Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Risico van elektromagnetische interferentie in toekomstige medische hulpmiddelen die in het kader van het ETERNITY-project moeten worden aangepakt

Elektromagnetische interferentie kan schadelijk zijn voor datacommunicatie in medische technologieën. Daarom zijn er nieuwe manieren nodig om EMI-vraagstukken aan te pakken in de kritieke technologieën in de gezondheidszorg van vandaag en de toekomst. Om deze problemen aan te pakken heeft het ETERNITY-project 4 miljoen euro aan Horizon 2020-financiering ontvangen. Het project wordt gecoördineerd door de onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven, Anne Roc’h, en er is een open oproep voor 14 promovendi.

Elektromagnetische storingen (EMI), zoals het zoemende geluid op een luidspreker wanneer een mobiele telefoon in de buurt wordt beantwoord, worden veel meer dan alleen maar een ergernis.

Het aantal gerapporteerde incidenten in ziekenhuizen met betrekking tot EMI is de laatste jaren geëscaleerd, vooral in draadloze technologieën. Er is behoefte om EMI in medische omgevingen aan te pakken, met name wanneer dit van invloed kan zijn op apparatuur die wordt gebruikt voor levensondersteunende of belangrijke biometrische bewaking.

FINANCIERING

Het is duidelijk dat er dringend behoefte is aan medische technologieën die niet gevoelig zijn voor EMI, er is ook regelgeving nodig om ervoor te zorgen dat deze risico’s naar behoren in aanmerking worden genomen. In Europa is een verordening ingevoerd om ervoor te zorgen dat er een nieuwe risicobeoordelingsmethode wordt toegepast om de risico’s van EMI in medische producten te beperken. Er zijn innovatieve ontwerpoplossingen nodig, aangezien de medische technologieën snel veranderen.

Met de komst van 5G- en Internet of Things (IoT)-apparatuur vinden monitoring, preventie en zorg steeds vaker plaats buiten de traditionele ziekenhuisomgeving, en zelfs onderweg. Voorbeelden hiervan zijn gepersonaliseerde wearables, bio-sensing platforms en draagbare life-support systemen.

Het Europees opleidingsnetwerk voor elektromagnetische risico’s in de medische technologie (ETERNITY) heeft als hoofddoel de EMI-risicomanagementbenadering op te nemen in het ontwerp van toekomstige medische hulpmiddelen. Het Europese subsidieprogramma Horizon 2020 van Marie Skłodowska-Curie heeft hiervoor 4 miljoen euro uitgetrokken. Anne Roc’h van het Department of Electrical Engineering and Centre for Care and Cure Technology (C3TE) zal optreden als coördinator van ETERNITY.

OPEN OPROEP VOOR FUNCTIES

Het consortium achter ETERNITY bestaat uit verschillende Europese universiteiten, waaronder de TU/e, de KU Leuven, de Universiteit Twente en het UPC in Barcelona, maar ook bedrijven als Philips Medical, Ficosa uit Spanje en Plux uit Portugal.

“Dit project zal Europa helpen om het voortouw te nemen in een vroege verschuiving in de ontwerpbenadering van onze toekomstige medische technologieën”, zegt Roc’h. “Medische apparatuur moet veerkrachtiger worden met betrekking tot EMI, vooral wanneer dezelfde apparatuur in de toekomst in ziekenhuizen en thuis zal worden gebruikt. Dit initiatief is dringend noodzakelijk.

ETERNITY gaat officieel van start op 1 maart 2021, maar er is al een open oproep voor jonge onderzoekers om zich bij het project aan te sluiten. “We nemen nu 14 PhD-functies in dienst en zoeken sollicitaties van jonge onderzoekers en studenten die tegen de zomer van 2021 hun masterdiploma moeten behalen”, zegt Roc’h.

De deadline voor het aanvragen van de doctoraatsposities is 30 november 2020.

Als je meer informatie wilt over het ETERNITY-project, bezoek dan de officiële website van het project: eternity-project.eu. Details over de sollicitatieprocedure en de doctoraatsfuncties vind je hier.

OVER HORIZON 2020

Horizon 2020 is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU ooit, met bijna 80 miljard euro aan beschikbare middelen over een periode van 7 jaar (2014-2020) – naast de particuliere investeringen die deze financiering zal aantrekken. Het belooft meer doorbraken, ontdekkingen en wereldprimeurs door grote ideeën uit het laboratorium naar de markt te brengen.

Het ETERNITY-project is gefinancierd door het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 955.186.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht