Industry Wire

Geplaatst door Zoho

Onderzoek door Zoho: slechts 18% van alle Nederlandse bedrijven is digitaal fit

Spaanse en Duitse bedrijven halen een gedeelde eerste plaats in het Europese ‘Digital Health’-onderzoek van Zoho

Utrecht, 19 oktober 2023 — Minder dan een vijfde (18%) van alle Nederlandse bedrijven heeft een succesvolle digitale transformatie doorlopen en is digitaal fit. Circa twee vijfde (41%) scoort gemiddeld qua digitalisering en een even groot percentage (41%) scoort slecht op dit gebied. Dit blijkt uit een Europees ‘Digital Health’-onderzoek dat in opdracht van technologiebedrijf Zoho werd uitgevoerd.

Het onderzoek kende aan de bedrijven die aan het onderzoek deelnamen scores toe op basis van hun voortgang op het gebied van digitale transformatie. Middelgrote Nederlandse bedrijven scoren over het algemeen beter qua digitalisering. Dat geld voor 27% van hen. Voor de grote Nederlandse bedrijven gold dat 18% digitaal fit waren. Slechts 10% van alle kleine bedrijven kon hetzelfde zeggen.

Franse bedrijven die aan het onderzoek deelnamen waren minder digitaal fit dan hun Nederlandse tegenhangers. Slechts 17% scoorde goed op dit gebied. Britse, Duitse en Spaanse bedrijven deden het daarentegen beter. Duitse en Spaanse bedrijven kwamen er het beste vanaf: 25% van waren digitaal fit.

Er valt qua digitale transformatie nog een hoop werk te verrichten
Slechts 5% van de Nederlandse bedrijven die deelnamen aan het onderzoek zegt 100% digitaal te zijn. Iets meer dan een derde (35%) van alle Nederlandse bedrijven zei dat ze hun onderneming voor minimaal de helft runnen met behulp van digitale tools. 20% beheert het merendeel van hun bedrijfsprocessen met digitale tools. 29% doet dat voor minder dan de helft van hun processen en 12% van alle Nederlandse respondenten zegt dat nog maar net met hun digitale transformatie te zijn begonnen. Wat opvalt, is dat bedrijven die digitaal fit zijn met vijf keer grotere waarschijnlijkheid 100% digitaal opereren dan organisaties die gemiddeld of slecht scoren (respectievelijk 15%, 3% en 3%). Hieruit blijkt de positieve uitwerking die digitale transformatie op bedrijven kan hebben.

Iets minder dan de helft (47%) van alle Nederlandse besluitvormers op het gebied van digitale transformatie zegt dat hun organisatie twee tot drie cloudplatforms gebruikt. Hetzelfde percentage maakt gebruik van één tot vijf cloudapplicaties. 38% gebruikt zes tot tien cloudapplicaties. Slechts 7% van de Nederlandse respondenten gebruikt geen enkel cloudplatform en slechts 3% maakt geen gebruik van cloudapplicaties.

Bijna een vijfde van alle Nederlandse bedrijven die digitaal niet fit zijn (17%) maakt geen gebruik van cloudplatforms. Voor bedrijven met een gemiddelde score ligt dit percentage op slechts 1% en voor organisaties met een hoge score zelfs op nul. Op vergelijkbare wijze maakt een veel hoger percentage bedrijven met een lage score geen gebruik van cloudapplicaties (6%). Voor bedrijven met een gemiddelde score is dit 3% en voor organisaties met een hoge score 0%.

Bijna negen op de tien Nederlandse bedrijven (89%) is tegen problemen aangelopen tijdens hun digitale transformatieproces. De meest voorkomende problemen waren de noodzaak om externe hulp in te schakelen om hun digitale tools beter samen te laten werken (42%), het uitblijven van de verwachte kostenbesparingen (35%) en het uitblijven van de voordelen die de leverancier hen had beloofd (33%).

Voordelen van digitale transformatie en digitale besluitvorming
De belangrijkste voordelen van digitale transformatie waren volgens de Nederlandse besluitvormers een verbeterde klantenervaring (39%), efficiëntie (39%) automatisering (38%) en een verbeterde werknemerservaring (30%). Deze factoren zijn stuk voor stuk van cruciaal belang voor het concurrentievermogen en zakelijke succes van bedrijven.

De belangrijkste overweging bij de keuze van cloudapplicaties is voor bijna twee vijfde van alle Nederlandse bedrijven de mogelijkheid van integratie met andere applicaties (38%). Dit wordt gevolgd door de manier waarin deze applicaties binnen hun digitale strategie en infrastructuur passen (36%) en de prijs van de applicaties (32%).

“Qua digitalisering valt er voor Nederlandse bedrijven duidelijk nog een hoop werk te verrichten”, zegt Sridhar Iyengar, de directeur van Zoho Europe. “De voordelen zijn hen duidelijk, maar er zijn nog veel meer voorlichting en training nodig van bedrijven en leveranciers van digitale oplossingen om problemen te overwinnen en het volledige potentieel van investeringen in digitalisering te ontsluiten.”

“Bedrijven moeten voor hun digitale transformatie beter nadenken over hun keuze van leverancier. Dit vraagt namelijk om een samenwerking op de lange termijn. Ons advies is om een strategische aanpak te hanteren die tools op elkaar afstemt, platforms consolideert en voor optimale aansluiting op de zakelijke doelstellingen zorgt. Dit is van cruciaal belang om enkele van de problemen te voorkomen die in het onderzoek naar voren kwamen en om de kwaliteit van digitalisering bij Nederlandse bedrijven te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om de bedrijfscultuur aan deze strategie aan te passen. Voor een succesvolle digitale transformatie is het van cruciaal belang dat leveranciers hun blik op de lange termijn richten wat betreft hun relatie met klanten. Ze moeten klanten helpen om de tools op de juiste wijze te implementeren en goede voorlichting bieden aan de gebruikers. Daarnaast moeten ze helpen bij de bevordering van het gebruik van de tools en het realiseren van een significante ROI. Digitale transformatie is een proces. Afnemers van digitale tools moeten begrijpen dat ze niet zomaar een tool kunnen neerzetten en direct kunnen profiteren van een onophoudelijke stroom van voordelen.”

AI speelt een steeds belangrijkere rol binnen Nederlandse bedrijven
Nederlandse bedrijven die digitaal fit zijn zien AI met de grootste waarschijnlijkheid als een onmisbare technologie en profiteren al van de voordelen daarvan (27%). Dat geldt voor slechts 19% van alle bedrijven met een gemiddelde score en 18% van alle bedrijven die qua digitalisering slecht scoren. Ongeveer een derde (33%) van alle bedrijven denkt dat er een sleutelrol binnen hun onderneming is weggelegd voor AI en is van plan om daar fors in te investeren.

EINDE

Onderzoeksmethodiek en opmerkingen
In het kader van dit onderzoek worden grote ondernemingen gedefinieerd als bedrijven met meer dan 1000 werknemers, middelgrote bedrijven als organisaties met 250 tot 999 werknemers en kleine bedrijven als organisaties met 25 tot 249 werknemers.

Censuswide ondervroeg 1.531 managers op senior niveau die voor digitale transformatie van hun organisatie verantwoordelijk waren. Zij waren actief bij bedrijven met meer dan 25 werknemers in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van 24 augustus tot en met 31 augustus 2023. De Nederlandse steekproef omvatte 301 besluitvormers op senior niveau. Deze waren evenredig verdeeld onder grote, middelgrote en kleine bedrijven.

Voor het bepalen van een ‘goede digitale fitheid’, ‘gemiddelde digitale fitheid’ en ‘slechte digitale fitheid’ ontwikkelden de onderzoekers een scoresysteem. Het doel hiervan was om de beste IT-resultaten en -processen uit te lichten. Gebieden waaraan een score werd toegekend waren onder meer innovatie, technische problemen, de stabiliteit van platforms en het IT-beheer. Hoe hoger de score, hoe beter de bedrijven het binnen al deze gebieden deden. De scores werden vervolgens getotaliseerd om hoger scorende respondenten te kunnen vergelijken met minder presterende bedrijven, om na te gaan welke factoren bijdroegen aan uitmuntende prestaties en om te zien hoe deze factoren met elkaar verband hielden.

Disclaimer: Alle merken, productnamen en bedrijfsnamen die in dit persbericht worden genoemd zijn het bezit van hun respectieve eigenaars.

Aanvullende informatie

De impact van de coronacrisis: tijd om kortetermijnoplossingen te vervangen

Ongeveer twee vijfde van alle Nederlandse bedrijven die aan het onderzoek deelnamen (43%) zei dat de digitale technologie die zij hebben geïmplementeerd zich moeilijk laat integreren met andere platforms of applicaties. Dit is het gevolg van de snelheid waarmee zij moesten schakelen toen het coronavirus om zich heen begon te grijpen. 39% zegt dat deze technologie niet langer geschikt is voor haar doel doordat zij destijds voor een kortetermijnoplossing kozen. Ze dachten alleen na over manieren om zich aan de coronacrisis aan te passen. De noodzaak van snelle oplossingen is heel begrijpelijk, gezien de beperkte tijd die bedrijven beschikbaar hadden voordat al hun medewerkers volledig op afstand moesten werken vanwege de plotselinge lockdowns.

Bijna negen op de tien bedrijven (89%) liep tegen problemen aan met de implementatie van nieuwe digitale- of cloudtechnologie voordat ze die in productie konden nemen. Een ander veel voorkomende probleem was de noodzaak om te investeren in een specialist die hen kon helpen om optimaal gebruik te maken van de nieuwe cloudapplicaties (34%). Bijna drie op de tien bedrijven liep tegen problemen aan als gevolg van een gebrekkig of inconsistent gebruik van de nieuwe technologie binnen hun organisatie (28%). Iets minder dan een kwart zegt te veel geld kwijt te zijn aan de nieuwe digitale tools die zij implementeerden om die nog veel langer te blijven gebruiken (23%). Daarnaast geeft 9% aan dat de gebruikerservaring voor op zijn minst een paar van hun cloudapplicaties totaal anders uitviel dan verwacht.

Nederlandse bedrijven die in een goede digitale fitheid verkeren zullen met maar liefst zeven keer grotere waarschijnlijkheid beschermd zijn gebleven van problemen met de implementatie van digitale of cloudgebaseerde tools ten opzichte van bedrijven met een gemiddelde of lage score (respectievelijk 44%, 6% en 2%).

Om deze veel voorkomende problemen te vermijden, is er duidelijk een gefundeerde strategische aanpak in combinatie met een breder denkkader nodig.

De impact van de groeiende kosten van de cloud

Bedrijven hebben over de hele linie te lijden onder de groeiende kosten van de cloud. Bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven (49%) neemt hun partners en leveranciers opnieuw onder de loep in een poging om meer grip te krijgen op de kosten van cloudtechnologie. Een vergelijkbaar percentage overweegt om de kosten te drukken door op een ander cloudmodel over te stappen (48%). Twee vijfde van alle bedrijven met een goede digitale fitheid (40%) treft maatregelen om de groei van de kosten in te dammen.

Privacy is een eerste vereiste voor een goede digitale fitheid

Bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven (46%) zegt te voldoen aan alle regelgeving en branchenormen op het gebied van privacy, maar ongeveer hetzelfde percentage (46%) gaat in de praktijk nog een stap verder om de gegevens van klanten en werknemers te beschermen. 34% ziet privacy als een eerste voorwaarde voor hun zakelijke succes. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger voor Nederlandse bedrijven die in een goede digitale fitheid verkeren (80%). Dit geldt voor 27% van alle bedrijven met een gemiddelde digitale fitheid en 21% van alle bedrijven met een slechte digitale fitheid.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht