Industry Wire

Geplaatst door OpenUp

OpenUp’s nieuwe app verbetert de toegang tot mentale gezondheidszorg voor iedereen

Amsterdam, 18 juni 2024 – Als reactie op de groeiende bezorgdheid over de toegankelijkheid van mentale gezondheidszorg, heeft OpenUp een nieuwe mobiele app gelanceerd die gericht is op het bieden van directe ondersteuning aan mensen in nood. Deze app biedt een scala aan preventieve diensten, waaronder één-op-één sessies met psychologen of lifestyle-experts binnen 24 uur, groepssessies en zelfhulpmaterialen, direct toegankelijk vanaf de mobiele apparaten van gebruikers.

Voorzien in een dringende behoefte

Nu de mentale gezondheidszorg vaak last heeft van lange wachttijden, biedt de app van OpenUp een tijdige oplossing. In landen als Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kunnen wachtlijsten voor mentale gezondheidszorg maandenlang aanhouden.

De huidige toewijzing van mentale zorg is ontoereikend om aan de stijgende vraag te voldoen. Ieder jaar wachten meer dan 80.000 mensen op een behandeling in de ggz, wat leidt tot een grote maatschappelijke impact. Zo daalt de kans op het hebben van werk met maar liefst 2 procent voor elke extra maand dat iemand op de wachtlijst staat.

De OpenUp app probeert de barrières van lange wachttijden weg te nemen door onmiddellijke toegang tot professionele ondersteuning te bieden.

Meningen van experts en onderzoek

Professionals in de mentale gezondheidszorg benadrukken het belang van tijdige toegang tot ondersteuning. Gijs Coppens, een vooraanstaand psycholoog en oprichter van OpenUp, merkte op: “Ondanks de duidelijke behoefte zijn we er als samenleving nog niet in geslaagd om de grote vraag naar mentale gezondheidszorg op te lossen. Huidige projecties van de WHO geven aan dat in 2030 depressie wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van ziektelast. En dan vooral voor lage- en middeninkomens. En juist deze groep heeft het minst toegang tot oplossingen. Innovaties zoals onze app maken het mogelijk om veel meer mensen in een vroeg stadium te ondersteunen. Onmiddellijke en preventieve toegang tot mentale zorg kan de last op traditionele gezondheidszorgsystemen aanzienlijk verminderen en de individuele resultaten verbeteren.”

De toegankelijkheid van de mentale gezondheidszorg transformeren

De app van OpenUp maakt deel uit van een bredere inspanning om ondersteuning op het gebied van mentaal welzijn toegankelijker te maken. Door deze diensten naar smartphones te brengen, helpt OpenUp de kloof tussen vraag en beschikbaarheid te overbruggen, zodat hulp beschikbaar is waar en wanneer dat nodig is.

Organisaties in heel Europa gebruiken OpenUp om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan en het welzijn van werknemers te ondersteunen. Leonoor de Vries, Head of People bij Ace & Tate in Nederland: “Iemand hebben met wie je gemakkelijk kunt praten is een geweldige manier voor werkgevers om hun teams gezond te houden en een duidelijk signaal voor werknemers dat een organisatie de uitdagingen begrijpt en er echt om geeft.”

Sarah Scarbrough-Ross, People & Business Partner bij Westwing deelde haar mening over de lancering van de OpenUp app: “Onderweg toegang hebben tot mentale gezondheidszorg via de OpenUp app is een game-changer voor ons dynamische, altijd in beweging zijnde personeel.”

Bewezen voordelen voor werkgevers

Onderzoek toont aan dat investeren in mentaal welzijn organisaties veel kan opleveren. Volgens een rapport van Deloitte kan elke euro die wordt geïnvesteerd in de mentale gezondheid van werknemers zes euro aan voordelen opleveren. Bedrijven in heel Europa, van bedrijven als KPMG, Miele, Decathlon en Rituals tot bureaus, start-ups of lokale winkeliers, hebben diensten als OpenUp geïntegreerd en merkbare verbeteringen gemeld in de tevredenheid en productiviteit van werknemers.

Oskar Börjesson, HR-manager bij Mister Spex: “Het mentale welzijn van onze medewerkers is enorm belangrijk voor ons. Als onze teamleden niet positief zijn ingesteld, heeft dat invloed op de algehele vooruitzichten van ons bedrijf. Het is cruciaal dat we openlijk discussiëren over deze zaken en ervoor zorgen dat er ondersteuning beschikbaar is voor degenen die dat zoeken. De introductie van deze app stroomlijnt het proces, waardoor het voor iedereen toegankelijker wordt om deel te nemen aan sessies. We zijn ervan overtuigd dat dit initiatief op de lange termijn voordelen zal opleveren voor ons bedrijf. Als onze medewerkers zich emotioneel goed voelen, verbetert dat aanzienlijk ons vermogen om onze doelstellingen te bereiken.”

People Business Partner bij Picnic Elise Baeriswyl merkte op: “Pas vanaf het moment dat we OpenUp lanceerden, realiseerden we ons hoe groot de impact was en hoe het bieden van dit soort externe ondersteuning een game changer zou zijn voor het mentale welzijn van onze medewerkers. Het heeft onder andere bijgedragen aan een hogere productiviteit en betrokkenheid”.

De lancering van de mobiele app van OpenUp betekent een belangrijke stap voorwaarts in het aanpakken van de crisis in de mentale gezondheid door professionele ondersteuning toegankelijker te maken. Naarmate organisaties in heel Europa innovatieve oplossingen zoals OpenUp integreren, wordt het potentieel voor een beter welzijn en een hogere productiviteit van werknemers steeds duidelijker.

Over OpenUp
OpenUp is hét platform voor mentaal welzijn dat is ontworpen voor werkgevers die de behoeften van hun werknemers op het gebied van mentale gezondheid willen ondersteunen. OpenUp biedt een breed scala aan wetenschappelijk onderbouwde, preventieve oplossingen op een gebruiksvriendelijk platform en streeft ernaar een high-tech, high-touch ervaring te bieden. De diensten omvatten één-op-één sessies met meer dan 150 gecertificeerde psychologen, lifestyle- en voedingsexperts in meer dan 30 talen en culturen, evenals interactieve groepssessies en zelfhulpmiddelen. Opgericht in 2020, met kantoren in Amsterdam, Berlijn en Londen, werkt OpenUp momenteel samen met meer dan 1.500 organisaties, die ondersteuning bieden aan meer dan 300.000 mensen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht