Our House, ’s werelds eerste “house music museum experience”.

Amsterdam, December 2021 – Op de plek waar ooit club iT de beat bepaalde nodigen nu acht interactieve installaties bezoekers uit om zich onder te dompelen in vier decennia elektronische muziek. De bijbehorende winkel met vinylplaten, kleding en boeken, vormt ook de ingang en uitgang van de 1 uur durende museumervaring.
Hoe creëer je één coherente en tegelijk dynamische taal die past bij de club, de museale installaties én de winkel? Hoe breng je mensen in vervoering; in contact met de muziek en met elkaar? En zorg je dat de zintuigen op verschillende momenten, voor diverse redenen en met meerdere doeleinden worden gestimuleerd? Het antwoord op die uiteenlopende vraag lag besloten in het creëren van een designconcept dat de mensen achter de schermen eert: de bouwers, deurmannen, toiletheren en -dames, en niet te vergeten de top-dj’s en producenten,’ zegt Falco Webbink, experience architect bij WINK. ‘Dankzij hen bestaat de housecultuur.’
De entree is vanaf de Amstelstraat. Lichtinstallaties, waaronder een lichtsculptuur gemaakt door Meeus van Dis, brengen bezoekers in de juiste mood, en maken hen tegelijk wegwijs: linksom richting de winkel, rechts de toegangsdeur tot het museum. Boven de deur telt een klok af tot het startpunt van de museumervaring. De minimalistisch ingerichte 230 vierkante meter winkelruimte, gerund door boeken- en plantenwinkel Mary Go Wild, krijgt een opvallend karakter door contrasterende elementen zoals een felgele trap, fluor roze accenten, en het gebruik van stoere materialen die de zintuigen prikkelen.
Eén van de hoofdrolspelers in de clubruimte is de flight case, een even functioneel als opvallend eerbeton aan de elektronische muziekscene. De op maat gemaakte verrijdbare objecten hebben elk een andere grafische print, een knipoog naar het wapen van Amsterdam. Het lounge gedeelte aan de zijkant van de dansvloer is vormgegeven met banken met afgeronde hoeken in sjiek diepgroen en bijpassende marmerlook bijzettafels.
Na één uur opgaan in dancecultuur worden de deelnemers teruggeleid naar de winkel, waar ze kunnen relaxen, platen en boeken kopen, of hun ervaring delen in de koffiebar op de eerste verdieping. Kleding hangt aan rekken die zijn gemaakt met steigermateriaal; helemaal voor in de winkel staat een het oog springende verchroomde versie waarop de tijdelijke collectie kan shinen. Ook hier verwijzen de gekozen materialen — staal, onbewerkt hout, betonlook — en de facet afwerking van de hoekelementen (typisch voor contragewichten) naar de bouw van festivals. De kenmerkende facetvorm komt in een alternatieve vorm terug in de façade van de bar in de club, en de zijmuur van de entree.
‘Het was geen eenvoudige opdracht: geef de club een make-over, faciliteer een volledig mobiele interactieve ontdekkingsreis door de elektronische muziek in diezelfde ruimte, en verbindt de museale ruimte met de naastgelegen winkel,’ zegt Jeroen Jansen, initiatiefnemer van Our House en voormalig creatief directeur van ID&T. ‘WINK leunt meer dan twee decennia ervaring en heeft haar wortels in de Nederlandse house scene. Ik denk dat dat één van de redenen is waarom WINK in staat is ervaringen te creëren die je werkelijk raken. Altijd vanuit de beleving, geboren uit een arty ‘heartbeat’ en bewegend op de intrinsieke cadans van ritme en muziek.’
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.