‘(On)bereikbaarheid verdient constant aandacht op werk’

Continue bereikbaar zijn en andere aspecten van nieuwe manieren van werken, moeten constant onderwerp van gesprek zijn tussen werkgevers en werknemers. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op een initiatief wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA). Daarom stellen de organisaties voor een handreiking over bereikbaarheid te ontwikkelen samen met werknemers in de Stichting van de Arbeid voor zowel het groot, midden als kleinbedrijf.
Maatwerk
Het toenemend aantal mensen – en veelal ook jongeren – met stress- en burn-outklachten is zorgelijk, zeggen de organisaties. ‘Een probleem dat we serieus moeten aanpakken, werknemer en werkgever samen. Dat vraagt om goed onderling overleg en maatwerk, passend bij de omstandigheden.’ Dat kan per bedrijf, persoon en functie anders liggen. Voor hulpdiensten is (on)bereikbaar zijn iets anders dan voor een bedrijf dat opereert op wereldniveau in verschillende tijdzones. Het belangrijkste blijft om in gesprek te blijven met elkaar. In de Arbeidsomstandighedenwet is gelukkig al goed geregeld hoe om te gaan met stress en burn-outs.
Combinatie
Stress- en burn-outklachten worden niet per definitie alleen door werk veroorzaakt, maar zijn vaak juist het gevolg van een combinatie van factoren. Die balans laat zich niet vangen in wetgeving, maar vraagt juist om maatwerk. Een wettelijk recht op onbereikbaarheid is een te enge benadering van een veel breder probleem, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.