Industry Wire

Geplaatst door HubSpot

Onderzoek: Overwerkte service-teams? AI haalt de druk van de ketel

Amsterdam, 11 juli 2024 – Klanten verwachten meer – terwijl serviceteams het vaker juist met mínder moeten doen. Organisaties wenden zich daarom tot AI-gedreven automatisering. Volgens het nieuwe rapport van HubSpot, State of Service Trends 2024, gelooft 86% van de serviceleiders dat AI de klantervaring zal versterken en 84% dat het hun teams beter zal ondersteunen in hun werk.
Gemiddeld komt zo’n 72% van de bedrijfsomzet niet uit werving, maar retentie. Het belang van hoogwaardige klantenservice is dan ook niet te onderschatten. Maar de druk op serviceteams is hoog. Volgens 75% van de respondenten is het aantal support-tickets hoger dan ooit. Klanten verwachten verder dat problemen onmiddellijk worden opgelost (82%) met een hogere mate van gepersonaliseerde dienstverlening (78%). Bovendien willen klanten ondersteuning kunnen vragen via ieder kanaal dat ze gebruiken (79%).
Voor serviceorganisaties belooft AI dan ook gouden bergen: een manier om die werkdruk op te vangen zonder massaal te werven en/of overwerken. Initiële AI-implementaties lijken al succes te brengen. 77% van de respondenten rapporteert positieve impact van AI:
92% zegt dat het de responstijd heeft verbeterd
86% geeft aan dat AI heeft geleid tot hogere CSAT-scores
52% ziet dat AI heeft geleid tot kostenbesparingen
Mens en machine
Volgens 65% van de respondenten is de inzet van AI-gedreven automatisering effectiever dan werving om klantenservice op te schalen. Dat betekent echter niet dat mensen worden weggeautomatiseerd: bij alle typische klantenservicetaken neigen respondenten eerder naar uitvoering door medewerkers met AI-ondersteuning dan alleen door AI.
“Dit onderzoek geeft aan dat AI in rap tempo onmisbaar wordt voor serviceteams”, zegt Julia Pilkes, Senior Director EMEA Marketing bij HubSpot. “Het stelt hen beter in staat om niet alleen maar reactief in te springen op issues, maar ook proactief toegevoegde waarde te leveren. Daarbij zullen we zien dat organisaties die gedegen databeheer prioriteren, de meeste kans op succes hebben. AI is immers zo goed of slecht als de data waar het over beschikt, zeker als het klantgerichte aspecten als personalisatie betreft. Serviceleiders zullen daarom een strategische en methodische AI-implementatie moeten hanteren om ervoor te zorgen dat AI organisatiebreed en consistent waarde toevoegt.”
Bekijk voor meer inzichten het volledige State of Service Trends Rapport 2024.
Over HubSpot
HubSpot (NYSE: HUBS) is het customer platform dat bedrijven helpt groeien. HubSpot brengt klantgerichte teams samen op een enkel platform met AI-gedreven functionaliteiten, een Smart CRM en een volledig ecosysteem dat het HubSpot-platform versterkt met meer dan 1.500 App Marketplace-integraties, een community en educatieve content van HubSpot Academy. Meer dan 184.000 bedrijven in ruim 120 landen gebruiken HubSpot om klanten te werven en binden, waaronder DoorDash, Reddit, Eventbrite en Tumblr. Meer informatie op www.hubspot.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht