Industry Wire

Geplaatst door frank.news

Social media meting tegenhanger opiniepeilingen

AMSTERDAM – Nu het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen nogmaals hebben aangetoond dat opiniepeilingen vaak onbetrouwbaar zijn, wordt het tijd om nieuwe tools te gebruiken. Met de Tweede Kamerverkiezing in het vooruitzicht, begint nieuwsite frank.news met maandelijkse sentimentmetingen op social media.

Met behulp van marktonderzoeksbureau Vostradamus wordt daarbij het positieve of negatieve sentiment over politieke partijen op Twitter, Facebook (bedrijfspagina’s), Blog, Forum, Google+, YouTube, Instagram, Pinterest, LinkedIn en nieuwssites gemeten.

Wat bij de eerste metingen meteen opvalt, is dat het volume en het sentiment van de vermeldingen op social media geen gelijke tred houden met het verloop van de peilingen. Zo staat de PvdA in de peilingen op grote achterstand, maar is het op sociale media de meest besproken partij. PvdA, VVD en PVV steken ver uit boven de andere politieke partijen. Bij alle drie de partijen is in de eerste tien maanden van 2016 slechts 9 procent van de berichten positief. Bij de PvdA is 14 procent negatief, bij VVD en PVV zelfs 15 procent. De enige partij over wie meer positieve dan negatieve berichten rondgaan op social media is de SP: 10 tegen 9 procent. Bij D66 is dat in de maand oktober gelijk: 10 tegen 10 procent.

Op social media zijn op verschillende momenten pieken te zien. Toen premier Rutte eind augustus spijt betuigde voor zijn gebroken verkiezingsbeloftes, steeg het negatieve sentiment over de VVD naar 17 procent. Rond het partijcongres van de PvdA in februari steeg het aantal negatieve berichten naar 19 procent. Door de onderhandelingen met Turkije zakte het positieve sentiment voor de PvdA in september naar 7 procent.

De PVV zag het aantal positieve berichten pieken naar 10 procent toen de partij eind augustus het nieuwe verkiezingsprogramma presenteerde. Het aantal negatieve berichten steeg naar 16 procent toen de partij instemde met de inzage door zorgverzekeraars van medische patiëntendossiers. Wat verder opvalt is dat er relatief weinig over het CDA wordt gesproken.

Alle resultaten zijn te zien op www.frank.news

Nu de traditionele peilingen er steeds vaker naast zitten bij belangrijke politieke verkiezingen, moeten we op zoek naar andere indicatoren voor de stemming van de kiezers. Frank.news is de eerste die hierin wil pionieren met sentimentmetingen op social media. Die analyse kent vele valkuilen. Zo is de uitkomst erg afhankelijk van de geanalyseerde bronnen en de ingevoerde zoektermen. Er wordt voorlopig alleen op partijnamen en niet op namen van politici gezocht. Verder zorgen de berichten op partij accounts voor vervuiling en wordt sarcasme door de onderzoekstool niet als negatief herkend. Toch hoopt de nieuwsite hierdoor een realistischer beeld te krijgen van de mening, de stem en de politieke voorkeur van de Nederlandse kiezer.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht