Industry Wire

Geplaatst door LegalThings

Nederlandse blockchain ontwikkelaar lanceert LegalFling: een app die expliciet wderzijdse toestemming voor seksueel contact vastlegt

Vandaag lanceert de Nederlandse softwareontwikkelaar LegalThings – gespecialiseerd in smart contracts op basis van blockchaintechnologie – LegalFling: een app die expliciet wederzijdse toestemming bij seksueel contact vraagt en vastlegt. De app is een showcase in het kader van Zweedse plannen om de wet zo te wijzigen dat bedpartners bij ieder seksueel contact expliciet toestemming moeten geven.

 In navolging op de #metoo anti-seksuele-intimidatie campagne wil Zweden de wetgeving zo aanpassen, dat er van beide partners altijd toestemming moet zijn voor zij seksueel contact hebben. Het veranderen van de wet is echter niet genoeg. Om de wet te laten slagen moet er een makkelijke manier gevonden worden om die wederzijdse toestemming vast te leggen. De app LegalFling is daar een slimme oplossing voor. Rick Schmitz, CEO van LegalThings en ontwikkelaar van LegalFling: “Iemand vragen om een contract te tekenen voor hij of zij met je naar bed gaat is natuurlijk absurd. Met LegalFling beogen wij een oplossing aan te bieden: een simpele swipe is genoeg om toestemming te geven voor de fling.”

De in Zweden voorgestelde wet is een mooi gebaar, maar is op dit moment slechts symbolisch. Bij gebrek aan getuigen is het meestal onmogelijk om te bewijzen dat er een overeenkomst was of niet. LegalFling stelt een eenvoudige oplossing voor dit probleem voor.

Hoe werkt LegalFling? Via de app sturen de partners elkaar een verzoek om toestemming te geven voor seksueel contact. Het verzoek registreert ook de do’s en don’ts van de voorgestelde seksuele activiteit. Beide partners kunnen het verzoek accepteren of weigeren. Daarmee geven ze wel of geen toestemming om elkaar seksueel te benaderen. De toestemming kan op ieder moment weer worden ingetrokken, maar voor de tussenliggende periode heeft de toestemming dan wel bestaan. De app biedt ook extra clausules, onder andere een verbod op het delen van foto’s en video’s. Deze clausules blijven in stand ook na afloop van het contract. Op die manier ben je ook na je relatie nog beschermd tegen het delen van gevoelige camerabeelden. Daarvoor biedt LegalFling een boeteclausule die gebruikt kan worden in de rechtszaal, wanneer de afspraak is geschonden. “Dit is waarschijnlijk niet van toepassing op de meeste gebruikers. Maar houd er rekening mee dat dit iedereen kan overkomen en vaker gebeurt dan je denkt. Wij willen mensen niet aansporen om elkaar naar de rechtbank te sleuren voor ieder seksueel misstandje, maar wel dat ze twee keer nadenken voordat ze beelden verspreiden die levens kunnen beschadigen”, zegt Schmitz.

De ontwikkelaars benadrukken dat de afspraken die mensen via LegalFling maken volledig juridisch verifieerbaar zijn, terwijl zij tegelijkertijd zo min mogelijk inbreuk maken op de mooie momenten die de meeste mensen delen wanneer zij seks hebben. Het gebruik van LegalFling is zo makkelijk als het sturen van een WhatsApp bericht of het naar rechts swipen van een fling op Tinder. Rick Schmitz, CEO van LegalThings en ontwikkelaar van LegalFling: “Afspraken zijn onderdeel van menselijke interactie in ons dagelijks leven en worden gebruikt in ontzettend veel verschillende situaties. Met LegalThings streven we ernaar het sluiten van juridisch bindende overeenkomsten zo makkelijk mogelijk te maken, en ze daarmee een bewust onderdeel van ons dagelijks leven te laten zijn.” Omdat de app gebruik maakt van het LegalThings blockchainplatform, worden de overeenkomsten – net als aanpassingen die op een later moment worden gedaan – veilig vastgelegd en opgeslagen.

De LegalThingsOne stichting heeft de website om de gratis app te downloaden vandaag gelanceerd. De app wordt beschikbaar voor iOS en Android. Voor meer informatie kunt u terecht op legalfling.io.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht