Industry Wire

Geplaatst door TU/e

TU Eindhoven opent nieuw hoofdgebouw Atlas; lintje voor afscheidnemend vice-voorzitter Jo van Ham

Scholieren van de International School Eindhoven en robot HERO van de faculteit Werktuigbouwkunde hebben het nieuwe TU/e hoofdgebouw Atlas officeel geopend. Voorafgaand aan de feestelijke ingebruikname stond de universiteit uitgebreid stil bij het afscheid van vice-voorzitter Jo van Ham, die bij deze gelegenheid geridderd werd. Uit handen van voorzitter Baptiest Coopmans van de Raad van Toezicht ontving Van Ham de erepenning van de universiteit.

Atlas is sinds januari fasegewijs in gebruik genomen. Aan het gebouw is meer dan drie jaar gewerkt.  Het is het nieuwe onderkomen voor twee faculteiten: Industrial Design en de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Verder neemt het universiteitsbestuur er haar intrek, plus acht ondersteunende diensten. In totaal zijn er 4.000 onderwijsplekken en komen er zo’n duizend mensen in Atlas te werken.

De grote hal van Atlas is teruggebracht naar de inrichting en sfeer zoals architect Samuel van Embden die bedacht in de jaren ’60. Hij gaf die hal de naam De Kathedraal mee. In die ruimte is nu de centrale receptie van de TU/e, met een zogenaamde foodcourt voor horeca en met toegang tot onderwijs- en vergaderzalen. Opvallend in de entreehal is de centrale, rode trap die vanaf de begane grond zigzaggend doorloopt tot de 11e verdieping.

Technologische proeftuin

Atlas geldt als de grootste technologische indoor-proeftuin van Europa. Onder de werknaam Atlas Living Lab (ALL) maakt de universiteit het mogelijk om onderzoek te doen naar de effecten van duurzame en slimme oplossingen en voorzieningen voor medewerkers en studenten in het gebouw. Met ALL wordt onderzocht hoe technologie de vitaliteit, het welzijn en de preventie van ziektes bij gebruikers op positieve wijze kan beïnvloeden. Er zijn intelligente verlichtingstoepassingen waarmee het effect van licht op de gezondheid bekeken wordt. Het systeem moet ook zorgen voor inzicht in gebruikspatronen en energiebesparing.

Duurzaam

Het Atlas gebouw kreeg in de ontwerpfase de hoogste kwalificatie voor duurzaamheid. Het heeft een slimme glazen gevel met ramen die door hun beweging het gebouw ’s nachts koelen en de lucht zuiveren. Atlas heeft Smart Energysaving Lighting, geen gasaansluiting en wordt verwarmd en gekoeld via Aquifer thermal energy storage en Warmte- en Koudeopslag. 2/3 van de benodigde elektriciteit voor het gebouw komt van de eigen campus, onder meer door zonnepanelen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht