Nederlandse DHPA-hostingproviders bepleiten uiterste zorgvuldigheid bij gebruik van tapdata

Utrecht, 19 juni 2013 – De hostingproviders die aangesloten zijn bij de Dutch Hosting Providers Association (DHPA) werken niet mee aan het structureel en ongericht vergaren van informatie buiten de bestaande wettelijke kaders, op verzoek van welke overheid dan ook. Ze zullen zich tegen zulke verzoeken verzetten, omdat ze in strijd zijn met de wet en het recht op privacy, zoals beschermd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. DHPA-deelnemers verstrekken uitsluitend informatie aan de Nederlandse overheid als ze daartoe verplicht worden door officiële wet- en regelgeving, of als er een concreet en bevoegd gegeven bevel is vanuit een opsporingsinstantie of op basis van een gerechtelijke uitspraak. Bovendien bepleiten zij uiterste zorgvuldigheid bij gebruik van tapdata door de overheid. De DHPA bevestigde zijn standpunt met betrekking tot tappen van informatie tijdens de jaarlijkse DHPA TechDay in Utrecht.
Na de onthullingen van de Amerikaan Edward Snowden over grootschalige toegang tot telefoon- en internetverkeer door de Amerikaanse overheid is de discussie over privacy flink opgelaaid. Volgens de DHPA houden deelnemers zich aan de twee verplichtingen die de in 2001 door de tweede kamer aangenomen Nederlandse wet stelt: het aanbieden van de mogelijkheid op het plaatsen van een tap op telecommunicatieverkeer (e-mail en telefoongesprekken) en het bewaren en dagelijks aanbieden van verkeersgegevens (e-mail- en IP-adressen, en telefoonnummers). Verder kan het incidenteel voorkomen dat door justitie, bijvoorbeeld op bevel van een rechter-commissaris, of op basis van een gerechtelijke uitspraak, specifieke informatie over een persoon of bedrijf moet worden opgeleverd.
Het beschikbaar of doorzoekbaar maken van andere informatiebronnen, zoals nu in de Verenigde Staten gebeurt, heeft in Nederland geen wettelijke basis. DHPA-deelnemers werken daar dan ook niet aan mee. Daarnaast vindt de DPHA dat de overheid zich goed moet realiseren dat een te ruim, breed en ongericht gebruik van de verkeersgegevens het vertrouwen in de Nederlandse online sector schade toebrengt. De organisatie bepleit dan ook grote zorgvuldigheid door beter toezicht- en een strikte controle op gebruik van dit type gegevens.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.