Noordhoff Health start pilot e-lectures

Veel verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland houden hun kennis en vaardigheden bij via de e-learningcursussen van Noordhoff Health. Samen met zorginstellingen en zorgprofessionals zoekt deze uitgeverij ook continu naar nieuwe leeroplossingen. Zo start Noordhoff Health voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 een pilot met drie innovatieve e-lectures over ‘Evidenced Based Practice, Communiceren in acute situaties (SBARR) en Verpleegkundig rekenen’.
Onder zorgprofessionals bestaat de behoefte aan nieuwe vormen van leren. In de hectiek van de dagelijkse praktijk willen verpleegkundigen en verzorgenden hun kennis graag bijhouden op een prettige en effectieve manier, op een tijdstip dat ze zelf kunnen bepalen. Gewoon achter de computer, thuis of op het werk. Noordhoff Health stelt zich ten doel nieuwe concepten te ontwikkelen voor innovatieve producten en leeroplossingen. De pilot met de drie nieuwe e-lectures past in dit streven.
Een e-lecture is een lesvideo of bewerking van een opname van een presentatie, een klinische les, een instructiefilm of workshop, doorgaans gepresenteerd door een autoriteit op het onderwerp. De e-lecture is via internet op elk willekeurig moment te bekijken. De cursist ziet en hoort bijvoorbeeld de docent, met visuele ondersteuning van tekst en afbeeldingen. Zorgprofessionals kunnen zo in korte tijd en op een flexibele en inspirerende manier kennis opdoen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Noordhoff Health heeft in overleg met de zorgprofessionals de volgende drie e-lectures ontwikkeld:
1) Evidenced Based Practice (EBP)
Dr. Hester Vermeulen, werkzaam in het AMC en op de Amsterdam School of Health Professionals, verzorgt een klinische les, praktijkgesprek, een interview en een quiz.
2) Communiceren in acute situaties (SBARR)
Francis De Smet, instructeur ALS bij Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen, presenteert een lesvideo met praktijkvoorbeelden van communicatie in acute situaties volgens de SBARR-methode (Situatie, Behandeling, Analyse, Respons, Repeteer).
3) Verpleegkundig rekenen (vloeibare medicatie)
De auteur van het script van deze instructievideo is Jenske Geerling, co-auteur ‘Basisvaardigheden rekenen voor de gezondheidszorg’ en auteur van de herziening van ‘Verpleegkundig Rekenen’ van CampusMed. De cursist krijgt aan de hand van een casus tools om vier rekenproblemen met betrekking tot ‘vloeibare medicatie’ stap voor stap op te lossen.
Participatie in deze pilot is mogelijk. De gebruikers van CampusMed, onderdeel van Noordhoff Health, geven momenteel hun feedback om de e-lectures in de toekomst waar mogelijk nog te verbeteren. Zorginstellingen die nog geen gebruiker zijn van CampusMed maar wel geïnteresseerd in de e-lectures, kunnen contact opnemen met Noordhoff Health via www.noordhoff-health.nl.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.