Nieuw leiderschap: van ‘slimme schapen’ naar ‘moedige mustangs’

Het jarenlange gebrek aan visie en leiderschap leidt in politiek Den Haag tot steeds meer gekkigheid. Liever wordt gekozen voor geitenpaadjes en onze wereld onnodig ingewikkeld maken dan voor het ontwikkelen van een lange termijn visie en strategie. En dat geldt niet alleen in de politiek: ook bedrijven zijn vooral bezig met pleisters plakken waardoor echte oplossingen steeds moeilijker worden. De extra wet- en regelgeving, commissies, projecten en IT werken echter niet vóór, maar vooral tegen. Instituties die zouden moeten faciliteren, wekken vooral irritatie op. Terwijl leiders problemen voor zich uitschuiven, neemt het wantrouwen toe. Onze huidige maatschappij is niet toekomstbestendig en we snakken naar nieuwe leiders met nieuwe ideeën en een duidelijk, toekomstgericht handelingsperspectief. Weconomics start daarom het nieuwe leerwerkprogramma: ‘Toekomstgedreven Leiderschap’.
Het bedrijfsleven zit in een spagaat. Enerzijds wordt het geregeerd door dominante logica (geld verdienen, lineaire groei, concurrentie, winnen en korte termijn oplossingen), anderzijds knaagt het besef dat een en ander niet houdbaar is en dat grote aanpassingen nodig zijn (verduurzamen, digitaliseren, sociale impact, talenten binden, beter samenwerken en lange termijn oplossingen).
Ook de politiek loopt vast omdat geitenpaadjes en het korte termijn ‘regeren’ niet langer werken. Opeenvolgende kabinetten blijken niet in staat een visie en strategie voor de lange termijn te ontwikkelen. Tal van uitdagingen, op het gebied van klimaat, welzijn, productiviteitsgroei, stikstof, migratie, arbeidsmarkt en woningmarkt schreeuwen immers om structurele oplossingen.
En ten slotte, het onderwijs leidt nog steeds op voor functies en taken die in de nabije toekomst niet meer door mensen uitgevoerd hoeven te worden. Denk aan boekhouders, HR-administrateurs en sommige taken van managers. Daarnaast zijn veel onderzoeksprogramma’s gericht op het optimaliseren van bedrijfsprocessen en onvoldoende op een integrale aanpak van maatschappelijke problemen. Zo wordt bijvoorbeeld nog steeds onderzocht hoe tekorten kunnen worden opgelost met meer aanbod en lijkt onderzoek naar vraagvermindering als oplossing taboe.
Je voelt de spanning in de samenleving. We staan voor enorme uitdagingen maar leiderschap lijkt onbeweeglijker dan ooit. Veel leidinggevende zijn ‘excellent sheep’, zoals oud Yale professor William Deresiewicz het in zijn gelijknamige boek verwoordt. ‘Slimme schapen’ zijn vaak (mannelijke) leidinggevenden, managers, beleidsmakers en strategen die binnen het bestaande systeem willen bezitten en winnen. De voorspellingen die ze doen moeten uitkomen en ze zijn er goed in om andere schapen binnen het systeem te houden. Maatschappelijke relevantie en de vraag of het systeem deugt interesseren hen vanuit hun functie meestal niet. Het zijn mensen met weinig verbeeldingskracht en creativiteit. Ze zijn bang voor het nieuwe en doen er alles aan om de problemen waar ze de oplossing voor zijn in stand te houden. Het is immers hun bestaansrecht.
Maar als samenleving moéten we wel naar een nieuw systeem. We verlangen enorm naar nieuw leiderschap, naar moedige mensen die ons de weg wijzen. Met het nieuwe leerwerkprogramma ‘Toekomstgedreven Leiderschap’ daagt Weconomics ‘slimme schapen’ uit om ‘moedige mustangs’ te worden. Moedige, energieke mustangs die staan voor bevlogenheid, pioniersgeest, gemeenschapszin en samenwerking. Mustangs, als verwilderde paarden zie zich los hebben weten te rukken uit de bestaande systemen en beseffen dat we vernieuwing samen moeten doen.
Weconomics is een netwerkorganisatie met tientallen actieve professionals, projecten en startups. Weconomics organiseert een duurzame welvaart met een focus op toekomstgedreven leiderschap, nieuwe organisatiemodellen en (data)technologie. Weconomics programma’s zijn uniek omdat het een combinatie is van leren en werken; ondernemers, onderwijs en overheid; jong en oud; studenten, professionals en startups. Maar misschien wel het belangrijkste is dat de programma’s de status quo van zowel bedrijfsleven, overheid als educatie uitdagen. Of zoals Peter Drucker het zo mooi verwoorde: We zitten in turbulente tijden. De turbulentie is echter niet het probleem, maar het oplossen van problemen met de logica van gisteren.
Op 5 september is er een kennismakingsles (TU/e campus Eindhoven). Mocht je hierbij aanwezig willen zijn, of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met de programmaleider: Paul Bessems, paul.bessems@weconomics.org, 06-20301311.
Voor meer informatie over het programma: https://weconet.org/hr-service/fdl/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.