePagina.nl, laat zien dat 57% van de consumenten toegeeft dat zij recentelijk iets in een impuls hebben gekocht. Overgevoeligheid voor modetrends kan behoorlijk in de papieren lopen. In de gemiddelde kledingkast hangt voor meer dan 100 euro aan kleding dat nog nooit is gedragen.

Een kwart van de vrouwen geeft emoties de schuld van deze overdaad. Maar het favoriete excuus om de aankopen te rechtvaardigen is; ‘Ik ben gedeprimeerd dus ik verdien het’. Ruim één op de vijf mensen (22%) geeft toe zichzelf te verwennen als het salaris wordt gestort, zich zeer bewust van het feit dat ze de gekochte artikelen niet nodig hebben.

Top 10 excuses voor impulsaankopen:

1.    ‘Ik ben gedeprimeerd dus ik verdien het’
2.    ‘Het salaris is net gestort dus het kan’
3.    ‘Er is er nog maar één in mijn maat, het moet zo zijn’
4.    ‘Ik heb een rotdag achter de rug, dit maakt het goed’
5.    ‘Als ik het in een maat kleiner koop, motiveert het om af te vallen’
6.    ‘Mijn leven wordt hierdoor beter’
7.    ‘Al mijn vrienden hebben het en ik voel me stom als ik het niet heb’
8.    ‘Als ik het koop worden andere dingen die ik al heb beter’
9.   ‘Iedereen heeft al m’n kleren al gezien op Facebook dus ik moet iets nieuws kopen’
10.‘Ik durf geen nee te zeggen tegen de verkoopmedewerker’

Ondanks dat de recessie voelbaar is bij veel consumenten, maakt ruim twee derde (70%) van de consumenten zich regelmatig schuldig aan impulsaankopen tijdens het shoppen. Van deze groep brengt slechts zes procent de artikelen weer terug naar de winkel als zij zich schuldig voelen.

Vrouwen kunnen de verleiding minder vaak weerstaan dan mannen; zij geven 27 euro meer uit aan impulsaankopen. Vrouwen zijn ook sneller geneigd (35%) een excuus te verzinnen in vergelijking met mannen. Mannen vinden het vooral moeilijk om aankopen af te wijzen in de periode waarin het salaris wordt gestort.

Maurice Buijs, oprichter van ActiePagina.nl geeft aan: “We hebben ons allemaal wel eens schuldig gemaakt aan een impulsaankoop. De broek die je graag wilt hebben maar vervolgens achter in je kast beland. Het beschaamde gevoel dat je je zuurverdiende geld hieraan hebt verspilt is herkenbaar. Om impulsaankopen enigszins in te perken tijdens het winkelen is het handig om het geld dat je kunt missen van te voren te pinnen zodat je je bankpas thuis kunt laten. Als je een vast bedrag hebt is de kans dat je het uitgeeft aan dingen die je echt wilt veel groter. Als je een type bent die altijd een excuus klaar heeft staan, is online shoppen een uitkomst. Vul je online winkelmandje en ga een half uur iets anders doen. Zo kun je zien of je die mooie tas nog steeds zo aantrekkelijk vindt.”

*Onderzoek uitgevoerd door One Poll in opdracht van RetailMeNot onder 2000 mensen in juli 2013.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht