‘Swapfiets is geen startup, maar aangekocht verdienmodel van Pon’

Recent werd bekend dat Swapfiets 100.000 fietsen verhuurt. De startup die fietsen verhuurt en een nieuwe fiets levert als deze kapot is, groeide zo hard met hulp van Ponooc. Ponooc is het investeringsfonds van mobiliteitsbedrijf Pon. Denis Doeland, business-hacker en oud ID&T’er, stelt dat media Swapfiets ten onrechte zien als een innovatieve, disruptieve startup. Volgens hem is Swapfiets in feite een aangekocht verdienmodel van Pon.
Doeland: “Pon heeft via Ponooc een investering gedaan in Swapfiets. Dat moet om miljoenen euro’s gaan. Dat schat ik in op basis van de groei-ambities en de uitrol van Swapfiets die nu plaatsvindt. Laat het een wake-up call zijn voor traditionele bedrijven: ontwikkel je geen nieuwe businessmodellen, dan is het opkopen van dure startups de enige manier om je business te beschermen.”
Synergie tussen Pon en Swapfiets
Er worden 100.000 fietsen voorgefinancierd, er moeten kantoren worden geopend, het personeelsbestand moet worden uitgebreid en er worden auto’s gekocht om de (kapotte) fietsen op te halen. De kosten hiervoor lopen in de miljoenen, stelt de business hacker. Voor de fietsproductie werkt Swapfiets samen met fietsbedrijf Union (eigendom van Pon).
Doeland: “Er is natuurlijk veel synergie tussen Pon en Swapfiets. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat er geen Volkswagens worden geleverd om de fietsen op te halen. Zullen we daarom afspreken om Swapfiets niet langer een disruptieve, innovatieve startup te noemen? Laten we het beestje bij de naam noemen: een aangekocht verdienmodel van een bedrijf dat niet snel genoeg innoveerde.”
Tijd om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen
Om er zeker van te zijn dat je als bestuurder of bedrijfseigenaar niet tegen hetzelfde probleem aanloopt als Pon, is het volgens Doeland nodig om op tijd kansen voor nieuwe verdienmodellen te signaleren.
“Begrijp me niet verkeerd: De oprichters van Swapfiets hebben het heel goed gedaan: in de originele vorm had Swapfiets niet zo hard kunnen groeien. Het is ook een goede zet van Pon om zoveel in Swapfiets te investeren. Toch schuurt het. Waar Ikea zelf innoveert en durft te experimenteren met het verhuren van meubels, is het opmerkelijk dat juist een speler in de mobiliteitsindustrie zo laat aan verhuur denkt. Bedacht geen van de 13.000 werknemers bij Pon: we verhuren al auto’s, waarom zouden we dan geen fietsen verhuren? Het is tijd dat er meer aandacht komt voor business activatie in boardrooms.”
Over Denis Doeland
Denis Doeland (Utrecht, 1971) startte de eerste muziekactiviteiten van ID&T en hield zich bezig met de exploitatie van intellectueel eigendom en de online-activiteiten van ID&T, Q-Dance en Sensation. Met zijn adviesbureau DDMCA helpt hij organisaties digitaal transformeren. Doeland is gastdocent bij diverse hogescholen en geeft gastcolleges aan verschillende universiteiten. Hij blogt voor blogs als Emerce, Marketingfacts, Adformatie, LiveScope, Sportnext, Digital Economics, Fast Moving Targets, True en DJ Mag.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.