De Pasteur sensor tag winnaar Food Valley Award 2013

De slimme sensor tag helpt bij het efficiënter en effectiever aansturen van de keten van versproducten. Een consortium van partijen uit de high-tech industrie en de agrifood sector, onder leiding van NXP Semiconductors, ontwikkelde de sensor tag. Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelde de kwaliteitsmodellen die op de tag geïmplementeerd zijn. De Award werd tijdens de Food Valley Expo uitgereikt.
Minder verspilling door slimme sensor tag
De tag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd, en nog belangrijker wat de werkelijke houdbaarheid van ditzelfde product is. Daarmee kan de keten van versproducten efficiënter en effectiever worden aangestuurd. “Huidige sensor tags meten enkel de temperatuur en vochtigheid. De Pasteur sensor tag is uniek omdat de geregistreerde temperatuurs- en gascondities tijdens vervoer en opslag kunnen worden gebruikt om een dynamische houdbaarheid te berekenen. Dit gebeurt door middel van kwaliteitsmodellen die geïmplementeerd zijn op de tag”, aldus Romano Hoofman, projectleider bij NXP Semiconductors.
Pasteur sensor tag
De kwaliteitsmodellen zijn ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research. De Pasteur tag is inmiddels klaar om geïntroduceerd te worden op verpakkingsniveau (doos, krat, pallet). Daarna wil men de technologie ook inzetten op niveau van individueel consumentenproduct. “Deze innovatie pakt belangrijke ketenproblemen zoals voedselverspilling, efficiency en traceerbaarheid op een innovatieve manier aan. Dit kan dus veel voordelen voor alle schakels in de versketen hebben”, aldus de jury.
Overige genomineerden
De andere twee genomineerden waren een super centrifuge dat ontwikkeld is door Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo in samenwerking met de Universiteit Twente en VIWATEQ, en de ‘bio product processor’ (BPP) van TCE GoFour uit Stadskanaal.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.