Industry Wire

Geplaatst door Social Enterprise Day 2016

Social Enterprise Day 2016 stimuleert sociaal ondernemerschap

EINDHOVEN, 20160512 — Op 2 juni is het Social Enterprise Day 2016. Tijdens deze dag worden organisaties, overheden en start-ups met elkaar verbonden. Eén van de sprekers is Marcello Palazzi. Hij vertelt hoe maatschappelijke doelen en het nastreven van economisch succes hand in hand kunnen gaan.

Social enterprises zijn volgens de Sociaal-Economische Raad (SER):
“zelfstandige ondernemingen die een product of dienst leveren en primair en expliciet een maatschappelijk doel nastreven, dat wil zeggen een maatschappelijk probleem willen oplossen”.

Een interessant voorbeeld van een Social Enterprise is ‘Peerby’. Dit is een platform waarop buren producten aan elkaar uit kunnen lenen. Zij zijn ook aanwezig op de Social Enterprise Day 2016. Oprichter Daan Weddepohl vertelt die dag over zijn ambities om een circulaire economie van consumentenproducten neer te zetten. Gedurende de rest van de dag zijn er workshops van onder andere de Gemeente Utrecht en fair trade chocoladegigant Tony’s Chocolonely.

Nederland blijft achter bij sociaal ondernemen
In Nederland zijn er in vergelijking met andere Europese landen nog relatief weinig mensen actief binnen sociale ondernemingen. Op basis van de definitie van de SER was dit in 2009 slechts 1,5% van de Nederlandse bevolking. Onder een bredere definitie, waarbij ook non-profit organisaties worden meegerekend, is dit aantal hoger maar in de Europese rangschikking maakt dit voor Nederland geen verschil.

Meten maatschappelijke impact cruciaal
Dat sociale ondernemingen achterblijven heeft te maken met het idee dat dergelijke organisaties niet financieel houdbaar zouden zijn. Investeerders zijn daarom vaak terughoudend bij social enterprises omdat het om innovatieve ideeën gaat waarbij de levensvatbaarheid van het verdienmodel nog onzeker is. Het meetbaar maken van de maatschappelijke impact kan een bijdrage leveren aan het verkrijgen van een financiering.

Financiering onder de loep
Zowel overheidsinstanties als stichtingen en banken bedenken steeds meer nieuwe financieringsvormen om sociaal ondernemers te stimuleren hun organisatie op te starten of uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is de stichting DOEN die sociaal ondernemers ondersteuning biedt in de vorm van subsidies, leningen en participatie. Sommige banken investeren ook in duurzame ondernemingen zoals de Rabobank in samenwerking met de Europese Investeringsbank (EIB). Door middel van een impactlening investeren ze in duurzame bedrijven met een positieve impact op zowel het milieu als de samenleving. Ook crowdfunding wint steeds meer aan populariteit voor social enterprises. Al deze financieringsvormen komen tijdens de Social Enterprise Day aan bod.

De Social Enterprise Day 2016 vindt plaats in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Inschrijven kan hier. Deelname kost €49,- per persoon voor werknemers van start-ups en €299,-per persoon voor werknemers van een corporate of overheidsorganisatie die langer dan 5 jaar bestaat en bezig is met de transformatie naar een social enterprise.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht