Industry Wire

Staatssecretaris neemt digitaal magazine U-meets in ontvangst

De VSNU heeft een digitaal magazine uitgebracht over de publieksdebatten van U-meet, met artikelen, tweets, video’s en blogs van de deelnemende universiteiten. Tijdens de Avond van de Wetenschap op 6 oktober in de Ridderzaal in Den Haag nam staatssecretaris Sander Dekker een print in ontvangst uit handen van VSNU-voorzitter Karl Dittrich. De Universiteit Utrecht gaf invulling aan U-meet met een reeks lezingen over de vraag of de vernieuwing sneller gaat dan we aankunnen.

De U-meets zijn publieksdebatten die door vrijwel alle universiteiten worden georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap – het eerste weekend van oktober. In Utrecht is U-meet georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.

Doel van de U-meets is om bestuurders en beslissers, die een antwoord moet zien te vinden op maatschappelijke uitdagingen, te helpen met wetenschappelijke inzichten. Dit jaar stonden de debatten in teken van robotica. Het magazine wordt onder meer verstuurd naar ministeries en Kamercommissies die van doen hebben met robotica.

Sneller dan ik hebben kan
De komst van de robots in de samenleving roept vragen op. Hoe betrouwbaar is een robot eigenlijk en wat zijn de grenzen van de huidige technologie? Wordt een robot intelligenter dan de mens? Vormt hij een bedreiging of betekent hij vooruitgang?

In Utrecht is aan de U-meet invulling gegeven in een hele reeks lezingen (die nog tot eind oktober plaats vinden) onder het motto: ‘Sneller dan ik hebben kan’. Gaat de technologische innovatie niet te snel? Er is al een stappenteller voor wie wil afslanken, een app om ons slaapritme te reguleren, een zeehondenrobot om oma gezelschap te houden, Google Glass om alles te filmen, een game om psychoses te bestrijden en in het ziekenhuis ‘weet’ technologie beter hoe het met ons is dan wijzelf en de arts. Maken deze innovaties ons ook beter, sterker, gezonder of gelukkiger? Aldus de vraag waarop de Utrechtse U-meet een antwoord probeerde te geven.

Terugkijken
Het magazine bevat van elke deelnemende universiteit een bijdrage, met artikelen, tweets, video’s en blogs. Alle Utrechtse bijdragen, die gemiddeld door zo’n 150 bezoekers per week werden bezocht, zijn door op video opgenomen en terug te bekijken op het video-kanaal van Studium Generale.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht