Industry Wire

Geplaatst door Outsystems

Onderzoek OutSystems: AI-gedreven applicatieontwikkeling brengt nieuwe IT-uitdagingen met zich mee 

Terwijl 88% van de IT-professionals onderzoekt hoe ze met GenAI apps kunnen bouwen, lopen projecten vertraging op door zorgen over security, governance en een tekort aan talent

OutSystems, een wereldwijde leider die bedrijven helpt te innoveren met software, heeft het State of Application Development rapport voor 2025 gepubliceerd. Het onderzoek laat zien met welke obstakels IT-professionals te maken hebben als ze moderne applicaties ontwikkelen, en geeft ook inzicht in welke innovatieve benadering ze hierbij gebruiken. Uit het rapport, waarvoor wereldwijd bijna 1700 IT-professionals zijn ondervraagd, blijkt dat de meerderheid (81 procent) GenAI gebruikt om te ondersteunen bij het traditionele coderen. Maar volgens 62 procent van de respondenten brengt GenAI ook zorgen over security en governance met zich mee.

IT-teams in verschillende sectoren zien een grote vraag naar applicaties. Bijna driekwart (74 procent) van de respondenten geeft aan dat hun organisatie in de komende 12 maanden meer dan 10 apps wil bouwen, en 45 procent van hen verwacht zelfs meer dan 25 apps te ontwikkelen. Aangezien 74% van de organisaties van plan is om het komende jaar externe, klantgerichte applicaties te bouwen, staat er veel op het spel.

“Nu organisaties er steeds vaker voor kiezen om zelf software te bouwen in plaats van het te kopen, staan ontwikkelaars onder enorme druk om op ongekende snelheid bedrijfskritische, klantgerichte apps te leveren”, zegt Paulo Rosado, CEO en oprichter van OutSystems. “

Met een grote workload, een aanhoudend tekort aan talent en hoge kosten van traditionele applicatieontwikkeling, is het geen verrassing dat ontwikkelteams naar GenAI kijken voor ondersteuning. De helft van de IT-professionals (50 procent) geeft echter aan dat de integratie van AI-technologieën in bestaande workflows voor software-ontwikkeling zeer complex is. Slechts 40 procent van de respondenten durft grotendeels te vertrouwen op GenAI om code te schrijven zonder menselijke hulp.

“Hoewel GenAI een krachtig hulpmiddel is om de productiviteit te verhogen en sneller code te ontwikkelen, kan door AI gecreëerde code leiden tot aanzienlijke problemen op het gebied van security en governance indien er geen goede controle plaatsvindt”, geeft Rosado aan. “IT-leiders moeten daarom nadenken over manieren om vangrails in te bouwen zonder dat de snelheid van innovatie stagneert.”

Alleen vertrouwen op traditioneel coderen is vaak te tijdrovend en arbeidsintensief voor IT-teams, maar aan de andere kant kan GenAI nog niet alles uit handen nemen. Uit onderzoek blijkt dat populaire GenAI tools in slechts ongeveer 65 procent van de gevallen accurate code genereren, waarbij de nauwkeurigheid bij sommige tools zelfs naar 31 procent daalt.

“In de generatieve software-cyclus geloven we dat de combinatie van GenAI en low-code applicatie-ontwikkeling zal herdefiniëren”, vervolgt Rosado. “Hierdoor neemt de productiviteit toe en wordt tegelijkertijd de governance gedurende de hele levenscyclus van software-ontwikkeling gewaarborgd. Ontwikkelteams zouden niet moeten hoeven kiezen tussen hoogwaardige, volledig functionele apps en snel oplossingen kunnen leveren. Door verouderde ontwikkelpraktijken los te laten ten gunste van AI-gedreven low-code technologie, kunnen ze profiteren van de voordelen van deze transformatieve technologieën op het gebied van flexibiliteit en performance.”

Low-code ontwikkeling wordt nog steeds gezien als voorspelbaar, productief en kosteneffectief. Respondenten met meer geavanceerde low-code applicaties noemden een hogere productiviteit van ontwikkelaars (36 procent), een snellere time-to-market (34 procent) en het gemak van het updaten van apps (32 procent) als belangrijkste voordelen van het implementeren van low-code. Verder gaf 62 procent van de organisaties die low-code gebruiken aan dat ze consistent het budget kunnen voorspellen, vergeleken met 52 procent van de organisaties die traditionele code gebruiken.

OutSystems introduceerde recent OutSystems Mentor, een digitale medewerker voor de volledige levenscyclus van software-ontwikkeling (SDLC) die het maken, leveren en monitoren van apps mogelijk maakt met behulp van low-code, GenAI en AI-gebaseerde ondersteuning. Met Mentor kunnen IT-teams binnen enkele minuten volledig functionele, schaalbare apps creëren, terwijl ze gedurende de hele SDLC de controle behouden. Ontdek hier hoe OutSystems Mentor organisaties helpt om het volledige potentieel van AI-gedreven software-ontwikkeling te benutten.

Onderzoeksmethodiek
In september 2024 hebben OutSystems en Centiment wereldwijd 1,666 IT-professionals ondervraagd. De meerderheid van deze respondenten heeft een management- of senior positie binnen de IT-afdeling van hun organisatie. De omzet van de ondervraagde organisaties die tussen de 1 en meer dan 20 jaar bestaan, varieert van minder dan 10 miljoen dollar tot meer dan 2,5 miljard dollar.

Lees hier het volledige rapport voor meer onderzoeksresultaten en praktische strategieën voor IT-leiders om AI en low-code te gebruiken om voorop te lopen in het veranderende landschap van applicatieontwikkeling.

—————

Over OutSystems
OutSystems is een wereldwijde leider die transformeert hoe bedrijven innoveren met software. Het biedt IT-leiders een betere manier om de software te bouwen die er het meest toe doet. Het OutSystems-platform helpt bedrijven bij het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van bedrijfskritische applicaties door de hele softwarelevenscyclus samen te brengen en te automatiseren. Met OutSystems gebruiken organisaties GenAI om de software direct te leveren, zich sneller aan te passen aan veranderende eisen en de ‘technical debt’ te verminderen door te bouwen op een toekomstbestendig platform. OutSystems helpt klanten hun doelen te bereiken door belangrijke strategische initiatieven aan te pakken en levert software tot 10x sneller dan bij traditionele ontwikkeling. Erkend als leider door analisten, IT-managers, zakelijke leiders en ontwikkelaars over de hele wereld, vertrouwen wereldwijde merken op OutSystems om hun uitdagende projecten aan te pakken en hun ambitieuze ideeën om te zetten in software die hun bedrijf, mensen en de wereld vooruit helpt.

OutSystems is opgericht in 2001 en heeft een community van meer dan 750.000 leden, meer dan 500 partners en klanten in meer dan 75 landen die actief zijn in 21 branches. Kijk voor meer informatie op www.outsystems.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht