Industry Wire

Geplaatst door Smilo

Nederlandse blockchain startup lanceert mainnet

Rotterdam, 12 maart 2019 – Wat niemand voor mogelijk hield is toch echt gebeurd. Smilo Platform, een nederlands initiatief van 12 ondernemers en blockchain enthousiastelingen, lanceerde afgelopen vrijdag 8 maart haar mainnet.

Elkan Roelen, CEO en oprichter van Smilo: “We zijn echt enorm trots op deze mijlpaal in ons korte bestaan. We begonnen in september 2017 aan een avontuur met een klein team en nauwelijks enige funding maar met de overtuiging dat wij een oplossing hadden gevonden voor iets wat begon als het ontwikkelen van een goede doelen loterij op blockchain en wat nu is uitgegroeid tot nog iets veel substantieels, namelijk een decentraal blockchain protocol gericht op performance en privacy.”

Er is de afgelopen twee jaar enorm veel te doen geweest rondom blockchain. Het werd geassocieerd met crypto, dark web, ICO’s, scams en speculatie. En er is inderdaad veel misgegaan en deze new frontier heeft dan ook een groot aantal goudzoekers en opportunisten aangetrokken. Terwijl de onderliggende technologie inmiddels breed is omarmd door alle grote multinationals, overheden en zelfs de initieel kritische financiële sector. De voordelen van blockchain ten opzichte van de conventionele centrale databases en cloud solutions worden algemeen erkend, en met name in het licht van privacy en GDPR compliancy. Geen enkele organisatie wil geconfronteerd worden met datalekken en andere hacks. Men dient de privacy van haar klanten, gebruikers en burgers steeds prominenter te waarborgen en blockchain is juist daarvoor ontwikkeld.

Uiteraard is Smilo niet het eerste protocol op de markt. Grote gevestigde platformen als Ethereum, EOS, NEO, maar ook de door grote corporates beheerde gesloten systemen als Corda en Hyperledger Fabric bedienen de markt al meer dan twee jaar van infrastructuur waarop organisaties hun applicaties kunnen laten draaien.

Echter is de performance tot nu toe nog niet toereikend. De transactie snelheid is beperkt, de veiligheid is niet altijd waterdicht en door de beperkte schaalbaarheid kan men nog niet bieden wat de markt nodig heeft. Daarnaast is wellicht de grootste showstopper nog wel de transactiekosten. Deze zijn in alle gevallen gekoppeld aan de waarde van de desbetreffende coin en daardoor zeer volatiel. Bovendien zijn deze coins onderhevig aan speculatie en daardoor zijn de transactiekosten niet te voorspellen of te controleren.

Daardoor heeft Smilo besloten deze conventie te doorbreken en zich in te zetten voor kosteloze transacties en het beperken van speculatie en volatiliteit. Allereerst heeft men besloten geen ICO te doen maar zich te committeren aan het creëren van daadwerkelijke adoptie van het platform. Om transacties uit te kunnen voeren op het Smilo platform is er een dual token system ingevoerd. Smilo (XSM) is in feite het abonnement om transacties uit te kunnen voeren. Naarmate men voldoende XSM in bezit houdt komen er continue SmiloPay(XSP) tokens vrij waarmee transacties worden beloond aan de miners die de transacties valideren en het netwerk bewaken. In essentie komt het erop neer dat mits men voldoende XSM bezit, men eindeloos kosteloze transacties kan uitvoeren. In principe kan men hierbij uitgaan van ca 1.000 transacties per XSM. Op Smilopay.io kan men exact berekenen hoeveel XSM nodig zal zijn voor benodigde aantal transacties.

Smilo Foundation biedt de komende 18 maanden 1 XSM aan voor een gegarandeerde vaste prijs van 1 euro wat veel zekerheid en stabiliteit biedt aan de gebruikers van het platform en daarmee de drempel zal wegnemen om bestaande POC’s of dApps die bijvoorbeeld momenteel draaien op Ethereum, ook op Smilo te implementeren. Smilo zal daarnaast ook worden gelist op een aantal decentrale exchanges (DEX) voor het geval cliënten op termijn een deel van hun XSM zou willen verhandelen.

Gezien het feit dat er geen pre-mining plaatsvindt en de full nodes van onze partners en early adopters XSM organisch zullen minen per gegenereerd block (blocktijd is min 1 en max 10 sec) en deze zullen worden aangeboden via de Smilo Foundation, zal het volume grotendeels en daarmee ook de vaste prijs in de komende 18 maanden vanuit deze distributie komen. Daarna zal de markt steeds prominenter de waarde van de XSM gaan bepalen aangezien de circulatie dan steeds meer door de miners en de gebruikers zelf zal worden gestuurd.

Naast het kostenaspect, is het Smilo ook gelukt om andere belangrijke blockchain barrières te doorbreken. Zo is de snelheid van het netwerk significant hoger met meer dan 3000 transacties per seconde (obv structurele performance testing op testnet), biedt het een maar liefst 99,99% zekerheid tegen zogenaamde sibling attacks en is het netwerk door haar unieke en efficiënte consensus mechanisme eindeloos schaalbaar. Het is bovendien ook nog eens een duurzaam alternatief voor de Proof of Work methodiek die gigantische hoeveelheden stroom vergen.

Tot slot is het principe van blockchain dat transparantie altijd centraal staat. Doordat er geen overheersende en bepalende partij de dienst uitmaakt (behalve bij de permissioned ledgers zoals Corda en Hyperledger) zijn alle transacties publiek en zijn er bij een aantal platformen ook smart contracts maar ook deze zijn volledig publiek toegankelijk voor iedereen binnen het netwerk.

En daar wringt wat Smilo betreft de schoen. Er zijn een groot aantal scenario’s te bedenken waarbij de persoonlijke gegevens van individuen niet openbaar zouden moeten zijn en waarbij men zelf de controle zou moeten kunnen hebben over zijn of haar gegevens in plaats van deze over te leveren aan publieke of private organisaties. Je medische dossier bijvoorbeeld, of je passwords, of je digitale identiteit, maar ook je stemvoorkeur, je bankgegevens. We delen inmiddels noodgedwongen veel van onze persoonlijke gegevens regelmatig met commerciële partijen met alle risico’s en ongemakken van dien.

Dat kan anders. Daarvoor heeft Smilo GDPR compliant private smart contracts bedacht. Die beheert een gebruiker zelf en men kan als zodanig zelf bepalen welke informatie wordt opgeslagen en voor wie deze tijdelijk ter inzage is om bijvoorbeeld de identiteit van een persoon te kunnen verifiëren om ergens toegang te krijgen, bijvoorbeeld middels facial recognition. Zie hiervoor vault.smilo.io als demonstratie over hoe dat zou kunnen werken en demo.smilo.io om de werking van de private smart contracts te kunnen testen aan de hand van een eenvoudige setting waarbij een getal kan worden gedeeld met een of meerdere partijen maar onzichtbaar is voor de anderen. Het getal kan hierbij natuurlijk worden vervangen door bijvoorbeeld paspoort of sportclub abonnement of frequent flyer pass.

In technisch opzicht is het Smilo Platform volledig compatibel met Ethereum, inclusief de laatste Constantinople-update (Geth v1.8.23), en als zodanig kunnen alle bestaande Solidity, Vyper, Pyramid, Flint, LLLL,HAssembly-evm en Bamboo-gebaseerde applicaties of proof-of-concepts 1 op 1 gebruik maken van Smilo.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht